Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Desiaty zárez v sezóne. Hossa rozhodol o výhre Chicaga v Calgary

Už desiaty gól v tejto sezóne NHL zaznamenal slovenský hokejista v službách Chicaga Marián Hossa.

19.11.2016 07:49 , aktualizované: 09:28
Marián Hossa, Chicago Blackhawks, Chad Johnson Foto: ,
Marián Hossa prekonáva brankára Calgary Chada Johnsona.
debata

Ten piatkový z 58. min súboja na ľade Calgary mal prívlastok víťazný, hostia triumfovali 3:2. Hossov gól zaváňal vysokou hokejkou, keďže sa zdalo, že z výšky sklepol puk po neistom zákroku Chada Johnsona a navyše stál v bránkovisku. Domáci aj chceli reklamovať na videu Hossov zásah, ale nemohli, lebo si už vyčerpali timeout.

Čoskoro 38-ročný Hossa (nar. 12. 1. 1979) dosiahol v 17 zápasoch 16 bodov (10+6) a je suverénne najproduktívnejším Slovákom v NHL. Pre porovnanie, vlani čakal skúsený krídelník na desiaty gól sezóny do 6. februára. Aktuálne má staroľubovniansky rodák v dlhodobej časti NHL na konte 509 gólov a 1253 bodov. Z ostatných šiestich zápasov neskóroval iba raz – proti Winnipegu (prehra 0:4). Hossov krajan a spoluhráč Richard Pánik zostal bez strely na bránku a zápas ukončil s dvomi mínuskami. „Keď vám ‚horí‘ hokejka, stávajú sa rôzne veci. Keď cítite, že si vás puk môže nájsť, snažíte sa pohybovať v blízkosti bránky a byť aktívny,“ cituje Mariána Hossu portál denníka Chicago Sun-Times. Gólovú situáciu opísal šťastný strelec na webe NHL takto: „Panarinova strela bola razantná a tušil som, že z toho môže byť dorážka. Brankár presne nevedel, kde sa nachádza puk, a ja som nechcel, aby ho zasiahol obranca a odpálil preč. Preto som sa snažil trafiť jeho hokejku tak, aby sa nedostal k puku. Ten potom spadol blízko bránkovej čiary a ja som ho len posunul za ňu.“ K súčasnej solídnej forme Blackhawks, ktorí sú s 5-bodovým náskokom lídrami Západnej konferencie, Hossa poznamenal: „Dospeli sme do stavu, že mladí a noví hráči v tíme začali chápať, čo od nich tréneri vyžadujú. Keď lepšie chápete systém, aj lepšie hráte.“

V piatok bol v hre aj útočník Detroitu Tomáš Tatar, ale opäť neprelomil streleckú smolu a na ľade Washingtonu nebodoval. Capitals zvíťazili nad Red Wings futbalovým skóre 1:0, keď v 55. min dosiahol jediný gól Jay Beagle. Blízko víťazstva v zápase s favorizovaným Pittsburghom bol New York Islanders s Jaroslavom Halákom v bránke. Slovenský gólman čelil 35 strelám aktuálnych šampiónov Stanleyho pohára a tá posledná z hokejky obrancu Krisa Letanga znamenala víťazstvo hostí 3:2 po predĺžení. Letang vyťažil zo skvelej prihrávky kapitána Sidneyho Crosbyho a v 62. min skóroval do odkrytej časti bránky. Halák predviedol 32 zákrokov s úspešnosťou 91,4%. „Mali sme výhodu, že sme boli čerství oproti unaveným hráčom súpera. Snažil som sa čo najdlhšie udržať puk a zahrať to správne,“ podotkol Crosby k situácii pred víťazným gólom. Crosby ukončil zápas s bilanciou 1+1. Celkovo má v tomto súťažnom ročníku na konte už 11 presných zásahov, lepší je len mladý Fín Patrik Laine z Winnipegu s 12 gólmi.

Halák nastúpil v bránke Islanders po siedmy raz v rade. Z celkovo 12 zápasov v tejto sezóne má až 9 prehier, ale z toho štyrikrát v predĺžení, resp. nájazdoch. „Ostrovania“ majú iba 14 bodov, spolu s hráčmi Buffala najmenej z celej Východnej konferencie. „Na konci zápasu hráči tvrdo ‚makali‘. Musíme vytrvať v nasadení a poctivej práci a veriť, že sa to celé zlomí,“ povedal kouč Islanders Jack Capuano.

Sumáre zápasov NHL:

Washington – Detroit 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 55. Beagle (Orlov)
Tomáš Tatar (Detroit) odohral 16:27 min, 1 strela, 1 „hit“, 1 mínuska

Calgary – Chicago 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Góly: 24. S. Bennett (Monahan, Brodie), 28. Monahan (S. Bennett, Brouwer) – 8. Hartman (Anisimov), 35. Seabrook (Keith, P. Kane), 58. Marián Hossa (Panarin, Kempný)
Marián Hossa odohral 17:30 min, 1 gól, 2 strely, 1 pluska, 2 trestné minúty, Richard Pánik (obaja Chicago) odohral 9:07 min, 2 mínusky

New York Islanders – Pittsburgh 2:3 po predĺž. (0:1, 2:1, 0:0 – 0:1)
Góly: 22. Nelson (Strome, Tavares), 23. Beauvillier – 16. Crosby (Letang, Kunitz), 34. Daley (Kessel, Kunitz), 62. Letang (Crosby)
Jaroslav Halák (NY Islanders) odchytal 61:21 min, mal 32 zákrokov z 35 striel, úspešnosť 91,4%

Carolina – Montreal 3:2 (0:0, 0:1, 3:1)
Góly: 44. Skinner (Hainsey, Aho), 48. Teräväinen (Hainsey, V. Rask), 50. V. Rask (E. Lindholm) – 35. Petry (Markov, Hudon), 56. Shaw (Markov, Petry)

Columbus – New York Rangers 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Góly: 17. W. Karlsson, 26. Gagner, 52, Calvert (W. Karlsson, R. Murray), 60. Jenner (Atkinson) – 32. Grabner, 49. Zibanejad (Skjei, Holden)

debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa #Jaroslav Halák #Chicago Blackhawks #New York Islanders