Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávna NHL oslavuje storočnicu. S minimom Slovákov

Osvedčené mená, ktoré boli roky značkou slovenskej hokejovej kvality, sa postupne vytrácajú a mladá krv ich nie a nie nahradiť.

12.10.2016 12:00
nhl, all star víkend, štadon, atmosféra, hokej Foto: ,
Ilustračná fotografia.
debata

Pred dvoma rokmi sa s NHL rozlúčil Michal Handzuš. Vlani ho nasledovali Andrej Meszároš, Ľubomír Višňovský a Tomáš Kopecký. Brankár Peter Budaj si za dve sezóny pripísal jediný štart v súťaži. Za to isté obdobie do najslávnejšej ligy nazreli len dvaja nováčikovia spod Tatier. Marko Daňo odohral za Columbus, Chicago a Winnipeg sľubných 69 zápasov a Marek Hrivík za New York Rangers päť. Obaja však odštartujú nový ročník len na farmách svojich klubov v AHL.

Keďže ďalšia dvojica Marián Gáborík (zlomenina chodidla), Tomáš Jurčo (po operácii chrbta) je zhodne na listine dlhodobo zranených hráčov, krátko pred štartom jubilejného stého ročníka NHL figurovalo na súpiskách tímov len sedem slovenských hokejistov. Piati z nich – Jaroslav Halák, Zdeno Chára, Andrej Sekera, Marián Hossa a Tomáš Tatar – sa objavili aj v úspešnom Tíme Európy na Svetovom pohári. V Toronte hral i Gáborík, v semifinále so Švédskom však utrpel zranenie, ktoré ho vyradilo z hry minimálne na osem týždňov.

Poslednými dvoma menami sú útočník Richard Pánik a obranca Martin Marinčin.

Pánik v prvej formácii Chicaga

Najlepšie zarábajúcim slovenským hráčom je po prvý raz v kariére Sekera. Kapitán reprezentácie na ostatných MS si v Edmontone príde na 6,5 milióna dolárov. Doterajší lídri Hossa s Chárom išli zárobkom výrazne dole. Hossa zo 7,9 milióna na 4 a v nasledujúcich štyroch ročníkoch bude dokonca zarábať len milión ročne, Chára padol zo 7 miliónov na 5.

Trojnásobný víťaz Stanleyho pohára Hossa má na dosah významnú métu. Jediný gól ho delí od 500 zásahov v základnej časti NHL. „Vôbec nad tým nepremýšľam. Viem, že je to blízko a uvedomujem si, že ak sa nič výnimočné nestane, tak hranica skôr či neskôr padne,“ vysvetlil Hossa v lete v rozhovore pre Pravdu. „Už pre mňa nie je dôležité, koľko gólov nastrieľam. Tréner ma nehodnotí podľa nich, ale cez to, že hrám dopredu aj dozadu a pomáham tým mužstvu. Sám to beriem rovnako, veď už nie som najmladší,“ dodal jeden z lídrov Blackhawks.

Richard Pánik z Chicaga Blackhawks. Foto: SITA/AP, DAVID BANKS
Richard Pánik Richard Pánik z Chicaga Blackhawks.

Chicago má po nevydarenej predošlej sezóne opäť najvyššie ambície. Tréner Quenneville skúšal v príprave rozdeliť zohranú dvojicu z minulej sezóny Kane – Panarin, no tesne pred štartom ligy sa opäť vrátil k osvedčenému zloženiu prvých dvoch formácií. Jedna z mála dobrých správ pre slovenský hokej je práve tá, že medzi top šesť útočníkmi Hawks je momentálne okrem Hossu aj Pánik.

„Hovorili sme o vyrovnanosti formácií. Mám pocit, že najlepšie to bude fungovať, keď poskladáme štyri lajny, v rámci ktorých sa hráči dobre poznajú. To je v úvode sezóny azda najdôležitejšie,“ vysvetlil Quenneville pre csnchicago.com.

Najproduktívnejší a najužitočnejší hráč minulého ročníka Kane tak bude opäť hrať s Panarinom a Anisimovom, zatiaľ čo zohraná dvojica Hossa, Toews začne sezónu s Pánikom na krídle.

Tatar medzi lídrami Detroitu i ligy

Ďalší výrazný výkonnostný krok očakávajú funkcionári i fanúšikovia Detroitu od Tomáša Tatara. Šikovné ľavé krídlo si v sezóne 2014/15 vytvorilo osobné maximá v počte gólov i asistencií. Zaradilo sa medzi lídrov mužstva a hoci predošlý ročník vyšiel 25-ročnému Slovákovi o čosi menej, aj na Svetovom pohári osvedčil nos na góly. Po odchode kapitána Daciuka do KHL bude mať i viac líderských povinností.

„Zaznávaný hráč, hoci v súčasnosti je najlepší hokejista Red Wings a najlepšie krídlo v lige z hľadiska prechodovej fázy. Tatarove hodvábne hladké ruky a korčuliarske schopnosti mu umožňujú brázdiť ľad s ľahkosťou. Ak sa mu otvorí priestor, ukáže svoje nahrávačské schopnosti,“ napísali autori špeciálneho renkingu na Sportsnet.ca, ktorí ho zaradili na štvrté miesto medzi všetkými ľavými krídlami v súťaži. Lepší, resp. všestrannejší sú vraj len Benn, Forsberg a Pacioretty.

Útočník Detroitu Tomáš Tatar. Foto: SITA/AP, Jose Juarez
Tomáš Tatar Útočník Detroitu Tomáš Tatar.

„Celé leto som tvrdo pracoval, aby som prišiel do kempu silnejší než predtým. Účasť na Svetovom pohári mi, samozrejme, tiež pomohla. Hralo sa na najvyššej úrovni – v neuveriteľnej rýchlosti. Bol to pre nás skvelý kemp,“ cituje Tatara Detroit Free Press. „Nemyslím na vlastné štatistiky, ale na tímové výsledky a to, ako môžem mužstvu pomôcť. No som mentálne silnejší než pred rokom a chcem sa zlepšovať,“ priznal.

Kľúčové úlohy budú mať vo svojich tímoch aj naďalej kapitán Bostonu Chára či jeden z top obrancov Edmontonu Sekera. Po vyliečení by sa mal medzi opory Kings zaradiť Gáborík, ktorý sa blíži až k trom veľkým métam v NHL. V základnej časti potrebuje odohrať ešte 67 zápasov, aby sa dostal na magickú hranicu 1000 stretnutí. V blížiacom sa ročníku by sa mohol prehupnúť aj cez 400 gólov (momentálne 386) a 400 asistenci­í (387).

Halák zažiaril na Svetovom pohári a ukázal vedeniu Islanders, že by nemali ani zvažovať, či sa svojho top brankára nepokúsia vymeniť. Jeho klubovému kolegovi Greissovi naopak príprava pred prestížnym turnajom nevyšla a ušla sa mu tak len pozícia tretieho brankára Európy.

Kľúčové pre 31-ročného Bratislavčana bude, aby ostal zdravý. Pred minulou sezónou sa zranil v príprave a potom dvakrát aj počas ročníka. „Vlani ma trápili zranenia, teraz si chcem sezónu užiť. Zabávať sa a víťaziť,“ vysvetlil Halák pre newsday.com.

Len na sedem sa počet Slovákov v úvode sezóny znížil v pondelok p otom, ako vedenie Winnipegu poslalo v záverečnom zoštíhľovaní kádra na farmu Daňa. Okrem neho budú v AHL čakať na svoju šancu aj Hrivík, Cehlárik (Boston), Budaj s Černákom (Los Angeles) a Bubela (Pittsburgh).

Bez veľkých zmien a Crosbyho

Stý ročník odštartujú úvodné štyri stretnutia už v stredu v noci. Do hry by sa mali zapojiť štyria Slováci. Chicago privíta St. Louis, Edmonton Calgary a Toronto sa predstaví v Ottawe. Štvrtý duel odohrajú San Jose s Los Angeles.

Na rozdiel od vlaňajška, keď do platnosti vstúpilo pravidlo o predĺžení troch proti trom, tentoraz neprišlo k žiadnym veľkým zmenám. Tradične sa však výrazne menili kádre mužstiev. Najväčšiu pozornosť pútala výmena P.K. Subbana z Montrealu do Nashvillu za Sheu Webera. Nové kluby si našli voľní hráči Lucic (Edmonton), Okposo (Buffalo), Eriksson (Vancouver), Backes (Boston), Ladd (NY Islanders) či Nielsen (Detroit).

Sidney Crosby so Stanley Cupom. Foto: Reuters, Gary A. Vasquez
Sidney Crosby Sidney Crosby so Stanley Cupom.

Len v pondelok sa na novej šesťročnej zmluve za 40,5 milióna dolárov dohodlo Calgary s vychádzajúcou hviezdou Johnnym Gaudreauom. Najdiskutovanejšou témou ostatných dní je však jednoznačne zdravotná indispozícia Sidneyho Crosbyho.

Kapitán a líder Pittsburghu utrpel ešte minulý týždeň v piatok počas tréningu otras mozgu. „Detaily si zatiaľ necháme pre seba. Sidney pôvodne figuroval v zostave na posledný prípravný zápas. Aj prišiel na ľad, ale potom sme dostali správu od našich lekárov, že sa necíti dobre. V pondelok sme po vyšetrení spísali protokol o otrase mozgu. Ďalší postup je v rukách našich lekárov. Otrasy mozgu a komplikácie s nimi spojene berieme veľmi vážne,“ potvrdil informácie tréner Penguins Mike Sullivan.

U Crosbyho sú problémy s otrasom mozgu o to vážnejšie, že pre ne vynechal veľkú časť sezón 2010/11 a 2011/12 – keď spolu odohral len 63 zápasov v základnej časti a 6 v play off.

Andrej Sekera obranca Edmonton 30 rokov 6,5 milióna
Marián Gáborík útočník Los Angeles 34 rokov 6,075 milióna
Zdeno Chára obranca Boston 39 rokov 5 miliónov
Jaroslav Halák brankár NY Islanders 31 rokov 4,75 milióna
Marián Hossa útočník Chicago 37 rokov 4 milióny
Tomáš Tatar útočník Detroit 25 rokov 2,75 milióna
Martin Marinčin obranca Toronto 24 rokov 1,2 milióna
Tomáš Jurčo útočník Detroit 23 rokov 950 000
Richard Pánik útočník Chicago 25 rokov 875 000

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL