Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z vyvrheľa je superstar. Kane si konečne podmanil NHL

V lete mu mnohí nevedeli prísť na meno. Firma EA Sports stiahla jeho podobizeň z obalu počítačovej hry NHL 2016, sám sa vzdal možnosti stráviť víkend so Stanleyho pohárom a hokejovým zákulisím sa šírili fámy, že Chicago sa ho pokúša zbaviť.

03.12.2015 20:00
Patrick Kane Foto: ,
Patrick Kane.
debata

Prešli tri mesiace a Patrick Kane je najžiarivejšou hviezdou zámorskej ligy.

Obvinenie zo znásilnenia je minulosťou

November mu prial. Usadil sa na čele kanadského bodovania ligy a gól či asistenciu zaznamenal v každom stretnutí Blackhawks. Najviac ho však potešilo ukončenie nepríjemného vyšetrovania pre podozrenie zo znásilnenia, pre ktoré mu hrozil i koniec kariéry.

Zlatý americký chlapec s inštinktom zabijaka má povesť hráča s najšikovnejšími rukami v NHL, no zároveň problémového chlapíka mimo ľadu. Zarába milióny dolárov a vie si ich užívať. Krásne ženy a prázdne fľaše od alkoholu mu nikdy neboli cudzie. Na sociálnych sieťach sa mimo sezóny pravidelne objavovali jeho fotky v podguráženom sta­ve.

Výstrelky vždy dokázal vyvážiť svojimi nadpriemernými ofenzívnymi schopnosťami. Časom sa zabudlo aj na konflikt s taxikárom, ktorému ešte v roku 2009 spolu s bratrancom odmietol zaplatiť a údajne ho udrel. Augustové obvinenie zo znásilnenia však bolo už z kategórie najvážnejších. Preto si po novembrovom rozhodnutí súdu – obvinenie dvadsaťročnej ženy odmietol pre nedostatok dôkazov a časté zmeny vo výpovedi údajnej obete – odfúkol.

Ani náročné chvíle však trojnásobného víťaza Stanleyho pohára s Blackhwaks nedokázali v aktuálnej sezóne pribrzdiť. V polovici októbra odohral jediné dva zápasy doterajšieho priebehu sezóny, v ktorých nebodoval. Od 17. októbra ťahal neuveriteľnú sériu dvadsaťjeden stretnutí v rade s minimálne jedným gólom alebo asistenciou. V tejto štatistike stanovil nový rekord v Amerike narodeného hokejistu a v noci v Ottawe vyrovnal aj klubový rekord Bobbyho Hulla.

„Ťahať takúto šnúru pri súčasnej úrovni hokeja a kvalite hráčov je niečo výnimočné. Dokázať čosi také je z môjho pohľadu náročnejšie než nazbierať sto bodov v sezóne. Vôbec si nemyslím, že Kanove bodové hody by mali ustať. Obzvlášť, keď nastupuje v útoku s Panarinom a Anisimovom. Chémia medzi nimi je úžasná. Pokojne môžu večer čo večer strieľať dva alebo tri góly,“ tvrdí o Kanovi jedna z amerických hokejových legiend Jeremy Roenick.

Najplatnejší je, keď ide o všetko

Bývalý útočník Chicaga zároveň upozorňuje na obrovské zlepšenie 27-ročnej hviezdy v defenzívnych aspektoch hry. „Začal tvrdo pracovať aj bez puku, aby sa dostával do ideálnych pozícií. Vďaka tomu dokáže získať puk od súpera a má ho tak častejšie na hokejke. Dokonca sa začal zrážať. Na ľade je neustále plne koncentrovaný,“ dodáva pre nhl.com Roenick.

„Zmenil pohyb pri hre bez puku. Nedá sa to vyjadriť číslami, ale pri sledovaní našich zápasov si to musíte všimnúť. Každý sa mu snaží prihrať puk lebo vie, že s ním niečo vymyslí. Vďaka spomínanej zmene mu ho posuniete oveľa jednoduchšie než v minulosti,“ pochválil momentálne nezastaviteľného krídelníka generálny manažér klubu Stan Bowman v rozhovore pre The Chicago Tribune. Zároveň potvrdil, že v klube s ním počítajú na veľa, veľa rokov dopredu.

Patrick Kane a jeho majstrovské ovládanie puku

Rodák z Buffala pôsobí v Chicagu od začiatku profesionálnej kariéry. Blackhawks si ho v roku 2007 vybrali v drafte z prvej pozície. Rok pred ním získali Jonathana Toewsa a práve okolo dvoch talentovaných mladíkov sa rozhodli vyskladať mužstvo, ktoré v ostatných šiestich sezónach trikrát vyhralo NHL. Jeho dôležitou súčasťou je aj slovenský útočník Marián Hossa.

Kane žiaril v každom z troch úspešných play off. V roku 2010 nazbieral v 22 stretnutiach 28 bodov a v predĺžení šiesteho finále vo Philadelphii strelil rozhodujúci víťazný gól. O tri roky neskôr ho s bilanciou 9 gólov a 10 asistencií vyhlásili za najužitočnejšieho hráča play off. V minulej sezóne mal našliapnuté k víťazstvu v kanadskom bodovaní, ale po krosčeku Alexa Petrovica musel podstúpiť operáciu a vynechal záver základnej časti. Vrátil sa včas, aby odohral play off, kde nazbieral 23 bodov v 23 zápasoch.

„Je zábavné, ako sa dokáže presadiť vždy v najdôležitejších dueloch,“ povedal o Kanovi jeho dlhoročný spoluhráč z Chicaga a v súčasnosti útočník Dallasu Patrick Sharp.

„Patrick Kane je spolu s Pavlom Daciukom hráčom, na ktorého som si musel vždy dávať najväčší pozor. Na ľade vždy príde s niečím novým. Má neuveriteľné prihrávky z otočky. Keď si už myslíte, že stratí puk, prihrá ho presne na palicu,“ pochválil strieborného medailistu z Vancouvru v nedávnom rozhovore pre Pravdu Ľubomír Višňovský.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Chicago Blackhawks #Patrick Kane
Načítavajú sa športové výsledky...