Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať proti Hossovi je výzva, tvrdí Crosby

Hovorili o ňom, že je prekliaty a nikdy nezíska Stanleyho pohár. Po príchode do Chicaga sa však všetko zmenilo. Najcennejšiu hokejovú trofej na svete dvihol nad hlavu už dvakrát a od stredy bude bojovať o tretí titul v zámorskej NHL.

02.06.2015 11:00
Marián Hossa Foto: ,
Slovenský útočník Chicaga Marián Hossa oslavuje gól v šiestom zápase proti Anaheimu.
debata (1)

Marián Hossa patrí dlhodobo medzi najlepších hráčov na svete. V zápasoch základnej časti nazbieral cez 1000 bodov a v play off (49+91) je druhým najproduktívnejším hráčom medzi stále aktívnymi hokejistami. Vo finále sa predstaví piaty raz za ostatných osem rokov.

Hoci sa meno slovenského krídelníka nikdy nenachádzalo v najužšom výbere pri hľadaní najlepšieho hokejistu súčasnosti, dlhé roky potvrdzuje svoje kvality. Nielen gólmi a asistenciami, ale aj prístupom k hokeju a perfektnou defenzívnou prácou. Obzvlášť pri odoberaní puku súperom. V tejto činnosti patrí do úzkej špičky v NHL.

„Mal som možnosť zahrať si s ním. Bez ohľadu na to, akú má práve formu, vždy je to výborný hokejista. Hrá spoľahlivo na oboch koncoch klziska a je ťažké hrať proti nemu, či sa mu akurát darí alebo nie. Pre každého súpera je zápas proti Mariánovi vždy veľkou výzvou,“ povedal pred rokom na adresu 36-ročného rodáka zo Starej Ľubovne Sidney Crosby, ktorého mnohí považujú za najlepšieho hráča súčasnosti.

Crosby a Hossa si spolu zahrali v roku 2008. Pittsburgh získal hviezdneho slovenského krídelníka v závere prestupového obdobia z Atlanty. V play off bol jedným z lídrov Penguins, v 20 zápasoch nazbieral 26 bodov, no z titulu sa tešil po výhre 4:2 na zápasy Detroit.

Čakalo sa, že Hossa, ktorému sa v lete skončila zmluva, podpíše nový kontrakt s Penguins. Vybral si však Red Wings, s ktorými mal podľa vlastných slov väčšiu šancu získať Stanleyho pohár. Priaznivci Penguins sa búrili a aj niektorí experti tvrdili, že práve v tom momente urazil šťastenu.

O rok sa totiž zo zisku hokejového grálu tešil Pittsburgh – po výhre 4:3 práve nad Detroitom. Hossa neostal ani v Detroite, presunul sa do Chicaga, s ktorým podpísal dvanásťročný kontrakt na 62,8 milióna dolárov. Tým sa znepáčil aj fanúšikom Red Wings.

Presun k Blackhawks sa však ukázal byť najlepším rozhodnutím v kariére. Po prvej sezóne v Chicagu a treťom finále za sebou sa totiž dočkal vytúženého okamihu. Stanleyho pohár zdvihol nad hlavu hneď po kapitánovi Jonathanovi Toewsovi.

„Bol to neopísateľný pocit. Som neskutočne šťastný, že som konečne na správnej strane. Dokonale si to užívam. Nebolo to jednoduché, za ostatné tri roky som odohral veľmi veľa zápasov, ale o to väčšia je moja radosť,“ tešil sa po boku už dvojnásobného šampióna Tomáša Kopeckého, s ktorým do Chicaga prišiel. O tri roky si krásne momenty zopakoval – tentoraz vo dvojici s Michalom Handzušom.

Zatiaľ čo v zámorí sa otcovi dvoch dcér darí (pred vstupom do NHL vyhral s Portlandom aj Memorial Cup pre najlepší juniorský tím v zámorí), v reprezentácii sa mu úspechy vyhýbajú. Na seniorských majstrovstvách sveta štartoval osemkrát (prvý raz v roku 1997 vo veku osemnásť rokov), no medailu nemá. Najbližšie k nej mal pred jedenástimi rokmi v Česku, kde Slováci obsadili štvrtú priečku. Bronzová medaila mu ušla aj na olympiáde vo Vancouvri 2010, kde Slováci nezvládli záverečnú tretinu s Fínmi (viedli 3:1, prehrali 3:5).

Získa možno budúci člen Siene slávy NHL aj tretí prsteň za víťazstvo v súťaži – po prvý raz bez slovenského spoluhráča? Odpoveď dá finálová séria medzi Chicagom a Tampou Bay. Prvý zápas je v noci zo stredy na štvrtok a nového šampióna spoznajú fanúšikovia na Slovensku najneskôr v skorých ranných hodinách v noci na štvrtok 18. júna.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Stanley Cup #Marián Hossa #Sidney Crosby #play off NHL
Načítavajú sa športové výsledky...