Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Túžim sa dlho viezť na víťaznej vlne, tvrdí Tatar

Strelil prvý gól v play off zámorskej NHL v kariére. Detroit však podľahol Tampe Bay vysoko 1:5, a tak nemal Tomáš Tatar dôvod na priveľa radosti.

20.04.2015 11:00
Tomáš Tatar Foto: ,
Útočník Detroitu Tomáš Tatar oslavuje gól proti Chicagu.
debata

„V prvom zápase série sme nehrali príliš dobre a vyhrali sme. Teraz to bolo od nás lepšie, ale nie a nie streliť góly. Sme však radi, že sme v Tampe ukoristili aspoň jedno víťazstvo,“ tvrdí 24-ročný útočník Red Wings. Séria prvého kola play off sa teraz presunie do Detroitu. Tretí duel je v utorok v noci.

V čom bol súper tentoraz lepší?
Domácim výborne zachytal Ben Bishop. Málo sme mu clonili pred bránkou. Nás vo štvrtok podržal brankár Petr Mrázek – bol to jeho zápas. Teraz pri ňom nestálo šťastie. Nedarilo sa nám ubrániť oslabenia ako v prvom zápase a nestrieľali sme góly. Po dvoch tretinách sme prehrávali už o štyri. To sa hrá každému tímu ťažko. Už sa tešíme na domáce zápasy.

Atmosféra v Tampe bola výborná. Bude to v Detroite podobné?
U nás bude atmosféra možno ešte o trošku lepšia. Detroit je hokejové mesto. Na play off sa fanúšikovia obzvlášť tešia. Klub doň postúpil dvadsaťštyri rokov za sebou, takže ľudia nás vždy veľmi podporujú, no zároveň majú vysoké očakávania. Verím, že v Joe Louis Arena bude perfektná kulisa.

Aký bol váš premiérový gól v play off?
Mal som pri ňom kus šťastia. Puk sa odo mňa dobre odrazil. Dovtedy mi skôr odskakoval od hokejky, v presilovej hre som trafil aj konštrukciu bránky. Som rád, že mi to tam padlo.

V čom je najväčší rozdiel medzi zápasmi v play off a v základnej časti?
Zápasy play off majú oveľa väčšie tempo. Hrá sa dynamickejšie. Na ľade je menej priestoru. Každý do toho dáva ešte viac srdiečka, lebo chce vyhrať Stanleyho pohár. Tampa hrala oba zápasy výborne, ale je to možno aj tým, že sa hrala doma. Súperov tréner tak mal výhodu pri nasadzovaní hráčov na ľad. Pokúsime sa doma hru ešte vylepšiť. Tampa začala dobre, ale sme radi, že sme vybojovali jedno víťazstvo.

Aká je momentálne pozícia Tomáš Jurča v tíme?
Nemá to jednoduché, ale teraz sa dostal do presilovkovej formácie. Hrali sme v nej spolu. Je to pre neho veľmi dobré. Tomáš má výbornú postavu, vie hrať aj telom. Zároveň je technicky veľmi dobre vybavený, takže vie vybojovať veľa pukov. V Detroite každý začínal presne tak, ako on. Verím, že o pár rokov sa tiež dostane do prvých dvoch formácií a bude jeden z pilierov mužstva.

Máte za sebou veľmi vydarenú základnú časť. Nastrieľali ste 29 gólov, sedem z nich bolo víťazných. Je ešte niečo, s čím ste boli nespokojný?
Musím podávať ešte viac vyrovnané výkony. Držať sa v jednej rovine. Darí sa mi trebárs dvadsať zápasov, a potom príde desať horších, v ktorých mám útlm. Chcel by som nájsť vlnu, na ktorej by som sa niesol celú sezónu a pomáhal mužstvu v každom jednom zápase.

Odohrali ste všetkých 82 zápasov v základnej časti. Čo to pre vás znamená?
Musím si zaklopať. Odkedy som prišiel do Ameriky, nemal som žiadne vážnejšie zranenia. Pre zdravotné problémy som nevynechal azda ani jeden zápas za šesť rokov. Na tribúne som sedel len v prvej sezóne na farme a vlani v úvode ročníka v Detroite, keď som sa nevošiel do zostavy. Som mladý a telo funguje. Verím, že to tak ostane čo najdlhšie. Iste má na tom veľkú zásluhu aj kvalitná letná kondičná príprava pod vedením Romana Švantnera. Niektoré zranenia sa nedajú ovplyvniť – najmä kolená či ramená – ale v tomto mám zatiaľ šťastie.

Sledujete popri play off, ako sa formuje slovenská reprezentácia na majstrovstvá sveta do Česka?
Áno. Zo štvrtkového aj sobotňajšieho zápasu som videl góly. S niektorými chalanmi som v kontakte. Tím sa formuje dobre. Ľudia sú iste vďační za každú posilu z NHL. Príde Marián Gáborík, mužstvo získa vynikajúceho strelca. Verím, že trénerovi Vladimírovi Vůjtkovi sa podarí poskladať čo najlepší tím.

Trúfate si odhadnúť, čo môže národný tím na šampionáte dosiahnuť?
Nad tým som nepremýšľal. Sústreďujem sa na svoje úlohy v Detroite. Chcem získať Stanleyho pohár! Keby sme však v prvom kole play off vypadli, rád by som prišiel pomôcť Slovensku bojovať o medailu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Tatar #Detroit Red Wings