Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hokej miluje, no nie viac ako rodinu a život

Rich Peverley získal v roku 2011 s Bostonom Bruins Stanleyho pohár. Má za sebou osem sezón a 442 súbojov v Národnej hokejovej lige.

11.02.2015 12:00
debata
Fanúšikovia Dallasu vyjadrujú podporu Richovi... Foto: SITA/AP, Louis DeLuca
Flames Stars Hockey Fanúšikovia Dallasu vyjadrujú podporu Richovi Peverleymu len štyri dni po tom, ako skolaboval počas zápasu proti Columbusu.

Napriek tomu mu médiá a fanúšikovia začali venovať zvýšenú pozornosť až od 10. marca minulého roku. V stretnutí jeho súčasného zamestnávateľa Dallasu Stars s Columbusom Blue Jackets sa mu totiž zastavilo srdce. Približne desať sekúnd bol klinicky mŕtvy.

Porucha rytmu srdca

Život mu zachránil len okamžitý zásah lekárov. Hoci odvtedy neodohral žiaden zápas, nevzdáva sa nádeje na návrat do NHL. Zároveň si uvedomuje, že sa ho nemusí nikdy dočkať. Napriek tomu sa pre rozhlasovú stanicu The Ticket 1310 AM vyjadril, že je veľkým šťastlivcom. "To, že môžem žiť, považujem za veľké šťastie a seba za šťastného človeka. Pochopil som, že zo všetkého najdôležitejšia je pre mňa najbližšia rodina. Aj keď robím všetko, čo je v mojich silách, aby som mohol znovu hrať hokej, uvedomujem si, že existuje aj život bez neho.“

Všetko sa začalo v septembri 2013. Na preventívnej prehliadke pred začiatkom tréningového kempu diagnostikovali vtedy 31-ročnému Kanaďanovi fibriláciu srdcových predsiení, najčastejšiu poruchu rytmu srdca. Lekársky kolektív klubu mu dal na výber dve možnosti liečby. Prvou bola procedúra zvaná ablácia. Ide o chirurgický zákrok zacielený na odstránenie chorého tkaniva, po ktorom nasleduje niekoľkomesačné zotavovanie. Druhú alternatívu predstavovala kardioverzia, pri ktorej sa chyba v srdcovej činnosti odstráni elektrickým výbojom alebo pomocou liekov. S touto liečebnou metódou sa spája omnoho kratšia rekonvalescencia.

Rich Peverley sa po dôkladnej konzultácii s lekármi rozhodol podstúpiť najprv kardioverziu a po skončení ročníka 2013/2014 aj náročnejšiu abláciu. V texaskom mužstve ho totiž po výmene z Bostonu čakal prvý rok a generálnemu manažérovi i trénerovi sa chcel ukázať v čo najlepšom svetle. Okrem toho si uvedomoval, že čím lepší dojem zanechá, tým výhodnejšia bude jeho pozícia pri rokovaní o ďalšej spolupráci (v júli 2015 sa stane neobmedzeným voľným hráčom). Vedenie klubu jeho rozhodnutie podporilo.

Rich Peverley. Foto: Reuters
Boston Peverley Rich Peverley.

Chcel sa vrátiť do zápasu

Napokon pre zvolený lekársky úkon vynechal celú prípravnú fázu aj úvodný duel sezóny. Následne sa predstavil v 60 stretnutiach, zaznamenal 27 bodov. Po víťazstve nad Buffalom Sabres na začiatku marca sa necítil dobre, neodletel s tímom do Columbusu. Lekári mu pozmenili liečivá a nastúpil na ďalšie dva zápasy. Dosiahol tri asistencie a bol vo fyzickej aj v psychickej pohode. Kým nenastal 10. marec.

Na dallaskom štadióne American Airlines Center prebiehala siedma minúta boja s Columbusom, ktorý sa zo sekundy na sekundu zmenil na boj o život Richa Peverleyho. Zadychčaný prikorčuľoval na striedačku a pomaly sa vydýchaval. Zrazu nekontrolovane spadol. Hra pokračovala. Spoluhráči z lavičky okamžite začali tĺcť hokejkami o mantinel, aby rozhodcov upozornili, že sa niečo deje. Keď to nepomohlo, niekoľkí skočili na ľad a pohnutým hlasom kričali, že ich kolegovi sa zastavilo srdce. Medzitým vyľakaný tréner Lindy Ruff privolal lekárov, ktorí nehybného rodáka z provincie Ontario okamžite preniesli do chodby za hráčsku lavicu.

V priebehu asi desiatich sekúnd mu pomocou defibrilátora obnovili srdcovú činnosť. Lekár Gil Salazar z Univerzitného texaského medicínskeho centra spravodajskej agentúre The Canadian Press (CP) povedal, že prvé želanie Richa Peverleyho po vzkriesení bolo až neuveriteľné: "Len čo sme ho ošetrili, nadobudol vedomie. Vedel, kde sa nachádza a chcel sa vrátiť späť do zápasu.“ Ten hráči oboch tímov neboli schopní dokončiť, odohrali ho v náhradnom termíne. Avšak bez pravého krídelníka s číslom 17, ktorý o tri týždne po svojom znovuzrodení na tlačovej konferencii priznal, že si pamätá na všetko, čo sa okolo neho dialo pred kolapsom aj po ňom, no nechce sa už k tomu vracať.

Srdce šampióna. Fanúšikovia Dallasu vyjadrujú... Foto: SITA/AP, Louis DeLuca
Rich Peverley, fanúšik, Dallas Stars Srdce šampióna. Fanúšikovia Dallasu vyjadrujú podporu Richovi Peverleymu.

Klub prejavil trpezlivosť

Uvidíme ešte Richa Peverleyho v NHL? Horúcu otázku lekári zodpovedia až vtedy, keď zistia, aká je činnosť jeho srdca pri dlhodobej fyzickej námahe, a teda či preňho hokej nepredstavuje zdravotné riziko. Bezprostredne po prevoze do nemocnice a aj v ďalších mesiacoch mu vykonali sériu vyšetrení srdca. V druhej polovici marca sa na klinike v Clevelande úspešne podrobil pôvodne odloženej ablácii. Riaditeľ zdravotníckej služby Dallasu Stars, doktor Robert Dimeff, pre CP uviedol, že pravdepodobnosť úspešnosti tejto procedúry, zameranej na odstránenie arytmie, dosahuje u ľudí v jeho veku 85 percent.

Aj keď mu internisti na základe výsledkov výkonnostných testov umožnili postupne zvyšovať telesnú aktivitu, zatiaľ nedostal povolenie trénovať na ľade, a preto si fyzickú záťaž stupňuje iba cvikmi v telocvični. Pozitívne je, že zariadenie monitorujúce frekvenciu srdca, ktoré musí mať nepretržite pri sebe, od operácie nezaznamenalo ani raz žiadnu odchýlku. Na sústavnú reguláciu pulzu navyše užíva medikamenty. Generálny manažér klubu Jim Nill vyjadril Richovi Peverleymu na začiatku prebiehajúcej sezóny v rozhovore pre denník Dallas Morning News morálnu podporu. "Celý proces napreduje pomaly, doslova deň za dňom. Máme však s Richom trpezlivosť a podporujeme ho. Všetci teraz musíme počúvať lekárov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #srdce #Dallas Stars #Rich Peverley