Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

New Jersey po zákroku na Jágra: Keby to bol Crosby, je z toho svetová vojna

Hokejový útočník New Jersey Jaromír Jágr odstúpil zo zápasu na ľade Pittsburghu, kde prežil najúspešnejšie časť kariéry v NHL. Na vine bol tvrdý atak domáceho obrancu Roberta Bortuzza v závere druhej tretiny. Zatiaľ nie je jasné, aké bude mať následky a kedy bude môcť Jágr znova hrať.

03.12.2014 18:00
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr v drese New Jersey proti Pittsburgu.
debata

Bortuzzov zákrok vyvolal veľa vášní a protichodných názorov. Kouč „Diablov“ Peter DeBoer mal ale jasno. „Myslím, že to bola veľká opovážlivosť a zákrok, ktorý je neprípustný. A úplne zbytočný,“ vyhlásil DeBoer. „Keby niektorý z našich hráčov urobil niečo také Crosbymu, mohla by z toho byť tretia svetová vojna,“ dodal.

Bortuzzo si počkal na štyridsaťdvaročnú českú hviezdu s evidentnou túžbou ju zasiahnuť. A to aj napriek tomu, že Jágr za bránkou Penguins už niekoľko okamihov predtým odohral puk. Bertuzzoho však zbadal až na poslednú chvíľu a nemal moc šancí sa brániť.

Hlavná sila zásahu dvadsaťpäťročného beka bola vedená ramenom na rameno, bolo však zrejmé, že Jágra takisto zasiahol lakťom do tváre. „Bol to jasný zákrok na hlavu. A je úplne jedno, či to bolo ramenom alebo lakťom. Bolo to na hlavu,“ hneval sa DeBoer.

Kým Bortuzzo vyviazol bez trestu, najproduktívnejší Európan v histórii slávnej súťaže zostal nejakú dobu ležať na ľade. S lekárom následne komunikoval, po svojich zamieril do kabíny a do hry už sa nevrátil. Hoci na Jágra od jeho odchodu v roku 2001 fanúšikovia Pittsburghu zvyčajne pískajú a nadávajú, tentoraz ho vyprevadili z ľadu potleskom.

DeBoer chcel od rozhodcov vysvetlenie, ale žiadneho sa mu nedostalo. Arbiter vraj zákrok poriadne nevideli. Bortuzzo sa ale môže dočkať dodatočného potrestania, pretože vedenie ligy už potvrdilo, že sa jeho zákrokom bude zaoberať. „Tam to určite uvidí a som si istý, že z toho vyvodí aj patričné dôsledky,“ povedal DeBoer.

Kouč Penguins Mike Johnston sa domnieval, že zákrok bol čistý. A rovnako presvedčený o svojej nevine bol aj Bortuzzo. „Myslím, že tam bol puk. Držal som rameno dole a mal som z toho pocit, že som ho zasiahol do oblasti hrudníka. Je nešťastné, že musel zo zápasu odstúpiť, ale ako som povedal – hrám proste tvrdo,“ podotkol Bortuzzo.

Možno tiež očakávať, že jeho atak neupadne len tak do zabudnutia. Oba tímy sa stretnú znovu 29. decembra v Prudential Center, domácej hale Devils. „Jeho (Bortuzzovo) číslo určite nezabudnem,“ uistil Jágrov spoluhráč Jordin Tootoo.

„Je to dlhá sezóna a o svojich hráčov sa musíme starať. Aj preto, aby sme zase začali vyhrávať. Jágr je našim najlepším hráčom a kedykoľvek ktokoľvek predvedie niečo také, mojou prácou je postarať sa o to, aby sa to s istotou už viackrát neopakovalo,“ dodal Tootoo.

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Jaromír Jágr