Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchli Rangers otestujú silu Kings

Nestretávajú sa často a ich herný štýl i prednosti sú výrazne odlišné. Minimálne dva spoločné prvky však hokejistov Los Angeles a New Yorku Rangers pred štartom finálovej série zámorskej NHL spájajú.

04.06.2014 14:00
Jonathan Quick Foto:
V akcii opora kráľov, brankár Jonathan Quick.
debata

Oba tímy sa spoliehajú na vynikajúcich brankárov a pred sebou majú jednoznačný cieľ – získať vytúžený Stanleyho pohár.

Kings sa vo veľkom finále predstavia po druhý raz za ostatné tri sezóny a pred dvoma rokmi sa tešili z premiérového titulu. Naopak, Rangers sa môžu pochváliť štyrmi majstrovskými vlajkami pod stropom Madison Square Garden, ale vo finále sa naposledy predstavili pred dvadsiatimi rokmi.

Od roku 2003 sa stretli oba tímy vo vzájomných zápasoch len deväťkrát a bilancia hovorí tesne pre Los Angeles (5–2–2). V aktuálnom ročníku uspelo každé z mužstiev na ľade súpera. V play off na seba narazili len dvakrát a v oboch prípadoch sa tešili Newyorčania. V roku 1981 vyhrali v prvom kole 3:1 na zápasy, dva roky predtým uspeli v predkole 2:0 na zápasy.

V tohtoročnom play off odohrali Kings maximálny možný počet 21 stretnutí, keď ako prví v histórii úspešne zvládli tri sedemzápasové série za sebou. Rangers nie sú oveľa viac oddýchnutí. Po dvoch úmorných súbojoch na sedem duelov si až v konferenčnom finále vystačili proti Montrealu so šiestimi duelmi.

Okrem výkonov hviezdnych brankárov Jonathana Quicka a Henrika Lundqvista (zatiaľ jeden z adeptov na cenu pre najužitočnejšieho hráča play off) bude vo finálovej sérii pod drobnohľadom najmä slovenský krídelník Marián Gáborík. Ten v play off potvrdzuje svoje kanonierske kvality a spolu s Anžem Kopitarom a Dustinom Brownom utvoril obávaný prvý útok Kings.

O obrovskom prínose Gáboríka pre Los Angeles hovorí aj komentátor Sports Illustrated Allan Muir. „Momentálne vôbec nezáleží na tom, či sa z Matta Frattina stane nový Jarome Iginla a z dvoch draftových výberov, ktoré spolu s ním Columbus získal za Gáboríka, vyrastú hráči pre prvý útok. Generálny manažér Kings Dean Lombardi túžil po kanonierovi a získal ho. Práve pri svojom ostatnom góle, ktorým poslal rozhodujúci duel s Chicagom do predĺženia, Gáborík ukážkovo predviedol, prečo je taký afektívny. Dokonale sa odpútal od hráčov súpera a po strele Browna sa ocitol sám pred Crawfordom, ktorého pohotovo prekonal,“ napísal Muir.

Najväčšia sila Kings spočíva vo výborne vyskladanom útoku, kde sa vhodne snúbia kvantita, kvalita, tvrdosť i výborné individuálne schopnosti hráčov. Okrem spomínanej prvej formácie sa k vynikajúcim výkonom rozohrala aj druhá vedená centrom Carterom s dvoma mladými krídelníkmi Toffolim a Pearsonom, ktorá žiarila najmä proti Blackhawks.

O pretlaku výborných útočníkov dokonale svedčí zaradenie skúseného Mika Richardsa na post centra štvrtej formácie. Zabúdať netreba na špecialistu na vhadzovania Stolla či muža siedmych zápasov Justina Williamsa.

Rangers sa spoliehajú na skúsenosti St. Louisa, Brada Richardsa či Nasha, ale najmä na rýchly hokej s množstvom šancí. Ofenzívu výborne podporuje kľúčový muž newyorskej obrany McDonagh, ktorý riadi prvú presilovkovú formáciu a najviac času na ľade trávi i v oslabeniach.

debata chyba
Viac na túto tému: #Stanley Cup #New York Rangers #Los Angeles Kings