Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gáborík môže s Kings útočiť na Stanleyho pohár

Bol to obchod na poslednú chvíľu a všetci traja si po ňom mohli spokojne odfúknuť. Pár hodín či dokonca desiatok minút pred koncom prestupového obdobia v NHL menila dres aj trojica Slovákov.

06.03.2014 18:16
Marián Gáborík Foto:
Marián Gáborík.
debata

Brankár Jaroslav Halák sa po krátkej zastávke v Buffale ocitol vo Washingtone, Marián Gáborík opúšťa po jedenástich mesiacoch Columbus a sťahuje sa do Los Angeles, a po tretí raz v kariére zmenil zamestnávateľa obranca Andrej Meszároš. Po Ottawe, Tampe Bay a Philadelphii si zahrá za Boston, kde sa stretne so Zdenom Chárom.

Halák sa vracia na miesto činu, kde pred štyrmi rokmi znechutil hviezdneho Alexandra Ovečkina. Capitals vyhrali základnú časť ligy a v prvom kole play off viedli nad Montrealom 3:1 na zápasy, no 28-ročný Bratislavčan vo zvyšných troch zápasoch inkasoval len po jednom góle a podceňovaní Canadiens postúpili.

„Halák podával dobré výkony v Montreale. Dobre chytal v St. Louis a my veríme, že sa mu bude dariť aj u nás. Jeho príchodom sa nám podarilo zvýšiť kvalitu na brankárskom poste,“ vravel generálny manažér Capitals George McPhee pre zámorské médiá. Vedenie Washingtonu sa snažilo vylepšiť brankársky tandem už dlhšie a práve príchod Haláka sa im javil ako najvýhodnejšia možnosť. Do Buffala zamierila česká dvojica brankár Michal Neuvirth a obranca Rostislav Klesla.

Premiéru vo farbách Capitals mohol Halák absolvovať už v noci na dnes v Bostone, za ktorý mohol po prvý raz nastúpiť Meszároš. Bruins ho získali z Philadelphie za výber v treťom kole draftu. V Bostone by mal skúsený bek zvýšiť konkurenciu v defenzíve.

„Výmenu vnímam ako skvelú príležitosť. Vo Philadelphii sa mi páčilo, ale sezóna mi príliš nevychádzala. Raz som hral, inokedy sedel na tribúne. Som rád, že v Bostone sa mi otvára šanca nastupovať pravidelne,“ uviedol Meszároš pre ESPN.

Pôsobenie Mariána Gáboríka v Columbuse sa neskončilo úspešne. Vlani ho generálny manažér Jarmo Kekalainen dotiahol z New Yorku Rangers, aby potvrdil povesť 40-gólového strelca a priviedol Blue Jackets do play off. Postup však Columbusu tesne ušiel a v novej sezóne prenasledovali trenčianskeho rodáka zdravotné problémy.

„Vzhľadom na priebeh sezóny nám bolo jasné, že v lete sa s ním na novej zmluve nedohodneme. Nechceli sme, aby Gabby odišiel v lete ako neobmedzený voľný hráč. Výmena do Los Angels bola pre nás najlepšia alternatíva,“ cituje nhl.com Kekalainena.

„Tušil som, že môže prísť k výmene. Teším sa na novú výzvu. V poslednom období som bol zranený, ale dúfam, že zlé časy sú za mnou,“ reagoval na zmenu Gáborík.

Čo prinesie výmena slovenským hráčom?

Jaroslav Halák: V Buffale už teraz vedia, že nepostúpia do play off. Naopak, vo Washingtone má Halák oveľa väčšiu nádej na úspech. V bránke sa bude do konca základnej časti striedať s Bradenom Holtbym. Obaja tak dostanú šancu zabojovať o post jednotky v prípade postupu do vyraďovacích bojov.

Marián Gáborík: Columbus je momentálne na postupových priečkach, ale postavenie Los Angeles je výrazne lepšie. Kings si od skúseného krídelníka sľubujú najmä góly, keďže v celej súťaži majú horší gólový priemer len tri mužstvá. Klub môže reálne zaútočiť na Stanleyho pohár.

Andrej Meszároš: Vo Philadelphii sa mu často ušlo miesto len na tribúne, istotu základnej zostavy však nemá ani v Bostone. Podľa jednej z alternatív by mal nastupovať v prvej obrannej dvojici s Chárom, druhou možnosťou je interný súboj s Bartkowskim o miesto v druhej obrane. Menej úspešný z tohto súboja ostane na tribúne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Meszároš #Marián Gáborík #Jaroslav Halák