Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hossa: Prototyp dokonalého hokejistu

Patrí medzi najlepších na svete. Dvakrát získal Stanleyho pohár. Teraz má pred sebou ďalšiu veľkú výzvu. Na olympiáde v Soči túži Marián Hossa pridať prvý veľký úspech aj v drese slovenskej reprezentácie. 12. januára oslávil 35 rokov.

14.01.2014 21:12
Marián Hossa Foto: ,
Marián Hossa.
debata (9)

V zámorí o ňom hovorili, že je prekliaty. Vraj priveľa špekuloval, svoju šancu prepásol a vytúženého Stanleyho pohára sa nikdy nedotkne. Našťastie sa tejto nálepky zbavil a 6. júna 2010 zdvihol nad hlavu najcennejšiu hokejovú trofej na svete. Kapitán Chicaga Blackhawks Jonathan Toews zdôraznil prínos slovenského krídelníka pre mužstvo tým, že svätý hokejový grál putoval z jeho rúk priamo k Hossovi.

„Bolo to zábavné. Prišiel za mnou už na rannom rozkorčuľovaní a povedal mi: Nechcem o tom príliš hovoriť, ale ak to dnes zvládneme, zdvihneš Stanleyho pohár hneď po mne. Nenamietal som. Svoje slovo dodržal. Bol to neopísateľný pocit,“ neskrýval Hossa krátko po triumfe v predĺžení šiesteho finálového zápasu obrovskú radosť. Dva predošlé ročníky sa na tešiacich sa víťazov len pozeral, a to z najhoršieho miesta – priamo z ľadu ako zdolaný finalista.

V roku 2008 potiahol po výmene z Atlanty svoj nový tím Pittsburgh spolu so Sidneym Crosbym a Jevgenijom Malkinom do finále, tam však musel skloniť hlavu pred hráčmi Detroitu. V lete následne v pozícii voľného hráča odmietol lukratívnu dlhoročnú zmluvu od Penguins a rozhodol sa pre ročný kontrakt s Red Wings, ktorí mali podľa neho najväčšie šance na zisk titulu. Fanúšikovia Pittsburghu mu to nikdy neodpustili. O rok neskôr sa na ich radosť zopakovala finálová séria, len s opačným koncom. Detroit, už s Hossom, podľahol v siedmich zápasoch Penguins.

Hossa v lete opäť menil zamestnávateľa, vybral si Blackhawks a tentoraz sa rozhodol správne. O tri roky si výnimočný okamih zopakoval a po druhý raz si mohol vychutnať Stanleyho pohár aj doma v Trenčíne.

V zámorí získal pred vstupom do NHL aj Memorial Cup pre najlepší juniorský tím v zámorí. Úspechy sa mu však vyhýbajú v reprezentačnom drese. Premiéru na majstrovstvách sveta absolvoval v roku 1997 vo Fínsku už ako osemnásťročný a neskôr sa na šampionáte predstavil ešte sedemkrát.

V rokoch 2000, 2002, 2003 aj 2012, keď získali Slováci medailu, však vo výbere nebol. Najbližšie k cennému kovu mal v roku 2004 na MS v Česku, kde silný výber obsadil štvrtú priečku, a pred štyrmi rokmi vo Vancouvri, kde prišli Slováci o olympijský bronz v tretej tretine proti Fínsku.

3× Marián Hossa

  • Vyrastal v hokejovom prostredí. Otec František bol obranca a neskôr úspešný tréner. Brat Marcel je slovenský reprezentant.
  • V roku 1997 si ho v drafte zámorskej NHL vybrala z 12. priečky Ottawa Senators. Neskôr si obliekal aj dresy Atlanty, Pittsburghu, Detroitu a Chicaga.
  • V roku 2010 sa oženil s dlhoročnou priateľkou Janou, s ktorou má dcéry Miu a Zoju.
Marián Hossa v obrazoch Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Marián Hossa so Stanley Cupom.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Marián Hossa