Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Muži s maskou vykročili z tieňa na výslnie

Coreyho Crawforda nikdy nepovažovali za brankársku elitu NHL. Dokonca aj v aktuálnej sezóne, keď Chicago dominovalo v skrátenej základnej časti, sa médiá viac krútili okolo Jonathana Toewsa či Patricka Kana.

17.06.2013 20:00
Stanley Cup Chicago - Boston, Tuukka Rask Foto: ,
Brankár Bostonu Bruins Tuukka Rask.
debata

Tuukka Rask bol pri tom, keď Bostonu nestačil v play off 2010 proti Philadelphii ani náskok 3:0 na zápasy. A potom si na dlhý čas sadol na striedačku, odkiaľ sledoval o rok neskôr aj triumf Bruins v Stanleyho pohári. Dnes stoja títo brankári proti sebe v najsledovanejšom hokejovom zápolení roka a pútajú pozornosť, akú si zaslúžia len výnimoční hráči.

Zadosťučinenie môže cítiť najmä Crawford, ktorý sa päť rokov pretĺkal v nižšej zámorskej súťaži AHL, kým dostal príležitosť. V sezóne 2010/11 s ním Chicago vyhralo 33 zápasov, v ďalšom ročníku 30. Blackhawks skončili zakaždým v prvom kole play off a ich brankári boli označovaní za slabinu mužstva. To však už neplatilo v uplynulých mesiacoch. Crawford odchytal v základnej časti 24 víťazných zápasov z 29, v ktorých nastúpil a s kolegom Rayom Emerym sa podelili o Jennings Trophy pre najspoľahlivejší brankársky tandem ligy.

„Ak v tíme chytá dobrý brankár, mužstvu to dodá veľa sebavedomia. A vďaka Coreymu ho máme veľa. Počas celej sezóny je skvelý,“ pochválil v novinách spoluhráča obranca Duncan Keith. Okolo Crawforda momentálne nie je rozruch len pre finále Stanleyho pohára. Médiá ho pasovali za potenciálnu jednotku kanadskej reprezentácie na olympijskom turnaji v Soči. „Samozrejme, že by som to bral ako najväčšiu poctu, ale teraz sa koncentrujem na Stanley Cup,“ reagoval Crawford, ktorý si ešte nikdy neobliekol dres s javorovým listom.

Naopak, Rask získal s Fínskom bronz na juniorských MS 2006, kde ho vyhlásili za najlepšieho brankára turnaja. Počas výluky v NHL v tejto sezóne žiaril v českej extralige v drese Plzne a reprezentoval na turnaji Karjala. V Bostone pôsobil dlho v tieni Tima Thomasa, s ktorým však mal veľmi blízky vzťah. Po zisku Stanleyho pohára Thomas oznámil, že si dáva od hokeja rok pauzu a medzičasom ho Bruins vymenili do New Yorku Islanders. Nadišla chvíľa pre jeho náhradníka. A Rask sa obdivuhodne chopil šance.

V tohtoročnom play off dosiahol z 18 zápasov 13 víťazstiev. Štrnáste môže pridať v noci na utorok. Množstvo komplimentov zasypalo 26-ročného Fína najmä po sérii proti Pittsburghu. V štyroch stretnutiach inkasoval Rask od ofenzívne naladeného tímu iba dva góly.

Nestará sa, čo o ňom píšu noviny, nezaujíma ho, čo si myslia fanúšikovia, netrápi ho, že mu na konci sezóny vyprší kontrakt. O brankároch sa vraví, že to často bývajú čudáci, ale Rask nie. „Veľa brankárov sa uzavrie do svojej bubliny, pred zápasom sa im nemôžete ani prihovoriť. On ide vždy s tímom. Môže to znieť trochu sarkasticky, ale on je jednoducho taký normálny, ako len môže byť,“ citovali zámorské médiá trénera Bostonu Claudea Juliena.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba