Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák a spol. to dokázali! Montreal dobyl Pittsburgh, tučniaci skončili

Ďalší zázrak dokonaný! Hokejisti Montrealu Canadiens vyhrali v siedmom zápase série 2. kola play-off na ľade Pittsburghu Penguins 5:2 a v sérii triumfovali 4:3. Kanadský tím tak vyradil obhajcu Stanley Cupu a po Washingtone tak šokoval aj ďalšieho obrovského favorita.

13.05.2010 03:42
P.K. Subban, Mike Cammalleri Foto:
P.K. Subban (vľavo) a Mike Cammalleri sa tešia z gólu.
debata (44)

Play-off NHL:

Východná konferencia, 2. kolo:

Východná konferencia.
Východná konferencia. Východná konferencia.

PITTSBURGH – MONTREAL 2:5 (0:2, 2:2, 0:1) – konečný stav série 3:4

Góly: 29. Kunitz (Letang, Dupuis), 37. J. Staal (Ponikarovsky, Goligoski) – 1. Gionta (Subban, Gomez), 15. Moore (Hamrlík), 24. Cammalleri (Plekanec, Špaček), 26. Moen, 50. Gionta (Cammalleri, Gionta)
Strely na bránku: 39:20. Brankári: Fleury (od 26. Johnson) – HALÁK. Vylúčení: 5:7, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1, 17 132 divákov
Hviezdy zápasu: HALÁK, Gionta, Cammalleri.

Rozprávka á la Montreal má druhý diel. Tím, ktorý postúpil do play-off z posledného ôsmeho miesta vyradil v 1. kole najlepšie mužstvo po základnej časti Washington a v 2. kole sa postaral o ďalšiu senzáciu. Habs opäť vyhrali siedmy zápas na ľade súpera, keď v Mellon Arene vyradili obhajcu Stanley Cupu z Pittsburghu.

Malá fanúšička Montrealu. Foto: SITA
Montreal Malá fanúšička Montrealu.

Domáci svojho súpera jasne prestrieľali (39:20), no od úvodnej minúty to boli hráči Montrealu, kto udával tempo hry. Skóre zápasu otvoril už po 32 sekundách hry Brian Gionta, ktorý využil presilovú hru pri vylúčení Sidney Crosbyho. Tučniaci sa snažili, no ich akcie sa končili na skvelom Jaroslavovi Halákovi.

Slovenský gólman, ktorý je najväčšou postavou celého play-off, dodával svojim spoluhráčom ako vždy potrebnú istotu, a tí vyrážali do brejkov. Gólman domácich Marc-Andre Fleury vôbec nemal svoj deň a ešte do konca prvého dejstva inkasoval gól z hokejky Dominica Moora. Pittsburgh vedel, že musí zlepšiť pohyb na ľade a presnosť zakončenia, no skôr ako sa zverenci Dana Bylsmu k niečomu dostali už prehrávali 0:4!

V 24. minúte sa svojím 12. gólom v play-off do listiny strelcov zapísal Mike Cammalleri a o dve minúty sa presadil pri vlastnom oslabení Travis Moen. To už gólman Fleury nevydržal a nechal sa vystriedať náhradníkom Brentom Johnsnom.

Marc-Andre Fleury (vpravo) sa nechal po štvrtom... Foto: Reuters
Marc-Andre Fleury, Brent Johnson Marc-Andre Fleury (vpravo) sa nechal po štvrtom góle vystriedať Brentom Johnsonom.

Tučniakom výmena prospela, v situácii, keď už nemali čo stratiť chytili druhý dych a po zásahoch Chrisa Kunitza a Jordana Staala sa dostali do zápasu. Zrazu sa zápas zmenil na súboj všetkých proti jednému. Domáci hokejisti pálili jednu strelu za druhou na gólmana Haláka (v tretej tretine kryl 18 striel), no slovenský brankár opäť raz preukázal svoju extratriedu. Bratislavský rodák sa blysol hlavne pri presilovkách súpera, keď chytil 100% tutovku Jevgenija Malkina i všetky ďalšie pokusy Pens.

V čase, keď mal vrcholiť tlak domácich sa dopustili tučniaci hlúpeho previnenia – príliš veľa hráčov na ľade – čo Montreal pri presilovke okamžite využil – presne mieril po druhý raz v zápase Gionta.

Hostia si trojgólové vedenie v posledných desiatich minútach už udržali, a mohli sa tak radovať z postupu do finále Východnej konferencie.

„Nemôže to už asi byť ani krajšie. Ak by mi niekto povedal, že v siedmom zápase vyradíme Washington aj Pittsburgh, tak by som sa asi len zasmial. Je to však naozaj tak, úžasné,“ tešil sa Cammalleri. Naposledy strelil v drese Habs 12 gólov v play-off pred 35 rokmi Guy Lafleur, pričom Montreal v tom roku získal Stanley Cup. „Obrovská vďaka patrí mojim spoluhráčom. Hráme ako jeden veľký celok, čo je základ úspechu,“ dodal.

Mike Cammalleri (vpravo) Andrej Kosticyn sa... Foto: Reuters
Mike Cammalleri, Andrej Kosticyn Mike Cammalleri (vpravo) Andrej Kosticyn sa radujú z gólu.

Ďalším z hrdinov víťazov je obranca Hall Gill. Ten sa vlani radoval zo Stanley Cupu v drese Pens, no teraz je hlavnou oporou obrany tímu Jacquesa Martina. V šiestom zápase utrpel vážne zranenie, keď mu Chris Kunitz prerezal lýtko. Gill podstúpil operáciu a na nohe má vyše 50 štichov. I napriek tomu nastúpil so sebazaprením a dopomohol tímu k výhre. „Tento tím má úžasnú silu, čo sme opäť potvrdili. Odohrali sme skvelý zápas, som nadšený. Môj štart bol síce otázny, ale chcel som hrať i napriek bolesti. Tá ide teraz bokom, veľmi sa teším,“ vyhlásil radostným hlasom Gill.

Malá fanúšička Montrealu.
Marc-Andre Fleury (vpravo) sa nechal po štvrtom...
+13Mike Cammalleri (vpravo) Andrej Kosticyn sa...
44 debata chyba