Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Úprimná pocta slovenskej legende. Demitra bol úžasný, s mojím otcom mali pevný vzťah, vraví kapitán USA

Čoskoro od tragédie uplynie 13 rokov. Moment, ktorý rozosmutnil celú, nielen hokejovú komunitu.

17.05.2024 05:41
Juraj Slafkovský, Brady Tkachuk Foto: ,
Kapitán USA Brady Tkachuk pred zápasom proti Slovensku sa zdraví s Jurajom Slfkovským.
debata

Pavol Demitra, skvelý hokejista a miláčik slovenského národa, zahynul pri leteckej havárii. Mal len 36 rokov.

So spoluhráčmi a realizačným tímom hokejového Lokomotivu sedel v lietadle, ktoré sa zrútilo krátko po odlete z Jaroslavli. Smútila nielen Demitrova rodina a väčšina Slovákov, ale aj slávna hokejová rodina z USA.

„Pamätám si ho ako malý chlapec. Chodil sa pozerať na tréningy, kde sme korčuľovali ja a môj brat Matthew. Bolo to od neho krásne gesto. Môj otec ho zbožňoval a videl som, že jeho úmrtie ho poriadne zasiahlo,“ vraví Brady Tkachuk, kapitán amerických hokejistov na šampionáte v Ostrave.

Slovenskí hokejisti na MS v Česku
Video

Jedinečné priateľstvo

Na robustného forvarda slovenskí fanúšikovia nepovedia pekné slovo. V pondelkovom zápase proti výberu Craiga Ramsayho robil všetko pre to, aby hráčov súpera dostal z komfortnej zóny.

Rakúsko hokej Čítajte viac Rakúska senzácia na MS! Víťazný gól padol so záverečnou sirénou. Kanada je opäť prvá

Zrážal sa, rozdával bodyčeky, provokoval. Takmer sa pobil s Martinom Pospíšilom a potom strelil Slovákom krásny gól.

Pomohol k tomu, aby si Američania vynútili predĺženie, ale posledné slovo malo mužstvo, ktoré v ten večer nemalo zvíťaziť. Miloš Kelemen v predĺžení šikovne tečoval strelu Šimona Nemca a zabezpečil Slovákom dva body.

Na ľade pre niekoho tvrdý hráč, ale mimo klziska citlivý mladý muž. Predovšetkým vtedy, keď sa pýtame na Demitru. V tom momente syn americkej legendy Keitha Tkachuka stíši hlas.

Je podobný, ako jeho otec – šikovný, robustný silový útočník, ktorý si zjednáva rešpekt nielen fyzickou hrou, ale aj ofenzívnou produktivitou.

Tkachuk senior, jeden z najlepších útočníkov, ktorí kedy reprezentovali v NHL americký hokej, vytvorili s Demitrom v St. Louis ikonický útok.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Tkachuk na ľavom krídle, Dough Weight na centri, Demitra ako pravý krídelník. Zo zadu ich istili Chris Pronger a Al MacInnis.

Každý fanúšik, ktorý pred 20 rokmi podrobne sledoval dianie v NHL, vám povie, že išlo o jednu z najnebezpeč­nejších formácií v profilige.

Tkachuk a Demitra si medzi sebou vytvorili vzťah, ktorý vtedy v NHL nebol úplne bežný.

„Také blízke priateľstvo medzi Američanom a hráčom z druhého konca sveta nebývalo zvykom. Samozrejme, to, že hrali spolu v útoku, tomu napomohlo. Rozumeli si spolu na ľade i mimo neho,“ opisuje Tkachuk junior.

Elitný útočník je kapitánom Ottawy, jeho brat Matthew patrí medzí lídrov Floridy. Zatiaľ čo starší brat bojuje v play off NHL, Brady Tkachuk s nadšením prijal pozvánku od vedenia americkej reprezentácie.

Priznáva, že otec ho požiadal, aby v krajine „Pava“, ako Tkachukovci volali Demitru, reprezentoval rodinu v čo najlepšom svetle.

Pavol Demitra v drese St. Louis Blues. Foto: Profimedia
4. Pavol Demitra Pavol Demitra v drese St. Louis Blues.

„Napísal mi správu predtým, ako sme hrali proti Slovákom prípravný zápas v Bratislave. A zopakoval ju aj pred vzájomným zápasom na MS. Písal mi, aby som nezabudol, že som v krajine "Pava“ že reprezentujem nielen krajinu, ale aj jeho.

Viem, ako ho brali Slováci. Otcove slová svedčia o tom, koľko Demitra znamenal pre otca a pre celú našu rodinu," vraví kapitán USA.

Dojatý Tkachuk senior

Na 7. september 2011 nemá podrobné spomienky. Niet divu, mal vtedy len 12 rokov. Ale pamätá si, ako na Demitrovo úmrtie reagoval jeho otec.

Bolo to vtedy, keď za Tkachukovcami prišli tvorcovia dokumentárneho filmu „38“, ktorý produkoval slovenským fanúšikom známy Dano Dangl.

„Viete, môj otec je tvrdý chlap. Bol taký na ľade a len málokedy som ho videl rozcíteného. Keď rozprával pre slovenských filmárov o Demitrovi, bolo to pre neho veľmi emocionálne. "Pav“ bol jeho blízkym priateľom," vysvetľuje Tkachuk junior.

Tento rok v januári sa obe rodiny stretli opäť. Demitrova manželka Maja s deťmi Lucasom a Zarou prišli do St. Louis, kde miestni Blues prijali do klubovej Siene slávy okrem legendárneho Mika Luita aj americko-slovenskú dvojicu.

„Demitra si poctu jednoznačne zaslúžil. Pre otca to bol špeciálny moment, že do Siene slávy mohol vstúpiť v rovnakom roku ako on. Na slávnosť prišla aj Pavlova rodina, som si istý, že si víkend v St. Louis užili,“ vraví syn americkej legendy.

Ani otec, ani brat

Je prvý z rodiny, ktorý reprezentuje USA na svetovom šampionáte. Jeho otec hral hokej viac než 20 sezón, zahral si na olympiáde či na Svetovom pohári, ale na MS nie.

Kapitán USA Brady Tkachuk pred zápasom proti... Foto: Michal Runák
Tkachuk Slovensko Kapitán USA Brady Tkachuk pred zápasom proti Slovensku.

Bradyho brata Matthewa to zrejme ešte čaká. Najmladší z rodiny si prvú skúsenosť s medzinárodným hokejom na seniorskej úrovni užíva.

„Sú to moje prvé majstrovstvá medzi seniormi. Máme skvelý tím a som nadšený z toho, že máme šancu na najcennejší kov. To je hlavný dôvod, prečo sme do Česka prišli,“ vraví.

Hoci sú v mužstve skúsenejší hráči, voľba kapitána padla na neho. Odmieta, že má v kabíne rozhodujúce slovo. „Nie je to len o mne. V tíme máme viacero skúsených hráčov, ktorí vedia potiahnuť tím na ľade i mimo neho. Ideme spoločne za rovnakým cieľom,“ zdôrazní.

Keď ho trochu podpichneme, či už Američania zabudli na prehru so Slovákmi, odpovie jednoznačne.

Ramsay slovensko Čítajte viac Slováci vyhrali na nulu, ale Ramsay sa mračil: To nebola hra, akou sa chceme prezentovať. Slafkovský? Musí pochopiť dôležitú vec

„Samozrejme, že áno. Hneď potom sme sa sústredili na ďalšie zápasy. Svetový šampionát je špecifický turnaj, na jednom mieste hráte sedem zápasov za 10 dní. V tom je NHL iná, profiligové play off je aj o cestovaní. Na MS vládne skvelá atmosféra, fanúšikovia sú úžasní,“ pochvaľuje si Tkachuk junior.

Američania sú všeobecne považovaní za jedných z top favoritov celého turnaja a keď to povieme kapitánovi USA, vôbec nevyzerá prekvapený.

„Prišli sme si po zlato, iná medaila nás nezaujíma. Vieme, že to nebude jednoduché, ale urobíme maximum, aby sme potešili fanúšikov doma v USA,“ burcuje Tkachuk.

Američania vo štvrtok vygumovali Francúzsko 5:0 a v tabuľke B-skupiny im patrí tretia priečka. Na Slovákov, ktorí okupujú druhé miesto, strácajú jeden bod. Tabuľku B-skupiny vedie doposiaľ nezdolané Švédsko.

Zápas Slovensko - Poľsko v obrazoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Brankár Tomáš Fučík z Poľska držal súpera nad...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hokej #Pavol Demitra #MS 2024 v hokeji #Brady Tkachuk