Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Rakúska senzácia na MS! Víťazný gól padol so záverečnou sirénou. Kanada je opäť prvá

Hokejisti Rakúska sa postarali o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu majstrovstiev sveta. V A skupine senzačne zdolali favorizované Fínsko 3:2, keď víťazný gól strelil 0,2 sekundy pred koncom Benjamin Baumgartner. Vo večernom zápase zvíťazila Kanada nad Nórskom 4:1 a vrátila sa na prvé miesto tabuľky.

16.05.2024 18:47 , aktualizované: 22:39
Rakúsko hokej Foto:
Radosť rakúskych hokejistov po jednom z najväčších víťazstiev v histórii.
debata (6)

Rakúšania po úvodnej prehre s Dánskom 1:5 dokázali potrápiť všetkých troch favoritov. So Švajčiarmi prehrali tesne 5:6, v tretej tretine s Kanadou senzačne vyrovnali z 1:6 na 6:6 a nakoniec prehrali po predĺžení. Proti „Suomi“ boli od druhej tretiny lepší a nakoniec slávia prvý triumf na turnaji.

V tabuľke A-skupiny sa so štyrmi bodmi posunuli na piate miesto, tri body za štvrté Fínsko. Severania sa stretnú v sobotu o 16.20 h v šlágri skupiny s Kanadou, Rakúšanov čaká už v piatok večer súboj s domácim Českom.

A-skupina:
Fínsko – Rakúsko 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Góly: 3. Mäenalanen (Pakarinen, Vittäsmaki), 29. Kapanen (Riikola, Kaski) – 24. M. Huber (Raffl, Nissner), 50. Nickl (Nissner, M. Huber), 60. Baumgartner (Haudum, Ganahl). Rozhodovali: Bjork (Švéd.), Tscherrig (Švaj.) – Wyonzek (Kan.), Zunde (Lot.), vylúčení: 3:3, presilovky a oslabenia: 0:0, 15.387 divákov.
Fínsko: Säteri – Lehtonen, Määttä, Kaski, Rissanen, Saarijärvi, Riikola, Mattila, Vittäsmaki – Puustinen, Granlund, Innala – Puljujärvi, Kapanen, Oksanen – Jääskä, Hyry, Puistola – Pakarinen, Björninen, Mäenalanen
Rakúsko: Kickert – Nickl, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Zundel, Stapelfeld – M. Huber, Nissner, Raffl – Schneider, Rossi, Zwerger – Haudum, Baumgartner, Ganahl – Rohrer, Thaler, P. Huber

Fíni mali v prvej tretine prevahu, z ktorej vyťažili góly Mäenalanena v 3. a Kapanena v 9. minúte. Od začiatku druhej časti to však bol vyrovnaný hokej, Rakúšania v nej nadviazali na tretiu tretinu súboja s Kanadou, v ktorej senzačne vyrovnali z 1:6 na 6:6.

Proti Fínom znížil na 1:2 v 24. minúte po peknej kombinácii M. Huber a v závere tretiny pri dvoch presilovkách boli veľmi blízko k vyrovnaniu. Fínov zatlačili, no stroskotali na brankárovi Säterim, ktorý udržal tesný náskok severanov.

872274058 Čítajte viac Pozdravy z Ostravy: Čo Ramsay povie, zostáva v kabíne. Škoda, že som to mladým nemohol ukázať, ľutoval kouč

Rakúšania prehrali prvú tretinu na strely 4:14, no druhá už bola vyrovnaná 8:8. V úvode tretej časti si zahrali ďalšiu presilovku a radovali sa z vyrovnania, no druhý gól M. Hubera neplatil pre ďalšie sporné rozhodnutie o postavení útočiaceho hráča v bránkovisku.

Rakúšania si navyše zobrali trénerskú výzvu a hrali v oslabení. To ich však nezastavilo, favorizovaného súpera opäť zatlačili a v 50. minúte sa už dočkali vyrovnania, keď sa Nicklova strela švihom odrazila od hornej žŕdky za bránkovú čiaru – 2:2.

Šimon Nemec Čítajte viac Unikát MS z Liptova. Obranca Šimon Nemec vytvoril po Poľsku historický rekord

Rakúšania dokonali senzáciu v poslednej sekunde duelu, keď si po Haudumovom vyrazenom pokuse našiel puk Baumgartner a strelou od modrej prekonal Säteriho. Rozhodcovia ešte museli preveriť, či gól nepadol až po klaksóne, ale Rakúšania to stihli.

hlasy po zápase /TV JOJ, Viaplay/:
Benjamin Baumgartner, strelec víťazného gólu Rakúska: „Nedokážem to ani opísať. Fínsko je taká dobrá hokejová krajina. To, že sme ich zdolali na MS, je za dlhú dobu najlepšia vec, ktorá sa podarila v rakúskom hokeji. Sme veľmi hrdí. Myslel som si, že klaksón zaznel skôr, ako padol gól, ale nebolo to tak. Nemohlo to byť tesnejšie.“
Mario Huber, útočník Rakúska: „Je to šialené, predviedli sme neskutočný tímový výkon a som nesmierne hrdý na všetkých. Dnes to bol skvelý večer.“
Marco Rossi, útočník Rakúska: „Teraz si to môžeme užiť, no zajtra je ďalší deň a nový zápas. Vieme, že Česi budú pripravení a s ich fanúšikmi to bude určite zábavný duel.“
Mikael Granlund, útočník Fínska: „Nevyhrávali sme dostatok súbojov a oni sa dostali do protiútoku. Dokázali vyrovnať a potom dali takýto gól. Je to hokej a my sa musíme posunúť ďalej.“

Kanada išla na pol plynu, je lídrom „áčka“

Kanada sa vďaka víťazstvu nad Nórskom dostala na čelo tabuľky o skóre pred Švajčiarskom. „Javorové listy“ v stretnutí dominovali a Nóri vyslali prvú strelu na bránku až v úvode tretej tretiny.

Kanadu čaká v sobotu o 16.20 h šláger s Fínskom, Nórsko nastúpi o 24 hodín neskôr proti Rakúsku.

A-skupina:
Kanada – Nórsko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly: 12. Tanev (Guhle, McCann), 23. Mangiapane (Byram, Oleksiak), 47. Cozens, 59. McCann (Daws) – 43. Solberg (E. Salsten, Steen). Rozhodovali: Kaukokari (Fín.), Schrader (Nem.) – Hynek (ČR), Nikulainen (Fín.), vylúčení: 3:3, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 16.418 divákov.
Kanada: Daws – Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger – Dubois, Tavares, Hagel – Mangiapane, Cozens, Bunting – Bedard, Paul, Guenther – McCann, McBain, Tanev – Greig
Nórsko: Haukeland – Solberg, Johannesen, Hansen, Nörstebö, Kasastul, Krogdahl, Engebraten – Brandsegg-Nygard, Thoresen, Pettersen – Bakke Olsen, E. Salsten, Martinsen – Steen, Vikingstad, Berg-Paulsen – Rönnild, H. Salsten, Olsen – Vesterheim

Kanaďania počas celého priebehu strážila zápas a menšie problémy mala len v tretej tretine, no v ofenzíve nepredvádzala až taký dravý výkon. Aj zásluhou nórskeho brankára Haukelanda, ktorý prvýkrát inkasoval v 12. minúte z hokejky Taneva.

Zámorskí hokejisti pridali druhý gól krátko po prvej prestávke vďaka Mangiapaneovi. Ich brankár Daws sa na druhej strane takmer nudil, keďže Nóri vystrelil prvýkrát na bránku až v úvode tretej tretiny.

S prvým pokusom si poradil, no s druhým už nie a v 43. minúte tak znížil Solberg. Kanada však odpovedala v oslabení zásluhou Cozensa a minútu a pol pred koncom rozhodol do prázdnej bránky McCann – 4:1.

Najlepšie zarábajúci hokejisti na MS + SLOVÁCI Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Štyria hviezdni hokejisti z NHL, ktorí hrajú na...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2024