Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štyria adepti, Ramsay a spol. zoberú troch. Brankár to má ťažké, veľa vecí je mimo jeho kontroly, vraví opora Liberca

Špecifický post, pri ktorom až tak veľmi nezáleží na výkonnosti v dlhodobej časti sezóny. Dôležitejšie je, v akej forme a mentálnej pohode sa brankár predvedie v záverečnej príprave pred štartom šampionátu.

17.04.2024 19:01
Dávid Hrenák Foto:
Dávid Hrenák v drese Liberca.
debata (3)

Craig Ramsay a jeho trénerský tím bude mať k dispozícii štyroch gólmanov, z ktorých traja pocestujú na MS do Česka. Jedným z adeptov na miesto vo finálnej nominácii je aj Dávid Hrenák

„Verím, že sa ukážem v čo najlepšom svetle a presvedčím trénerov, že si miesto v reprezentácii zaslúžim,“ vraví 25-ročná opora Liberca.

Ukázali ste sa hneď v prvom zápase čistým kontom proti Švajčiarsku. Bude to stačiť na miestenku do Ostravy?

Bodaj by to tak bolo. (úsmev) Ale do začiatku MS zostáva ešte veľa času a konkurencia na brankárskom poste je veľká. Teraz sme v tíme traja gólmani spolu so Samuelom Hlavajom a Matejom Tomekom, čoskoro pribudne Stanislav Škorvánek. Tréneri nás budú podrobne sledovať a potom sa rozhodnú.

Ak brankár vychytá shutout, je so sebou maximálne spokojný?

Dá sa to tak povedať, ale zároveň platí, že vždy sa dajú veci urobiť aj lepšie. Určite by som našiel maličkosti, ktoré by som riešil inak. Ale dôležitý je finálny výsledok. Keď má brankár na konte nulu, svedčí to aj o tom, že dobre hral celý tím. Chalani pred mnou predviedli výborný výkon, maximálne mi pomohli.

4 Hrivík Čítajte viac Šatan naznačil príchod ďalšej opory zo zámoria. Vyjadril sa aj na adresu Hrivíka a Pánika

Nepociťovali ste pred stretnutím tlak, že ak by vám zápas nevyšiel, tak sa vaše šance na účasť na MS dramaticky znížia?

Nie, to by bolo zbytočné. Či už v klube alebo teraz v reprezentácii, snažím sa nevytvárať si na seba tlak. Ničomu by to nepomohlo. Vždy chcem predviesť čo najlepší výkon a na veci, ktoré sú mimo mojej kontroly, sa nesústredím.

Ako pracujete s tlakom pred zápasmi?

Ak ste hokejový brankár, je skutočne veľa vecí, ktoré nemáte šancu ovplyvniť. Môžete chytať najlepšie ako viete, ale ak vás prekvapí odrazený puk, na ktorý nemáte šancu zareagovať, potom s tým jednoducho nič neurobíte.

Často si pripomínam, že hokej je tímový šport a že každý z nás si musí urobiť robotu najlepšie, ako vie. Preto sa akýkoľvek tlak snažím vytesniť.

Ako prebieha interný boj medzi brankármi o miesto v tíme?

Tak to neberieme. Sme kamaráti, navzájom sa podporujeme. Áno, každý z nás chce chytať, ale rozhodnutie o tom, kto sa postaví do bránky a napokon pocestuje na šampionát, urobia tréneri.

Dávid Hrenák v drese Liberca. Foto: ČTK / Petrášek Radek
hrenák hokej Dávid Hrenák v drese Liberca.

Uspokojili by ste sa v Ostrave aj s pozíciou tímovej trojky?

Nemyslím na osobné ambície. Na rozdiel od kolegov som na MS ešte nechytal. Pozvánka do tímu ma veľmi potešila, beriem ju s pokorou. Môžem sľúbiť, že každý tréning či zápas odmakám na maximum a potom sa uvidí, čo povedia kompetentní.

Tomek mal byť vlani jednotkou, ale nevyšla mu príprava a na šampionát do Lotyšska napokon ani necestoval. Musí brankár ukázať pripravenosť práve vtedy, keď to od neho vyžaduje situácia?

Presne tak. Správne načasovanie formy je kľúčové. Gólman musí ukázať, že pred vrcholom sezóny má fazónu, ako aj to, že tréneri sa môžu na neho spoľahnúť.

Takto pred rokom vás zavolalo vedenie Los Angeles, aby ste trénovali s Kings a v prípade potreby boli pripravený naskočiť do play off NHL. Ako si na to spomínate?

Úžasná skúsenosť. Kings sú skvelá organizácia, všetko tam funguje na sto percent. Prišli sa na mňa pozrieť rodičia, užili sme si to.

Do Európy ste sa vrátili po siedmich rokoch v zámorí. Znamená to, že ste sa vzdali sna chytať v najlepšej lige sveta?

To nie, skôr som to zobral ako novú výzvu. Tešil som sa na zmenu. Teraz som bližšie k rodine, v Liberci sa cítim spokojný. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť.

logo-ms-v-hokeji-2024-cesko Dávame do pozornosti Všetko o MS v hokeji 2024 na jednom mieste

Sadla vám česká extraliga?

Myslím si, že áno. V klube som dostal veľkú podporu, či už od trénerov alebo spoluhráčov. Škoda, že som nemohol odchytať kompletnú sezónu, v období od októbra do januára som mal zdravotné problémy.

Máte na mysli zápal pľúc?

Áno, pre chorobu som pauzoval takmer sto dní. Tak dlho som nikdy predtým nestál. Ale aj u mňa platilo, že všetko zlé je na niečo dobré. Bola to nová skúsenosť, z ktorej som sa poučil.

Stíhate sledovať „bláznivé“ české play off?

Áno, pozeráme zápasy aj s chalanmi. Mrzí ma, že tam nie sme s Libercom, na druhej strane, môžem si pozrieť súboje ako fanúšik. Predovšetkým semifinálová séria medzi Třincom a Spartou bola skvelá hokejová šou.

Třinec vyhral 15. sériu play off za sebou a ak uspeje aj proti Pardubiciam, získa piaty titul v rade. V čom sú Oceláři výnimoční?

Skúsenosťami, ktoré im potom pomáhajú zvládať vypäté momenty s absolútnym pokojom. Fanúšik ich už v určitých momentoch odpisuje, ale oni vyzerajú, akoby sa ich to netýkalo. Ukázali, že ani otočiť sériu z 0:3 nie je pre nich nemožné. Konzistencia výkonov hráčov Třinca je obdivuhodná.

Richard Pánik Čítajte viac Pánik si v českom finále vyšliapol na Hrehorčáka. Slovák spoznal trest za nájazd na hlavu

Tretinu tímu tvoria Slováci. Ktorý z nich je najnebezpečnejší zakončovateľ?

Marko Daňo s Liborom Hudáčkom. Ale netreba zabudnúť ani na Viliama Čacha – nenápadný, ale veľmi platný hráč.

Aj Pardubice sa spoliehajú na slovenské opory. Komu budete fandiť vo finále?

Tímom asi nie, skôr jednotlivým chalanom. Najbližšie z nich mám k Vilovi Čachovi, takže jemu.

Potešilo by vás, ak by ste si s ním zahrali na MS v Česku?

Jednoznačne. Reprezentovať je pocta. Sníva o tom každý chlapec, keď začína s hokejom. Urobím maximum, aby som sa ukázal v čo najlepšom svetle a posnažím sa presvedčiť trénerov, že si miesto v národnom tíme zaslúžim.

Najlepší tím histórie NHL z európskych hokejistov Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Prečítajte si zaujímavosti o najlepších...

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #hokej #Dávid Hrenák #MS 2024 v hokeji #Ostrava 2024