Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poznáte štadióny, na ktorých sa hrajú MS v hokeji?

Majstrovstvá sveta v hokeji 2024 sa budú konať na dvoch miestach - v Prahe a v Ostrave. Zatiaľ čo v hlavnom meste Česka sa na jednotlivé zápasy môže prísť pozrieť 17 500 fanúšikov, na Morave to bude sotva polovica. Čo všetko vieme o dvoch hokejových stánkoch, na ktoré sa budú upierať zraky fanúšikov z celého sveta?

14.03.2024 15:29
debata

O2 Arena (Praha)

Pražská multifunkčná hala bude hostiť už tretí... Foto: Profimedia
O2 Arena Pražská multifunkčná hala bude hostiť už tretí hokejový šampionát.

Pražská O2 Arena (kedysi Sazka Arena), je multifunkčná hala, ktorá sa nachádza v hlavnom meste Česka v Prahe. Postavená mala byť pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji 2003, ale keďže nastali komplikácie, Česko si muselo vymeniť organizáciu šampionátu s Fínskom, kde sa mali konať MS 2004.

Cenovka za stavbu, ktorá pojme takmer 18-tisíc športových fanúšikov, bola 630 miliónov eur.

Aréna je síce prioritne určená na hokej, no hostila aj mnoho mimohokejových podujatí. V roku 2006 napríklad finálový turnaj Final Four euroligy volejbalistov. Koncom roku 2008 MS vo florbale mužov.

A tiež koncerty Madonny, R.E.M., Luciana Pavarottiho, Bryana Adamsa, Red Hot Chili Peppers, Linkin Park, Shakiry, Christiny Aguilery či Kylie Minogue.

Odohralo sa v nej aj niekoľko zápasov NHL.

Aréna má k dispozícii 66 skyboxov, 1 306 klubových sedadiel a tri partyboxy. Gastronomický systém má hodnotu 10 000 piv pred cenou. Gastronomická obsluha je schopná načapovať až 10-tisíc pív za necelých pätnásť minút.

Okrem českého tímu sa v skupinovej fáze na tomto štadióne predstavia úradujúci majstri sveta z Kanady, Fínsko, Švajčiarsko, Dánsko, Nórsko, Rakúsko a Veľká Británia.

V Prahe sa odohrá celkom 28 stretnutí základnej skupiny, dve štvrťfinále, oba semifinálové zápasy a medailové duely o bronz a zlato.

Ostravar Aréna (Ostrava)

Štadión v Ostrave je už tamojšou kultúrnou... Foto: Profimedia
Ostravar Aréna Štadión v Ostrave je už tamojšou kultúrnou pamiatkou.

Ostravar Aréna (predtým známa pod názvami Palác kultúry a športu alebo ČEZ Aréna) je multifunkčná hala v Ostrave v miestnej časti Zábřeh. Navrhol ju známy bratislavský architekt Vladimir Dedeček a dokončená bola v roku 1986.

Vo svojej dobe to bola najväčšia a najmodernejšia hala v Európe.

Je domovským štadión extraligového hokejového klubu HC Vítkovice Ridera. Kapacita hľadiska je 10-tisíc miest na sedenie, počas MS bude znížená na 8812 sedačiek.

V minulosti hostila nielen dva hokejové šampionáty, ale trebárs aj MS v kulturistiky, v latinskoame­rických tancoch, vo florbale i ME v krasokorčuľovaní. Hostila koncerty Aerosmith, Deep Purple, Scorpions, Kiss, Ramstein a iné.

Budúcnosť haly je otázna, mesto ju plánuje zrekonštruovať plánuje spôsobom, že v nej viac nebude ľadová plocha. Oproti nej má vyrásť nový hokejový stánok.

Práve v Ostravar aréne odohrá všetkých sedem skupinových zápasov aj Slovensko. Postupne tu vyzve Nemecko, Kazachstan, USA, Poľsko, Francúzsko, Lotyšsko a Švédsko.

Metropola severnej Moravy tiež uvidí dva zo štyroch štvrťfinálových stretnutí. Dejisko šampionátu sa potom presunie do Prahy.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2024 v hokeji #02 Arena #Ostravar Aréna