Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Slováci sú svetový unikát, riešia rébus na kľúčovom poste. V hre je príchod zlatého brankára

Jedinečná príležitosť

Tomekovi, ktorý dva roky robil náhradníka Rybárovi s Húskom, sa ponúka životná šanca. Šikovný gólman mal vždy veľký potenciál, ale zatiaľ ho nenaplnil.

Má za sebou pôsobenie v zámorskej univerzitnej NCAA, rok chytal vo Fínsku. V minulej sezóne začal v Brne, odkiaľ putoval na hosťovanie do Litvínova.

Sľubný rozbeh na severozápade Čiech zastavila zlomenina kľúčnej kosti, ale rodák z Bratislavy sa dal dokopy a na šampionáte chce ukázať, čo je v ňom.

Matej Tomek s Pavlom Regendom na MS 2022. Foto: TASR, Martin Baumann
tomek regenda Matej Tomek s Pavlom Regendom na MS 2022.

„Sezóna bola ako na hojdačke, ale neberiem ju negatívne. Aj zranenie mi v určitom zmysle pomohlo. Na chvíľu som získal odstup od hokeja a potom som sa mohol dobre pripraviť na záver sezóny. Tlak si nepripúšťam. Sústredím sa len na to, čo viem ovplyvniť,“ reaguje.

Keď to Tomekovi v zámorí nevyšlo, kariéru reštartoval v Dukle Trenčín a Kosa pri tom nemohol chýbať.

Aj vďaka tomu má o zverencovi informácie z prvej ruky. Nezlomil nad ním palicu, keď o neho za morom nebol záujem. Tvrdí, že každý brankár má iný príbeh.

"Niekedy je lepšie z dlhodobého hľadiska postupne sa zlepšovať, ako rýchlo vystreliť a potom upadnúť do priemeru. Verím, že Matej môže byť prvá možnosť a keď si prejde vývojom, ktorý brankár potrebuje, môže dosiahnuť veľké ciele.

Od nás, ako aj od klubu, má podporu, stojíme za ním. Už nie je úplný mladík, vyspel. Potrebujeme však, aby dospel ešte viac," vysvetľuje.

Predpovede MS v hokeji podľa bookmakerov Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Kto získa zlato? Aké zloženie bude mať finále?...

Základná vec, ktorú požaduje od zverencov, je správne nastavená hlava na tréningový proces. Druhý krok je preniesť veci z tréningov do zápasov.

"Elitný brankár musí byť absolútny profesionál po všetkých stránkach. Pokora ku každodennej práci, pracovná morálka, opustenie komfortnej zóny a vôľa byť lepším každý deň – to oddeľuje výnimočných od priemerných.

Má byť lídrom tímu, na tréningu „vyzývať“ hráčov, oni potom „vyzývajú“ jeho. V športe je dôležitá súťaživosť a chuť vyhrávať, toto všetko sa buduje od tréningu,“ ozrejmuje Kosa.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Matej Tomek #MS 2023 #Riga 2023 #Peter Kosa