Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sú svetový unikát, riešia rébus na kľúčovom poste. V hre je príchod zlatého brankára

Ak chce mužstvo dosiahnuť úspech na veľkom turnaji, musí mu zachytať brankár. Tak znie rokmi odskúšané pravidlo, ktoré funguje nielen v hokeji. Pre Slovensko platí dvojnásobne.

28.04.2023 05:44
ČR SR Ostrava hokej Tomek Foto: ,
Matej Tomek (Slovensko) v akcii počas prípravného zápasu Česko - Slovensko v Ostrave 2023.
debata (10)

Craig Ramsay netají pred štartom májových majstrovstiev sveta smelé ambície.

Vraví, že ak uvidí energiu, ktorú ukázali jeho zverenci na „bronzovej“ olympiáde v Pekingu, národný tím môže opäť pomýšľať na medailu.

Aby sa to podarilo, je potrebné, aby do seba zapadlo viacero faktorov. Jedným z kľúčových je správny výber muža medzi žrďami a jeho výkony.

690980042 regenda Čítajte viac Regenda nie je pred MS stopercentný: Len štrnásť zápasov v NHL? Viac, ako niektorí za celý život

Také si Slováci želajú aj v dnešnom prípravnom zápase proti Nemecku (v Žiline o 17.30), odveta je na programe zajtra v Trenčíne (14.30).

Neskúsení gólmani

Čo sa týka mužov v maske, Ramsay dôveruje Petrovi Kosovi. Skúsený kouč brankárov, ktorý nahradil vo funkcii Jána Lašáka, má pred sebou veľkú výzvu.

Bez ohľadu na to, ktorá trojica napokon pocestuje do Rigy, pôjde o relatívne neskúsených brankárov na medzinárodnom poli.

"V tomto smere to nie je jednoduchá situácia. Ale chceme, aby chalani nadviazali na výkony, ktoré predvádzali v kluboch. Puk je na MS ten istý, ihrisko má rovnaké rozmery. Áno, rýchlosť hry bude vyššia, ako aj vyspelosť súperov.

Ale verím, že chalani, ktorí dostanú šancu, sa s ňou popasujú čo najlepšie. Niekedy je lepšie mať mladého brankára vo forme ako skúsenejšieho bez nej,“ vysvetľuje Kosa.

Tréner brankárov Peter Kosa a Samuel Hlavaj... Foto: TASR, Martin Baumann
kosa hlavaj Tréner brankárov Peter Kosa a Samuel Hlavaj počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v Bratislave na Veľkonočný pondelok 2023.

Nebýva pravidlom, aby v závere prípravy pred šampionátom figurovali v tíme štyria brankári. V hre je aj možnosť, že sa ich počet ešte zvýši.

K štvorici Matej Tomek, Samuel Hlavaj, Stanislav Škorvánek, Šimon Latkóczy by mohol pribudnúť Dominik Riečický, ktorý zohral dôležitú úlohu počas zlatého košického ťaženia v extralige.

„Analýza pokračuje, jeho povolanie prichádza do úvahy. Tému nechávame otvorenú, nechceme nič predbiehať. Rozhodnutie odložíme na poslednú chvíľu tak, aby bolo najlepšie pre tím a nie pre jednotlivca. Verím, že vyberieme správnu trojicu," želá si Kosa.

Predpokladanou jednotkou na šampionáte by mal byť Tomek.

Pri neúčasti Patrika Rybára s Adamom Húskom, ktorých z účasti v tíme diskvalifikoval ich angažmán v ruskej KHL, má spomedzi adeptov najviac skúseností. Hoci ide len o osem reprezentačných štartov, je to viac, ako zvyšná trojica dokopy.

Matej Tomek pred začiatkom zápasu. Foto: Andrej Galica / hockeyslovakia.sk
Matej Tomek Matej Tomek pred začiatkom zápasu.

„Avizovaný post jednotky nevnímam zásadne. Stále ide iba o plán. Pozíciu si musím zaslúžiť prístupom a predovšetkým výkonmi. Na každého brankára padá zodpovednosť a je na ňom, ako s ňou naloží,“ vraví 25-ročný gólman.

Tomek figuroval v pekinskom tíme, ktorý vlani oslavoval olympijský bronz, zúčastnil sa aj na MS vo Fínsku. Hoci za toto obdobie odchytal v ostrom zápase len jednu tretinu, Ramsay a spol. mu veria.

Zároveň dodávajú, že všetko je otvorené.

Martin Fehérváry Čítajte viac Potvrdené. Fehérváry a Ružička Slovákov na MS neposilnia

"Matej má najviac skúseností, pozíciu v tíme si vybudoval za uplynulé obdobie. Ale aj jemu sme povedali, že jedna vec je mať niečo dané a druhá zaslúžiť si to.

Ak si post jednotky vybojuje, bude ho mať. Ak nie, šancu dostane iný gólman. Hovoriť o tom, že je jasnou jednotkou, je momentálne predčasné,“ zdôrazňuje Kosa.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #hokej #Matej Tomek #MS 2023 #Riga 2023 #Peter Kosa