Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Videli sme na vlastné oči: Slafkovský je pripravený. Na veľký hokejový svet

Neprišiel, lebo je mladý a talentovaný. Nezavolali ho, aby sa ukázal. To všetko má Juraj Slafkovský už za sebou. Najtalentovanejší slovenský hokejista za uplynulých dvadsať rokov bol na hokejovom šampionáte vo Fínsku hotovou hviezdou.

30.05.2022 14:08
Juraj Slafkovský Foto:
Juraj Slafkovský vo štvrťfinále proti Fínsku.
debata (1)

Zo Slovákov strávil na ľade dovedna najviac času. Bol najproduktívnejší. Najnebezpečnejší. Najsledovanejší. Naojobletovanejší. Na špecializovaných weboch najklikanejší.

Jednoducho hokejová superstar.

Dom v teplúčku

Má síce iba osemnásť, ale na svoj vek už toho preskákal neúrekom. Bol na dvoch majstrovstvách sveta i na olympiáde, kde zahviezdil. Medzitým sa už stihol presadiť aj v náročnej fínskej lige. Na Instagrame oslovil 155-tisíc fanúšikov a poskytol stovky rozhovorov.

Mimochodom, robiť ich so Slafkovským je občas výzva. Je sebavedomý, občas možno až trošku ironický. Keď sa ho opýtate, či bol výsledok 1:5 proti Kanade spravodlivý, pokojne vám odpovie aj takto: „To je taká otázka… Čo ja viem? Asi to chcel takto pánbožko.“

Novinári mu však radi kladú otázky. Lebo Slafkovský je iný, svojim spôsobom jedinečný. Nielen na ľade, aj pred diktafónom. Kľučky, ale ani jeho odpovede nie sú tuctové. Naopak, 18-ročný Košičan vám dá na výber.

Napríklad, keď sa ho médiá naposledy pýtali na zotrvanie Craiga Ramsayho pri reprezentačnom kormidle: „Ja by som bol rád, keby to ťahal čo najdlhšie, ale predsa len, byť na jeho mieste, neviem, či by som bol tu, ak by som mal dom niekde v teplúčku na Floride.“

Pochopiteľne, že medzi Slovákmi bol oňho vo Fínsku – spolu s Tomášom Tatarom – najväčší záujem. Neraz sa postavil aj pred mikrofón zahraničných médií. Po anglicky rozpráva veľmi dobre, v TPS Turku, kde hrá, by sa inak ani nedohovoril. Vie byť priamy, ale často aj vtipný. „Ja ho žeriem. On je taký milý,“ usmievala sa americká redaktorka Julie Robenhymerová, keď po piatich minútach vypla diktafón.

Najlepší hokejisti na MS vo Fínsku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Suverénne najproduktívnejším hráčom šampionátu...

Veľký záujem

Priamo pod novinárskou tribúnou v Helsinkách sedeli hokejoví insajderi. Generálni manažéri, skauti, osobnosti, ktoré v hokeji veľa znamenajú. Počas zápasov Slovákov sme ich vídali pravidelne.

Najprv delegácia Montrealu Canadiens, potom New Jersey Devils, na záver sa ukázali aj ľudia zo Seattlu Kraken. Zástupcovia klubov, ktoré budú mať v tohtoročnom drafte najlukratívnejšie pozície. Všetci síce vraveli, že ich zaujíma aj mnoho iných hráčov, bolo však zrejmé, že prišli predovšetkým na Slafkovského…

„Je vysoký, silný útočník s dobrým korčuľovaním a dobrou palicovou technikou. Navyše, má za sebou úspešný olympijský turnaj a aj preto sme sa prišli na neho pozrieť,“ povedal generálny manažér Montrealu Kent Hughes. A neprišiel iba on, spoločnosť mu robil aj legendárny Vincent Lecavalier, poradca pri kanadskom tíme.

Ich prítomnosť bola miernym prekvapením, špekulovalo sa totiž, že slávna organizácia je už rozhodnutá pre Shanea Wrighta – obrovský kanadský talent, ktorý bol dosiaľ na vrchole väčšiny preddraftových rebríčkov. Teraz sa však zdá, že Slafkovský mnohým zamotal hlavu a všetko môže byť napokon inak. Kanadský klub nemusí apriori siahnuť po Kanaďanovi.

„Je nám jedno, odkiaľ mladý hokejista pochádza. Záleží nám na kvalite, nie na krajine pôvodu. Vyberieme si hráča, o ktorom si myslíme, že bude pre náš klub najvhodnejší,“ dodal Hughes.

O dva dni Montrealčanov vystriedala delegácia „diablov“ z New Jersey. Na fanúšikovskej stránke klubu mu priaznivci už našli aj miesto v zostave. V druhom útoku. Vedla Jacka Hughesa a Jegora Šarangoviča. Už teraz je isté, že Slafkovský bude na tohtoročnom drafte veľkým hitom.

Juraj Slafkovský - napriek mladému veku... Foto: TASR
3. O koľkej vyberú Slafkovského Juraj Slafkovský - napriek mladému veku ofenzívny líder mužstva. Vychádzajúca hviezda nielen slovenského, ale aj svetového hokeja.

Ako Jágr?

S nevšedným talentom treba narábať opatrne. Dobre stavaného mladíka už nejaký čas prirovnávajú k Jaromírovi Jágrovi, najlepšiemu Európanovi všetkých čias a jednému z najlepších hokejistov vôbec. Robustná postava, excelentné krytie puku, sila v súbojoch pri mantineli, to všetko si ešte vlani v priateľskom zápase Česka so Slovenskom všimla aj slávna 68-ička.

„Vtedy som len skladal mužstvo, tak som si chcel pozrieť stretnutia, aby som videl, akých hráčov tam majú Slováci. Zapol som si televízor a Slafkovský bol s pukom pri mantineli. Bol veľmi silný. Hovorím si, že ’tento hrá podobným štýlom ako ja. Toho chcem do mužstva.’ A potom som zistil, že má 17 rokov. Povedal som si, že nemám žiadnu šancu. Tento bude hrať v oveľa lepšom tíme,“ priznal Jágr.

Že niečo na tom bude, si v Helsinkách všimol aj redaktor Českej televízie Ondřej Tomek, keď v zákulisí arény sledoval na obrazovke akciu Slafkovského. Pre legendárneho Rona Francisa, ktorý s Jágrom kedysi hrával v jednom útoku Pittsburghu, je takéto porovnávanie trošku cez čiaru. „Možno sa podobajú vo fyzických parametroch a kontrole puku. Ale Jágr bol len jeden, v mojich očiach zostane jedinečný. Bol unikátom,“ odvetil.

Samozrejme, že aj on sa prišiel do Fínska pozrieť predovšetkým na Slafkovského.

„Ja a Jágr? Blbosť. Veď on je aj v päťdesiatke stále niekde inde ako ja v sedemnástich,“ vravel ešte nedávno sám hokejista. Azda mu treba dať za pravdu. Porovnávanie s Jágrom síce lichotí, ale košický tínedžer je stále iba na začiatku dlhej cesty. Tam, kde bol rodák z Kladna v roku 1990.

Mojmír Božík Čítajte viac Keď som tam prišiel, Selänne učil v škôlke. Fíni nás obdivovali

Príliš dobrý

Slafkovský má kariéru len pred sebou. Tí, ktorí ho poznajú, tvrdia, že má všetky predpoklady. Že to má v hlave správne usporiadané a nepodľahne pokušeniam mladosti. Napokon, nebol by prvý ani posledný.

„Kedysi som ho trénoval, je to obrovský talent. Bolo len otázkou času, kedy prerazí. Rýchlo som pochopil, že v ňom niečo drieme. Po troch mesiacoch medzi kadetmi sme ho poslali vyššie – bol príliš dobrý. Keď sa nič nestane, bude z neho hviezda. Pri mladých chlapcoch je však vždy riziko, že sa zbláznia, hádam to chlapec ustojí. Verím mu, je z dobrej rodiny,“ zhodnotil niekdajší 128-násobný československý reprezentant Mojmír Božík.

Rodina je v živote mladého hráča základ, hokejovú cestu Slafkovského dláždil otec Juraj. Keď prerástol Košice, šiel do Rakúska, potom do Česka, až nakoniec skončil vo Fínsku. V krajine olympijských víťazov. Tam, kde najlepšie rozvíjajú hokejové talenty. „Nikam sa s nimi neponáhľame,“ potvrdil aj Sasu Hovi, Fín, ktorý roky hrával v Česku a na Slovensku.

„Je to náš syn. Príde tlak, nielen hokejový. Vždy, keď bol v lete doma, sme mu s manželkou pripomínali, aby zostal pri zemi a uchoval si pokoru. Myslím si, že zatiaľ sa mu to darí. Zachytil som rôzne vyjadrenia expertov, ktorí mu cez médiá radili, čo a ako má robiť. Snažím sa mu tie veci správne interpretovať,“ povedal nám nedávno jeho otec Juraj.

Začiatkom júla bude v najhokejovejšom meste na svete draft. Kluby NHL si budú v Montreale vyberať to najlepšie, čo sa narodilo v roku 2004. Podľa všetkého robustný Slovák v kresle dlho sedieť nebude a rýchlo si oblečie niektorý z dresov profiligy.

Slafkovského kariéra štartuje. V Helsinkách dostala ďalší impulz. Veľký chlapec čoskoro vstúpi do veľkého hokejového sveta.

Hodnotenie slovenských hokejistov na MS 2022 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Patrik Rybár (2) - V dvoch zápasoch, v ktorých...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Slafkovský #MS 2022 v hokeji #Fínsko 2022