Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec veľkých prekvapení. Favoriti to teraz nakopnú

Outsideri na scénu. Kým sa dá...

24.05.2021 15:20
Riga, hokej, ilustračná Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Prekvapenie na majstrovstvách sveta v hokeji nie je ničím výnimočným. Jedno za turnaj. Aby mali na čo generácie spomínať – ako napríklad na 8. apríl 1976, keď Poliaci doma v Katoviciach zlomili Sovietsky zväz.

Samozrejme, tento hokejový šok nemá s dianím v Rige žiadnu paralelu. Ale neočakávaných výsledkov je aj tak viac ako dosť.

„Je to dané nešťastnou situáciou, ktorú nám pripravila pandémia. Nie všetky mužstvá mali možnosť poriadne odhadnúť formu hráčov,“ vraví legendárny Jerguš Bača, šampión z Göteborgu 2002.

Nekompromisný obranca, ktorý na MS debutoval v roku 1989 v drese Československa, má ešte jedno vysvetlenie. „Myšlienkové a emocionálne nastavenie hráčov, keďže sa hrá bez divákov. Verte, že to robí veľmi veľa,“ naznačuje.

Z doterajšieho priebehu ho najviac posadil do kresla rezultát Bielorusov so Švédmi (1:0). „Že Tre Kronor neskórujú, to by som veru nepovedal. Ale stále to bolo iba o gól. Mohlo to byť aj opačne a nikto by to neriešil,“ vysvetľuje s tým, že to isté sa týka aj Fínov s Kazachmi a zaváhania Kanady na úvod s domácimi Lotyšmi.

Následne sa však ešte raz pristavil pri Bielorusoch. Tvrdí, že je dobré, že s nimi hrali Slováci hneď na začiatku, lebo o dva dni neskôr mohli mať vážnejšie problémy.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

„Na druhej strane, chytiť tak Švédov. História potvrdzuje, že dostať favorita na začiatok nie je na škodu. Tam ho najskôr dokážete nachytať. V šiestom zápase na turnaji už ťažšie,“ uvažuje.

Tabuľka A-skupiny bude podľa neho aj naďalej veľmi vyrovnaná. Akékoľvek špekulácie sú preto predčasné, sám však načrtol dve z nich. „Vyzerá to na poriadny nátresk. Ak okradneme Švédov, posledný zápas s Čechmi bude bezpredmetný. Ale pokojne sa môže stať, že si to s nimi rozdáme o postup. Scenárov je stále veľmi veľa,“ počíta.

Napriek tomu si myslí, že situácia sa čochvíľa zmení a šampionátový chaos sa upokojí. „Silné tímy to čoskoro nakopnú,“ predpokladá. Z Rigy by vraj mohlo odísť jedno mužstvo s nálepkou prekvapenie turnaja. Ktoré to bude, si netrúfa tipovať. „Ale nie viac ako jedno,“ vraví.

Nemá ani vysloveného favorita, aj keď sa mu páči hra Švajčiarska. Ak by Helvéti odišli z Rigy s medailou, neprekvapí ho to. „Neraz sme sa už presvedčili, že mená sú predpokladom, ale nie zárukou výsledku. Pamätáme si predsa, ako hviezdami nabití Rusi zhoreli aj na domácom turnaji,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jerguš Bača #MS 2021 v hokeji