Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cesta do play off vedie cez skalp favorita. Ale ktorého?

Bielorusko, Veľká Británia, Rusko, Švajčiarsko, Dánsko, Švédsko, Česko. V poradí, v ktorom ich vyzvú Slováci.

19.05.2021 15:18
Patrik Lušňák, repre, švédsko, slovensko Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

V piatok odštartuje hokejový šampionát prvými zápasmi, v hre budú aj Craig Ramsay a spol. Na to, aby splnili štvrťfinálový cieľ, potrebujú pozbierať body proti papierovo slabším tímom a prichystať aspoň jedno prekvapenie.

Slováci sú otáznik

Toto sú iné majstrovstvá sveta ako zvyčajne. Predchádzala im ročná pauza, niekoľkodňová karanténa jednotlivých tímov, aj súpisky vyzerajú inak. Do Rigy zamierilo menej hráčov z NHL, na predbežných súpiskách ich je dovedna 68, reprezentačné výbery sa spoliehajú viac na KHL a iné európske súťaže.

Ako obstoja Slováci?

„A niečo ľahšie nemáte? Priznám sa, aj pre mňa sú veľkou neznámou,“ odpovie pohotovo na otázku bývalý tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek st. Všimol si, že z Bratislavy odletelo do Lotyšska niekoľko nádejných mladíkov, v prípravných dueloch proti Česku sa mu veľmi páčili. Český hokejový bard však o ich šanciach hovoriť nechce.

„Mám pocit, že s budúcnosťou slovenského hokeja to vyzerá celkom dobre, otázkou zostáva, ako im to pôjde v Rige. Budem ich poctivo sledovať, sám som zvedavý,“ vyhýba sa priamej odpovedi.

V poriadku, poďme sa teda rozprávať o súperoch…

Hrateľné Rusko

Hneď prvým budú v piatok od 19.15 Bielorusi. Tím, ktorý je zostavený predovšetkým z hráčov Dynama Minsk, iných klubov KHL a pár z domácej ligy. „Sú nevyspytateľní, keď majú deň, potrápia aj najsilnejších. Ale predsa len mám pocit, že pred piatimi či šiestimi rokmi boli lepší. Vyzerá, že sú na ústupe,“ hodnotí kouč, ktorý Slovákov doviedol k prekvapujúcemu striebru na MS 2012 v Helsinkách. Mimochodom, tam Slováci Bielorusov zdolali 5:1.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Najväčším outsiderom skupiny by mala byť Veľká Británia. Pred tromi rokmi si vybojovala účasť v elitnej kategórii 15 sekúnd pred koncom duelu proti Maďarsku. O dvanásť mesiacov v napínavom, rozhodujúcom zápase skupiny v Košiciach tesne pokorila Francúzsko. A zachránila sa. Do Rigy prišla s podobným kádrom, výlučne z domácej súťaže. „Nepoznám ich, ale neočakávam, že v nedeľu s nimi budú mať Slováci problémy,“ pokračuje Vůjtek

Ak chcú postúpiť, musia získať z prvých dvoch zápasov šesť bodov. Je výhoda hrať proti slabším hneď na úvod? „Ani nie, ja som to mal rád naopak. Lebo ak sa na začiatku potknete, dohnať to treba proti silným. A to je už iná káva,“ myslí si 74-ročný Ostravčan.

V pondelok Rusko, úplne iný súper. Jeden z tradičných favoritov podujatia. Obzvlášť v Lotyšsku sa bude chcieť ukázať, keďže tam žije početná skupina krajanov. Zvykli sme si, že na MS ho chodia posilniť najväčšie kalibre z NHL, tentoraz však neprídu. Ani Ovečkin, ani Malkin. Budem tam však sedem iných – menej zvučných – mien.

„Nejde z nich taký strach ako v minulosti. Podľa súpisky aj prípravných zápasov sa zdá, že sa s nimi dá hrať. Ale či je to naozaj pravda, sa ukáže až na mieste,“ zdôrazňuje.

Najsilnejší sú Česi

Švajčiarsko je tím, o ktorom si mnohí myslia, že to je slovenská cesta do štvrťfinále. Do Rigy vezie štyroch hráčov z NHL. „A zvyšok je z náročnej švajčiarskej ligy. Naschodnejšia cesta do play off? No, nepovedal by som,“ zamyšľa sa Vůjtek, ktorý pripomína, že ani v minulosti to Slovákom proti Helvétom nešlo. Švajčiari majú tradične zohratý mančaft – napokon, pre Andresa Ambühla to budú už šestnáste MS.

Ramsay Dávame do pozornosti Program, výsledky, zaujímavosti. Všetko o MS v hokeji 2021

Nasledovať budú dva duely s Dánskom a Švédskom. Dáni majú v kádri jedného hokejistu z NHL. „Dobre korčuľujú, ale chýba im poriadna organizácia. Niekoho možno potrápia, ale na postup to určite nebude.“ V roku 2010 však s nimi Slováci prehrali 0:6. Celý poltucet dostali už v prvej dvadsaťminútovke. Bola to tretina hrôzy.

Švédsko je podľa Vůjtka mužstvo, na ktoré to Slováci nevedia. Z elity vraj jednoznačne najnepríjemnejší súper. „Sú to pracanti, ktorí perfektne bránia. A keď sme hrali proti nim, sypalo im to aj v presilovkách. Ale tentoraz nevzali hviezdy. Tak, ako Rusi, aj oni vyzerajú hrateľne,“ pripomína. V zozname sú štyria hokejisti zo zámoria, zvyšok z domácej ligy a KHL. Stále obrovská sila.

Posledným súperom Slovákov budú Česi. A Vůjtek si myslí, že zároveň aj najsilnejším. So sebou vzali dvoch obrancov a štyroch útočníkov z NHL. „Všetko sú to mladí hráči, avšak už teraz etablovaní v najlepšej lige na svete. Nehrajú tam podradnú rolu. Myslím si, že toto by mohol byť víťaz skupiny,“ domnieva sa a pripomína aj silu hokejistov z KHL.

O tom, že Česi tento rok vyzerajú veľmi nebezpečne, svedčí aj príprava. V poslednom dueli pred odletom do dejiska rozstrieľali Rusov 4:0. Dvakrát vyhrali aj nad Slovákmi.

Video
4 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Vladimír Vůjtek #MS 2021 v hokeji