Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aj Fíni potvrdili, že hokej je hra na 60 minút. Môžeme si za to sami, smútia Švédi

Hokejisti Fínska zdolali vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v Košiciach obhajcu zlata z dvoch predchádzajúcich šampionátov Švédsko 5:4 v predĺžení a ukončili tak švédsky sen o zisku tretieho titulu za sebou.

24.05.2019 07:36
Fínsko, postup Foto: ,
Fínski hokejisti sa tešia z postupu pred sklamanou švédskou striedačkou.
debata

V sobotňajšom semifinále sa fínsky tím stretne s doteraz nezdolaným Ruskom.

Fínsko si vynútilo predĺženie až v záverečnej power play, keď vyrovnal kapitán Marko Anttila. Hrdinom zápasu sa potom stal Sakari Manninen, ktorý rozhodol v čase 61:37 a nadviazal na predošlé tri asistencie.

„Neuspeli sme a ja za to musím prevziať zodpovednosť,“ povedal kouč Švédska Rikard Grönborg, ktorý Tri korunky doviedol k predošlým zlatým medailám a na reprezentačnej striedačke po sezóne končí. Už skôr podpísal zmluvu s Zürichom.

Fínsku sa ideálne vydaril vstup do zápasu: už po 60 sekundách otvoril skóre Mikkola, ktorý prestrelil Lundqvista vo švédskej bránke. Vzápätí bol ale vylúčený Kiviranta a obranca Klingberg po 32 sekundách presilovej hry vyrovnal.

Do vedenia Švédov posunul svojim siedmym gólom na turnaji Hörnqvist, od ktorého sa odrazilo nahodenie Ekmana-Larssona. Hneď na začiatku druhej tretiny pridal ďalší gól Elias Pettersson a posunul hráčov Troch koruniek do výraznejšieho vedenia.

Fíni sa ale nevzdali a ešte v druhej časti sa im podarilo vyrovnať. Najprv znížil Lindbohm a v 30. minúte po tretej Manninenovej asistenciu vyrovnal Hakanpää.

„Môžeme si za to sami. Viedli sme 3:1, ale potom sme začali len vyhadzovať puky a vypratali sme stredné pásmo. Pustili sme Fínsko do zápasu,“ ľutoval útočník Gabriel Landeskog.

Švédi však krátko pred druhým odchodom do kabín získali vedenie späť na svoju stranu. Gustafsson tvrdou strelou trafil kameru v bránke, čo rozhodcovia postrehli až po prerušení hry a kontrole pri videu.

V tretej tretine mohol úradujúci šampiónmi priblížiť postupu do semifinále Nylander, piaty gól však nepridal. Strelecky aktívnejší Fíni v snahe o vyrovnanie skúsili hru so šiestimi hráčmi, počas ktorej Anttila dotlačil puk do švédskej bránky – 4:4.

„Hrali sme výborne a prinútili Švédov, aby boli pasívni,“ pochvaľoval si kouč Fínska Jukka Jalonen.

V predĺžení potom Fínsko udrelo ešte raz. Po rýchlom protiútoku trafil horný roh švédskej bránky Manninen a odštartoval postupovú radosť svojho tímu.

„Toto bol najlepší zápas v mojej kariére,“ radoval sa po zápase brankár Kevin Lankinen, ktorý si pripísal 14 úspešných zákrokov a asistenciu na rozhodujúci gól duelu.

„Mali sme veľa príležitostí streliť gól. Stále sme verili, že sa nám to podarí, aj vtedy, keď sme prehrávali a hrali s prázdnou bránkou. Aj v zápase pred nami, ktorý vyhrala Kanada, sa ukázalo, že hokej je hra na 60 minút, ani o sekundu menej,“ povedal útočník Juho Lammikko.

„Prišli sme sem, aby sme vyhrali zlato, a vypadli sme vo štvrťfinále. Je to sklamanie,“ povedal kapitán Švédov Oliver Ekman-Larsson. „Hrali sme dobre, ale len občas. Nie celý zápas,“ uviedol William Nylander.

TV Pravda: Radoslav Hecl v ďalšej časti relácie Príklep zhodnotil pôsobenie Slovákov na domácom šampionáte. Pozrite si video:

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2019 v hokeji #švédski hokejisti #fínski hokejisti