Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelí fanúšikovia a Demitrova rozlúčka, spomína Radivojevič na domáce MS

Pred ôsmimi rokmi zažil na vlastnej koži, aké je to zahrať si na domácich majstrovstvách sveta. Slováci v Bratislave vo výbornej zostave štyrikrát prehrali o gól (s Nemeckom, Ruskom, Českom aj Fínskom) a neprebojovali sa do štvrťfinále.

30.01.2019 08:00
Branko Radivojevič Foto: ,
Branko Radivojevič si na snímke z majstrovstiev sveta 2011 kryje puk pred dvojicou českých reprezentantov.
debata

„Šlo o prvý hokejový šampionát na Slovensku, takže tlak bol väčší než inokedy. O to väčšie bolo aj naše sklamanie,“ priznáva dvojnásobný medailista z MS Branko Radivojevič (38). Tohtoročný šampionát sa začína presne o sto dní.

Aké boli očakávania pred domácim šampionátom v roku 2011?

Obrovské. Tím sme mali nabitý hviezdami. Prišli nám pomôcť skoro všetci top hráči z NHL. O to väčšie bolo aj naše sklamanie. Šampionát nedopadol podľa predstáv, ale bolo to niečo nové a dobrá skúsenosť.

Stále vo vás prevláda trpkosť alebo si už spomeniete len na príjemné momenty?

Mrzí ma, že sme neuspeli, ale som človek, ktorý sa radšej pozerá dopredu. Bolo to už dávno. Keby som sa tým mal stále trápiť, bolo by to zvláštne. Radšej spomínam na pekné veci. Fanúšikovia vytvorili neskutočnú atmosféru. Boli veľmi hluční, všetko okolo bolo výnimočné. Pochopiteľne, v pamäti mi ostala aj Demitrova rozlúčka po poslednom zápase proti Dánsku. Bolo veľmi dojímavé, keď mu tlieskal zaplnený zimák.

Slovenskí fanúšikovia vedia byť veľmi kritickí. Počas domácich MS však boli nesmierne prajní.

Presne tak. Stáli pri nás, aj keď sa nám nedarilo. Stále nás povzbudzovali, nepískali a veľmi rád na to spomínam. Zápasy boli tesné, až do konca nám fandili a verili, že ich otočíme. No nevychádzalo nám to. Bohužiaľ.

Slovenskí fanúšikovia na domácich MS 2011 v... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Slovensko, fanúšikovia Slovenskí fanúšikovia na domácich MS 2011 v hokeji.

Aké to bolo hrať doma?

Každý sa chcel pred blízkymi a kamarátmi ukázať čo najlepšie. Keďže sme hrali prvý raz doma, tlak bol väčší než inokedy. Na iných šampionátoch nebývali vypredané všetky naše zápasy. V Bratislave nebolo na zimáku ani jedno voľné miesto. A keď ste pustili televízor alebo si otvorili noviny, všade bola hlavná téma hokejový šampionát.

Mali ste množstvo skúsených hráčov. Nemali ste problémy s priveľkým tlakom?

Verili sme vo vlastné sily. Naša kvalita bola vysoká, mali sme enormnú silu. Šampionát je však veľmi krátky a musíte si správne načasovať formu. Nám to nevyšlo. Ušli nám niektoré zápasy a už to nebolo optimálne.

Budú to mať v máji vaši nasledovníci náročnejšie?

Očakávania verejnosti asi budú vysoké, ale chalani si najmä nesmú pripúšťať priveľký tlak. Treba dodržiavať taktiku a všetko ostatné sa vyrieši. Verím, že sa im bude v Košiciach dariť. Aj fanúšikovia im pomôžu. Doma skrátka musíme bojovať o postup do štvrťfinále.

Tréner Craig Ramsay tvrdí, že domáce prostredie musia hráči vnímať ako výhodu. Čo vy na to?

Má absolútnu pravdu. No nebude to jednoduché. Mužstvu môže ublížiť hlúpy gól, zbytočná neistota. Treba byť psychicky odolný a aj keď to náhodou nepôjde ideálne, stále veriť v dobrý výsledok.

Sklamanie slovenských hokejistov na MS 2011.... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Branko Radivojevič, Pavol Demitra, MS 2011 Sklamanie slovenských hokejistov na MS 2011. Vpravo dole Branko Radivojevič, v strede s kapitánskym céčkom Pavol Demitra.

Pomôžu viac správni lídri alebo mentálny kouč?

Vždy sa opakuje, aká dôležitá je partia a znie to už ako klišé. No z môjho pohľadu je naozaj dôležitá. Ak ju podporíte výsledkami, všetko ideme oveľa ľahšie. Dôležitý bude brankársky post. Dobrý brankár vám vždy dá šancu vyhrať zápas, keď chytí niečo navyše. Niekomu pomáhajú aj stretnutia s mentálnym trénerom, ten nech v tom pokračuje. Ostatní sa možno vedia správne naladiť sami.

Už viackrát ste potvrdili, že reprezentácia je pre vás uzavretá kapitola. Je nejaká šanca, že by ste ešte zmenili rozhodnutie?

Určite nie. Stále platí, že Branko Radivojevič už v reprezentácii dávno skončil. Myslím si, že máme oveľa lepších hokejistov, mladších a dravších. Ak mi to v máji vhodne zapasuje, určite by som sa rád prišiel pozrieť na nejaký zápas. Ale lístky zatiaľ nemám.

Slováci budú hrať v Košiciach. Je to dobrá voľba?

Nemám s tým žiaden problém. Predpokladám, že vo vedení slovenského hokeja vedia, čo robia. Česi istotne naplnia bratislavskú halu, v Košiciach to bude žiť slovenským tímom. Košice sú dobrá voľba a verím, že nám prinesú šťastie.

Branko Radivojevič na reprezentačnom tréningu. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Radivojevič Branko Radivojevič na reprezentačnom tréningu.

S Duklou Trenčín sa v Tipsport Lige držíte na siedmej priečke, hoci ambície boli podstatne vyššie. Prečo?

Nikto z nás nie je spokojný. Každý deň si analyzujeme, v čom je problém. Robíme príliš veľa individuálnych chýb, čo nás stojí body. Nemôžeme sa vyhovárať na nič iné. Musíme na tom popracovať a pokúsiť sa zachrániť sezónu.

Cieľ je teraz pre vás prvá šestka?

Chceme sa o ňu pokúsiť. Máme k dispozícii ešte osem zápasov, z toho päť odohráme doma. No musíme si to zrovnať sami v hlavách, kabíne aj na ľade. Pokiaľ budeme hrať ako naposledy s Novými Zámkami, kde sme okrem brankára Miša Valenta neukázali vôbec nič, tak je zbytočné vôbec pomýšľať na prvú šestku. Vieme, že rozhodovať sa bude až v play off, no nedá sa len tak zo dňa na deň prepnúť na play off hokej. Povedať si, že odteraz hráme lepšie a nerobíme chyby. Ostáva už málo času, musíme už teraz hrať tak, aby sme boli čo najlepšie pripravení na play off. Či už budeme hrať predkolo alebo rovno štvrťfinále.

TV Pravda: Čo sa dialo posledných 7 dní v športe si môžete pozrieť v relácii Týždeň v športe – tenisový špeciál (vysielané 28.1.2019).

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Branko Radivojevič