Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Buc: Nech sa Švédi trápia a boja sa o výsledok

Pred jedenástimi rokmi bol kapitánom reprezentačnej dvadsiatky. Teraz je ukážkou toho, čo od hráčov žiada tréner Craig Ramsay. Debutant na seniorských majstrovstvách sveta Dávid Buc (31) už neveril, že si zahrá na svetovom šampionáte.

11.05.2018 11:01
Dávid Buc Foto: ,
Dávid Buc
debata (3)

Dostal však šancu a využíva ju na sto percent. Vo štvrtkovom zápase s Francúzskom (3:1) dal gól a na dva prihrával, vyhlásili ho za najlepšieho hráča tímu. „Verím, že nás druhé víťazstvo naštartuje a odohráme dobrý zápas aj proti silnému Švédsku,“ vraví člen výborne hrajúceho popradského útoku Svitana, Buc, Bondra.

Odohrali ste s Francúzmi životný zápas?

Na majstrovstvách sveta zažívam premiéru, takže v tomto smere je, pochopiteľne, životný. V kariére som však mal už aj lepšie zápasy. Som najmä rád, že som pomohol tímu. Streliť gól je super. Ešte viac poteší, že bol aj víťazný, ale výhra je najdôležitejšia.

Čo vám napadlo, keď prešiel puk za bránkovú čiaru?

Fantastický pocit. Hokej hráte odmalička, tvrdo pracujete a každý deň chodíte na tréningy. Potom sa dostanete na šampionát a strelíte gól… Premietol som si, koľko driny za tým bolo. Po celý čas som sa cítil dobre, išli mi nohy.

Dávid Bondra predviedol ukážkovú strelu, váš gól z dorážky zase symbolizoval tvrdú a poctivú prácu, ktorú tréner Ramsay vyžaduje.

Snažím sa tlačiť do bránky vedome. Keď ste pri nej, ľahko vás môže trafiť puk a dobre sa odraziť. Už v prvej tretine som bol v podobnej situácii, keď strieľal od modrej čiary Jaroš a puk sa odrazil päť centimetrov od mojej hokejky. Vravel som si, že mi chýba kúsok šťastia, no neodradilo ma to. Videl som voľného Paťa Svitanu, posunul som mu puk, stočil sa pred bránku a položil hokejku na ľad. Paťo to nahodil o betóny a puk ma trafil.

Celý duel sa niesol v popradskej réžii. Ako veľmi vám to pomôže?

Je pekné, že sme strelili dva góly. Držali sme puk v útočnom pásme a neodovzdávali ho súperovi zadarmo. Pri góloch sme predviedli pekné akcie. Verili sme si. Vyhrali sme a každé víťazstvo nás posúva vpred, zvyšuje sebavedomie. Máme pred sebou náročné zápasy, takže vydarený duel prišiel vhod.

Pri úvodnom góle ste hneď vedeli, že budete prihrávať Bondrovi?

Áno. Vždy sa snažím prihrávať – to je moja zlá vlastnosť. Tentoraz bola na prospech veci.

Tréner vás poslal na ľad aj v posledných sekundách, mali ste podiel aj na góle do prázdnej bránky. Cítite veľkú dôveru?

Hokejista potrebuje cítiť dôveru trénera, potom si na ľade viac verí. Ďakujem za nomináciu na šampionát, pokúšam sa za to realizačnému tímu odvďačiť. S chalanmi z útoku sa snažíme každý zápas užiť, veď koľkokrát sa dostanete na MS… Hovoríme si, že stres u nás nemá miesto.

Pred rokmi ste boli kapitán dvadsiatky. Spomenuli ste si na toto obdobie v Kodani?

Ani nie, hoci sú tu aj dvaja chalani z vtedajšieho kádra Ďuro Mikúš a Tomáš Marcinko. Oni majú samozrejme trošku viac skúseností zo seniorských MS. Na to, čo bolo pred desiatimi rokmi, som už zabudol. Teraz som na veľkom šampionáte a snažím sa ho užívať.

Gól už chýba len Svitanovi. Kedy príde jeho čas?

Nám je úplne jedno, kto dá gól. Vyšlo to mne a Dávidovi, možno už nabudúce to padne na Paťa. Urobíme všetko, aby zažil taký krásny pocit ako my. Dôležité je, že celá naša lajna hrá dobre.

Ako sa vám páčia hodinky pre najlepšieho hráča zápasu?

Sú pekné, ale asi nedali dnu baterky, lebo stoja (smiech).

Prekvapilo vás, že neplatil gól po individuálnej akcii Ladislava Nagya?

Zaujímavé, že si Francúzi všimli pár milimetrov. Asi majú dobrého trénera na modrej čiare, má röntgenové oči. Záver mohol byť pokojnejší, ale nevadí, aj tak sme dali gól do prázdnej bránky.

Mužstvo sa opäť nevyhlo horším chvíľam. Čo je najväčšie pozitívum?

Celý zápas sme boli silní na puku. Po góle na 1:2 sme o sebe akoby trochu zapochybovali, na chvíľu sme prestali hrať, ale nedopriali sme Francúzom vyložené šance, len strely z diaľky. Prvý zápas s Českom nám ušiel desať sekúnd pred koncom. Je dobré, že teraz sme dvakrát po sebe záver zvládli a strelili sme aj góly do prázdnej bránky. Máme z nich šesť bodov.

Po štyroch zápasoch ich máte dokopy sedem. Na štvrťfinále asi nebude stačil len výhra nad Bieloruskom. Myslíte na to?

Snažíme sa nepozerať príliš dopredu, ale do každého zápasu pôjdeme s tým, že ho chceme vyhrať. Vieme, že musíme uchmatnúť body aj silným súperom. Verím, že sa nám to podarí už so Švédmi a bude to zase o niečo veselšie.

Čo viete o sobotňajšom súperovi?

Bol som sa na Švédov párkrát pozrieť. Bavia sa hokejom, krásne si hádžu puk. Zároveň však občas hrajú trošku laxne, akoby sa im nemohlo nič stať. Pokúsime sa využiť ich prípadné chyby a dostať ich do situácie, aby sa trápili a báli o výsledok. Zatiaľ čo v predošlých dvoch súbojoch sme boli v pozícii, že musíme vyhrať, teraz je to opačne – môžeme hrať o čosi uvoľnenejšie. Netvrdím, že nemáme čo stratiť, ale môžeme viac čakať na ich chyby.

Francúzsky brankár Florian Hardy v zápase proti...
Radosť Slovákov po góle Dávida Bondru.
+7Strelec úvodného gólu Dávid Bondra.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Dávid Bondra #Patrik Svitana #Dávid Buc #Craig Ramsay