Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ramsayho najmladší: Učím sa od Sekeru, trápi ma matematika

Vekom patrí stále medzi juniorov. Koncom júna ho čaká draft zámorskej NHL, v ktorom by si ho niektorý z klubov mohol vybrať už v druhom kole. Pozíciu v rebríčkoch si môže Martin Fehérváry (18) vylepšiť aj na seniorskom šampionáte. V príprave presvedčil trénera Craiga Ramsayho a v Dánsku bude najmladším hráčom slovenského výberu. "To však nie je najdôležitejšie. V prvom rade som tu, aby som pomohol tímu k dobrému výsledku," vraví šikovný obranca.

01.05.2018 14:05
debata
Martin Fehérváry. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Martin Fehérváry Martin Fehérváry.

Čo pre vás znamená účasť na MS?

Splnený sen. Od malička som chcel reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta a nečakal som, že sa mi to podarí tak skoro. Pred sezónou som si práve šampionát stanovil ako jeden z mojich cieľov, no sezóna sa nevyvíjala tak, ako som plánoval. Nakoniec sa to však podarilo.

Aké bolo nedeľňajšie čakanie na zverejnenie nominácie?

Bol som v strese. Na verdikt sme čakali celý deň. Bol som na grilovačke s priateľkou a dobrú správu mi oznámil jej otec. Občas som sa pozrel na telefón, či už je nominácia vonku, potreboval som sa podľa nej zariadiť.

Boli ste spokojný s výkonmi v príprave?

Áno, ale myslím si, že mám na viac. Nemal som pocit, že by som sa mal na prvý pokus dostať priamo na šampionát. Zo začiatku som účasť v tíme vnímal najmä ako príležitosť ukázať sa. Určite mi pomohlo, že som bol v príprave od začiatku.

S kým by ste najradšej hrali v obrannej dvojici?

Zatiaľ neviem, s kým nás dá tréner dokopy. Bolo by super, keby som pokračoval s Dominikom Graňákom, s ktorým sme odohrali pár prípravných stretnutí. Domino je skúsený chalan, ktorý mi vie poradiť, máme dobrý vzťah.

Koho si v šatni najviac všímate, koho sa najviac pýtate?

Veľa sa snažím učiť od Andreja Sekeru. Sledujem, čo a ako robí. Je skvelé byť v šatni s hráčom, ktorý už toho toľko odohral v NHL. Často debatujem s Michalom Čajkovským, s ktorým sa lepšie poznám aj mimo šatne.

Martin Fehérváry. Foto: SITA, Martin Havran
Martin Fehérváry Martin Fehérváry.

Ste pripravený na náročnú porciu siedmich zápasov v rýchlom časovom slede proti väčším a silnejším protihráčom?

Samozrejme, mnohí chalani sú silnejší a urastenejší, ale v lete som absolvoval vydarenú prípravu. Kondične aj fyzicky som na tom dobre. Hrať dva zápasy v priebehu dvoch dní je vždy veľmi náročné, ale každý z nás sa na to pokúsi čo najlepšie pripraviť.

Bolo dôležité, že ste odohrali celú sezónu v seniorskej súťaži?

Jasné. Aj preto som sa rozhodol ísť do druhej najvyššej švédskej ligy, aby som hral celý ročník proti mužom a nie juniorom.

Ako sa vám pozdáva herný systém trénera Ramsayho?

Vyhovuje mi, ako hráme. Podobný aktívny systém sme produkovali aj vo Švédsku. Základ je poctivá robota. Budem sa snažiť hrať jednoducho, zodpovedne a popri tom aj niečo vytvoriť.

Príchod na posledný zraz pred šampionátom Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Brankár Marek Čiliak pricháda na zraz...

Šampionát odštartujete duelom s Českom. Je pre vás najočakávanejší v skupine?

Teším sa na každý zápas. Dúfam, že budem čo najviac hrať a mužstvu pomôžem. Česi majú dobrý tím. Pred prvým zápasom sa dostaví aj drobná tréma, ale tá k hokeju patrí.

V mládežníckych výberoch ste patrili medzi lídrov, aj keď ste boli vekom mladší. Aké je to teraz, keď ste suverénne najmladší?

Je to obrovský rozdiel. Okolo mňa sú teraz chalani s bohatými skúsenosťami. Nemôžem sa s nimi rovnať, ale snažím sa čo najlepšie zapadnúť do kolektívu a odpozorovať od nich dôležité veci.

Máte teraz nabitý program. Stíhate popri hokejových povinnostiach aj školu?

Na pondelňajší zraz som prišiel zo skúšok. Jeden ročník som mal odklad, teraz som druhák. Nestihol som ešte v podstate nič, len som začal. Nečakal som, že pôjdem na MS, takže sa mi program výrazne mení, ale hádam školský ročník uzavriem po šampionáte. Najviac ma trápi matematika.

Martin Fehérváry v reprezentačnom drese. Foto: SITA/AP, Mark Blinch
Martin Fehérváry, Filip Krivošík, Jere Innala Martin Fehérváry v reprezentačnom drese.

Čo môže mužstvo dosiahnuť v Dánsku?

Každý z nás určite túži aspoň po štvrťfinále.

Fanúšikovia vám iste drobnú chybičku odpustia. Skauti z NHL vás však budú na MS ostro sledovať. Ste na to pripravený?

Počítam s tým. Snažil som sa s tlakom vyrovnať počas celej sezóny. Viem, že budem pod drobnohľadom. Neostáva mi nič iné, len si hrať svoju hru a dostať sa do pohody. Na MS si môžem vylepšiť pozíciu pred draftom.

S čím na ňom budete spokojný?

Nemám konkrétny cieľ. Chcem byť len draftovaný čo najvyššie. Nerozmýšľam nad tým, koľký budem. Sústreďujem sa len na veci, ktoré viem ovplyvniť. Keď mi vyjde šampionát, pomôže to. Dôležité sú aj pohovory s klubmi a fyzické testy pred draftom, ale výkony na šampionáte zavážia viac.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí hokejisti #Martin Fehérváry