Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bod s Dánskom. Je to málo či veľa?

Mizerná koncovka. Zbytočné vylúčenia. K tomu hanebný výkon v druhej tretine. Slovenskí hokejisti prehrávali s Dánskom po 40 minútach 0:3. Neboli ďaleko od hanby.

10.05.2017 13:38
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata (17)

Po druhej prestávke však predviedli diametrálne odlišný výkon a odmenou je im aspoň bod za prehru 3:4 po nájazdoch.

Zverenci trénera Zdena Cígera mali po troch zápasoch na konte len tri body. Oveľa menej, než plánovali. Pohľad do tabuľky síce nebol alarmujúci, keďže im patrila piata priečka len s bodovým mankom na Švédov, no reálne sa dostali do veľmi nepríjemnej situácie.

Hoci ich čakajú už len súboje so silnejšími súpermi, cítia imperatív bodovať. Reálne im totiž hrozí, že ak nezískajú už ani bod, mohli by mať veľké problémy so záchranou. Taliani, zatiaľ s jediným bodíkom, totiž ešte majú k dobru pondelňajší zápas s Dánskom, ktorého výkony sú zatiaľ rovnakým sklamaním ako slovenské.

Aj preto mohol mať pre partiu okolo Vladimíra Draveckého prípadný druhý utorňajší bod, za víťazstvo v predĺžení alebo nájazdoch, cenu zlata.

„Keby sme nielen vyrovnali, ale aj dotiahli duel do víťazného konca, ešte viac by nám to zdvihlo sebavedomie. Chalani v tretej tretine žili zápasom a veľmi túžili po víťazstve. Pri nájazdoch však už boli vidieť obavy. Pomaly na ne nemal kto ísť. Naši hráči si v koncovke neveria. Najlepšie to spravil Dravecký. Mal už pred sebou prázdnu bránku, ale premotivovaný zdvihol puk príliš hore,“ hovoril Cíger.

Nebojí sa, že jeho mužstvu môže pri konečnom účtovaní chýbať jeden bod?

„Nedokážem odhadnúť, ako sa bude vyvíjať situácia v skupine. Veľa sme hovorili o tom, aké chyby robíme. Keby sme ich dokázali odstrániť hneď od začiatku, zápasy aj výsledky by boli iné. Mohli sme mať väčší pokoj a lepšie by sa nám hralo,“ naznačil Cíger.

Hnevá ho, že slovenskí hráči si opäť skomplikovali situáciu sami. Veľkým množstvom vylúčení a nepremieňaním šancí v úvodných pasážach zápasu. „Veľká škoda, že sme pustili súpera do náskoku. Potom sme však ukázali, že toto mužstvo má niečo v sebe. Tretia tretina bola ukážková. Vedeli sme podržať puk. Často je to totiž aj pri nahadzovaných pukoch príliš zbrklé a triafame súperov,“ vysvetlil.

K až siedmim vylúčeným hráčom dodal: „Povedali sme si to po druhej tretine aj po zápase. Rozprávali sme sa o tom aj v stredu dopoludnia. Niektoré veci si pripomíname neustále, no pokiaľ to chalani nepochopia a nebudú hrať disciplinovane 60 minút, neuspejeme. V tretej tretine sa však niečo zmenilo, takže slová asi padli na úrodnú pôdu.“

Jeho zverencov akoby naštartoval hlúpy inkasovaný gól tri sekundy pred koncom druhej tretiny. Slováci snažiaci sa o tlak prepadli v útočnom pásme a pohotoví Dáni dokonale využili nájazd dvoch na jedného.

„Takéto chyby sa na majstrovstvách sveta nemôžu stávať. Chceli sme znížiť, ale veľkí hráči sa musia vedieť vrátiť aj do obrany. V šatni padli nejaké slová. Vždy sa musí nájsť niekto z hráčov, kto k chalanom prehovorí. Tréner je na to, aby stále opakoval dôležité pokyny. Najlepšie však je, keď si to hokejisti vysvetlia medzi sebou. Tentoraz to zafungovalo. V tretej tretine bola radosť ich sledovať,“ priznal Cíger.

Vo štvrtok a v piatok majú Slováci na turnaji voľno, potom ich už čakajú súboje s najväčšími favoritmi skupiny. V sobotu o 16.15 si zmerajú sily s Ruskom, o deň v rovnakom čase s Američanmi, v utorok o 12.15 so Švédmi.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Dánsko #Zdeno Cíger #MS v hokeji 2017