Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Višňovský: Deväť nováčikov? Snáď prinesú štvrťfinálové šťastie

Na nedávnom svetovom šampionáte hokejistov do 18 rokov v Poprade a Spišskej Novej Vsi si vyskúšal rolu ambasádora. Užil si ju do sýtosti a teraz sa teší na seniorský šampionát v Kolíne a Paríži.

04.05.2017 10:00
Ľubomír Višňovský Foto: ,
Ľubomír Višňovský.
debata (1)

„Už sme zažili viacero nečakaných výsledkov – striebro Švajčiarov na MS 2013 či účasť Slovincov vo štvrťfinále na olympiáde v Soči 2014. Prečo by tento rok nemohli prekvapiť Slováci?“ vraví bývalý reprezentant Ľubomír Višnovský (40).

Slovensko sa prvýkrát v histórii predstaví na MS bez hráča z NHL. Prekvapilo vás to?
Taká je realita, už nemáme toľko hráčov v NHL ako kedysi. O niektorých chalanoch viem, že absolvovali alebo pôjdu na operácie, prípadne im to nedovolili kluby. Pre slovenských fanúšikov je to vždy smutná správa. Aj mne sa stalo, že som kvôli zdraviu nemohol prísť. Myslím si, že Zdeno Chára, Marián Hossa a Marián Gáborík majú svoje roky a potrebujú dlhší čas na regeneráciu. Začali sezónu o niekoľko týždňov skôr na Svetovom pohári. Nečudujem sa, že do Kolína neprídu.

To sú hráči, ktorí v reprezentácii odohrali dlhé roky. Prečo podľa vás neprišli zo zámoria mladší hráči, ktorí toho v najcennejšom drese veľa neodohrali?
Určite majú na to svoje dôvody. Keby boli fit a mali zmluvy, nepochybujem o tom, že by Cígerovi prikývli. Zrejme neprešli záverečnou zdravotnou kontrolou alebo skrátka nechcú ohroziť budúcnosť svojej rodiny. Chalani majú pár rokov kariéry na to, aby blízkych zabezpečili. Ak by sa na šampionáte zranili, mohlo by sa stať, že už v živote nepodpíšu dobrú zmluvu v NHL či Európe. Ani jeden fanúšik by im nemohol tie ušlé peniaze vrátiť, takže chápem, prečo hokejisti nechcú takto hazardovať.

Čo hovoríte na nomináciu trénera Zdena Cígera?
V utorok večer som pozorne sledoval, ktorí traja hráči opustia národný tím. Nesledoval som všetky prípravné duely, ťažko sa mi hodnotí jeho zloženie. Určite zvážil všetky aspekty a zohľadnil aktuálnu formu i typológiu hráčov. Snažil sa poskladať čo najlepšie mužstvo. Je mi ľúto chalanov, ktorí vypadli až na konci. Našťastie som nikdy niečo také nezažil, musí to byť veľmi ťažké. Dúfajme, že ich to posilní a budúci rok sa zlepšia natoľko, že im šampionát neujde.

V mužstve je deväť nováčikov. Očakávate, že svojou dravosťou budú chcieť Cígera presvedčiť o oprávnenosti nominácie?
Verím, že to tak bude. Snáď budú mať aj nováčikovské šťastie. Keby dali všetci aspoň po jednom góle, určite by to pomohlo k postupu medzi najlepšiu osmičku (úsmev) Môžu priniesť novú energiu a impulz. Budem im držať palce a sledovať ich, keď budem môcť.

Môže sa Slovensko dostať do štvrťfinále?
Z vyjadrení hráčov mám pocit, že idú na šampionát skromne a pokorne, ale nie ustráchane či bojazlivo. Musia si veriť a vystrkovať rožky. Hokej je teraz veľmi vyrovnaný, rozdiely medzi krajinami sa zmenšujú. Ak budú dodržiavať trénerove pokyny a neúnavne korčuľovať, môžu zdolať kohokoľvek. Dôležité bude, ako vstúpia do šampionátu.

Môže byť výhodou, že Slováci začínajú s papierovo slabšími súpermi?
Áno, lebo sa môžu dostatočne zohrať, získať dôležité body a ak ich budú mať dosť, môžu hrať proti favoritom uvoľnenejšie. Proti Rusom, Američanom a Švédom môžu len získať. Chalani môžu favoritov prekvapiť a vziať im body. Verím, že nášmu tímu postup do štvrťfinále neujde. Potom je možné čokoľvek.

Pôsobili ste ako ambasádor MS do 18 rokov, ktoré v apríli hostili Poprad a Spišská Nová Ves. Môže sa seniorská reprezentácia tešiť na slovenských mladíkov, ktorí doma príjemne prekvapili?
Bola to skvelá skúsenosť, znovu som zažil niečo nové. Chalani sú super. Zanechali vo mne i v divákoch dobrý dojem – na ľade i mimo neho. Potrápili každého z favoritov a len tesne vypadli vo štvrťfinále s Rusmi. Fanúšikom vliali novú nádej, že sa Slovensko v budúcnosti znovu môže priblížiť veľmociam. Vychádzali sme s chalanmi veľmi dobre. Snažil som sa im poradiť. Pracovalo sa s nimi dlhodobo, skvelú robotu odviedol hlavný tréner i mentálna koučka. Zažili americké podmienky na Slovensku a vážili si to. Boli slušní, niekedy až príliš. Hneď som im však povedal, aby mi nevykali. (smiech) Majú herný aj ľudský potenciál, o ktorý sa o pár rokov môže opierať aj reprezentačné áčko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Višňovský #MS v hokeji 2017