Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Laco: Reprezentáciu mám v hlave celú sezónu

Do prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie pred majstrovstvami sveta sa v utorok zapojil aj skúsený brankár Ján Laco (35).

18.04.2017 19:00
Ján Laco Foto: ,
Ján Laco.
debata

Aj jeho zásluhou sa Chomutov nečakane predral do semifinále českej extraligy. „Chytal ako blázon,“ vyslovil mu kompliment tréner Vladimír Růžička. „Počas sezóny médiá veľmi nesledujem,“ reagoval na pochvalu najlepší brankár MS 2012.

O krátkom oddychu

Po náročnej klubovej sezóne som si dožičil týždeň voľna. Padol mi vhod. Boli sme s rodinou trochu v teple. Ani cez sviatky sme neboli doma, vychutnali sme si ich v kruhu rodiny. Teraz sa teším sa na ďalšiu hokejovú robotu.

O konkurencii v národnom tíme

Ani jeden rok nie je ľahký, pred majstrovstvami sveta je konkurencia na našom poste obrovská, čo je len dobre. V príprave sme štyria brankári. Čakajú nás dva týždne záverečnej práce, verím, že všetko si sadne a každý odvedie maximum.

O pozícii jednotky na MS

Za dva týždne sa to vykryštalizuje. Dôležité bude, aby si každý pozíciu, ktorá mu ostane, vzal za svoju. Či budem jednotka alebo trojka, budem sa snažiť pomôcť mužstvu. Naše súperenie o post jednotky nepovažujem za boj. Pôjde o momentálnu pohodu i formu. Skôr ide o to, aby sme utvorili dobrý brankársky tím. Predchádzajúce zápasy reprezentácie som nevidel, no viem, že boli vyrovnané. Mužstvá sú dnes vyrovnané, niekedy aj outsider má veľkú šancu, ak mu zachytá brankár.

O stretnutiach proti Fínsku

Treba si veriť a byť pozitívny. O vysokej kvalite fínskeho hokeja vieme, nečaká nás nič ľahké. Určite to bude dobrá previerka v príprave na svetový šampionát. Opäť môže rozhodnúť jeden-dva góly. Bez gólov sa vyhrať nedá, nech by aj obrana hrala akokoľvek spoľahlivo. Musíme sa tak nastaviť, aby sme dali o gól viac než dostaneme.

O ceste vlakom do Košíc a späť

Je to novinka, zhodnotíme ju po návrate. Vlakom som šiel naposledy možno pred dvoma rokmi. Je to celkom pohodlné.

O sezóne v Chomutove

Hodnotím ju kladne, považujem ju za úspešnú. Keby nám niekto pred začiatkom ročníka povedal, že budeme v semifinále, tak by to neznelo celkom reálne. V klube je spokojnosť a aj mne sezóna vyšla. Vyradili sme silný Třinec, jedného z favoritov, v semifinále sme potrápili Liberec, obhajcu titulu. Spočiatku sme dávali viac gólov, aj dosť dostávali, no s postupom času si aj v obrane sadlo veľa vecí. Celkom to fungovalo. V Chomutove som bol prvý rok, ešte rok mám tam zmluvu. V meste nie je iný šport na vrcholovej úrovni, ľudia si hokej vážia.

O sebavedomí po trinástich góloch

Vedeli sme, že prvé dva zápasy doma v predkole play off s Mladou Boleslavou nevyšli mužstvu ani mne. Inkasovali sme trinásť gólov (prehry 1:7, 1:6, pozn.). Nie preto, že by súper mal prevahu, my sme ich nezvládli takticky. Potrebovali sme sa dať dohromady a dohodnúť sa, ako by sme mali fungovať v ďalších zápasoch. Nemal som z toho ťažkú hlavu, chystal som sa na ďalší zápas. Bolo na trénerovi Vladimírovi Růžičkovi, či ma postaví. Prejavil mi dôveru. Bol to skvelý hráč a taký je aj tréner. Takticky je niekde inde ako ostatní. Stále všetko analyzuje, rieši veci za pochodu, všetko má pod dohľadom. To sú dôležité momenty. Cítili sme, že séria nie je stratená, že s ňou môžeme niečo urobiť. Aj sme urobili, začali sme fungovať, postúpili sme do semifinále.

O forme z play off

Či si ju po týždni voľna udržím? To neviem, ukážu to najbližšie dni. Za posledný mesiac som odchytal poriadnu porciu. Keby sme hrali ešte ďalej, už by to bolo príliš.

O vzťahu k reprezentácii

Vedel som, že ak budem podávať spoľahlivé výkony v klube, bude to dobrá východisková pozícia pre reprezentáciu. Mal som ju v hlave celú sezónu, absolvoval som dve medzinárodné akcie: Nemecký pohár a podujatie vo Švajčiarsku. Keďže zdravie mi slúži – dúfam, že to nezakríknem – po dobrej sezóne v klube by som rád pomohol aj slovenskej reprezentácii na svetovom šampionáte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Laco