Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari potrápili Nemcov, Kanaďania späť na čele skupiny

Hokejisti Maďarska prehrali v pondelkovom večernom súboji na 80. majstrovstvách sveta v Rusku s výberom Nemecka 2:4, no stále majú šancu na záchranu v elitnej kategórii.

16.05.2016 17:40 , aktualizované: 21:30
nemecko, maďarsko, istvan soften, christian erhoff Foto: ,
Nemec Christian Ehrhoff a maďarský reprezentant Istvan Soften.
debata (3)

Hokejisti Maďarska prehrali v pondelkovom večernom súboji na 80. majstrovstvách sveta v Rusku s výberom Nemecka 2:4, no stále majú šancu na záchranu v elitnej kategórii. Zverenci trénera Richa Chernomaza musia čakať do utorka, od zostupu ich zachráni oba prípadná prehra výberu Bieloruska s Francúzskom v riadnom hracom čase.

Skóre pondelkového duelu otvoril maďarský útočník István Sofron, ktorého nepokryli nemeckí obrancovia. Nemci mali na ľade petrohradského Športového paláca Jubilejnyj streleckú prevahu, na vyrovnávajúci gól ju v 32. min využil Patrick Hager. Už istý štvrťfinalista pridal druhý gól v 42. min, keď sa do listiny strelcov zapísal Denis Reul. Maďari však odpovedali o štyri minúty neskôr presnou delovkou obrancu Kevina Wehrsa. V 58. min pridal tretí gól Nemcov Constantin Braun a pri power-play súpera skóroval do prázdnej bránky Marcel Goc.

Ani Francúzi nevzali Kanaďanom prvé body na svetovom šampionáte v hokeji v Rusku. Obhajcovia titulu z vlaňajšej Prahy bez väčších problémov vyhrali aj svoj šiesty zápas v B-skupine v Petrohrade, keď zdolali Francúzov 4:0 (1:0, 1:0, 2:0).

O kanadské góly sa v prvých dvoch tretinách postarali Mark Stone a Matt Duchene a v tej záverečnej Mark Scheifele a Corey Perry. Francúzi mohli v 51. min za stavu 0:3 streliť aspoň čestný gól, ale Stéphane da Costa neprestrelil kanadského brankára Calvina Pickarda. Ešte predtým v 22. min Charles Bertrand nepremenil trestné strieľanie po faule Ryana Ellisa. Kanaďania prevýšili Francúzov v strelách na bránku 46:13.

Kanaďan Cody Ceci a Francúz Yorick Treille v... Foto: SITA/AP, Dmitri Lovetsky
kanada, francúzsko, cody ceci, yorick treille, Kanaďan Cody Ceci a Francúz Yorick Treille v súboji počas MS 2016.

Kanadskí hokejisti natiahli sériu víťazných zápasov na majstrovstvách sveta na šestnásť a dostali sa späť na čelo B-skupiny zásluhou lepšieho skóre pred Fínov.

Kanadské víťazstvo zároveň znamená, že Francúzi sa už nemôžu dostať v tabuľke na štvrtú pozíciu zaručujúcu postup do štvrťfinále. Je teda isté, že o štvrté postupové miesto sa v utorok od 11.15 h pobijú v priamom súboji Američania a Slováci. Istými postupujúcimi sú Kanaďania a Fíni (dosiaľ neodovzdali ani bod) a tiež Nemci.

B-skupina (Petrohrad):

Kanada – Francúzsko 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

  • Góly: 9. Stone (Hall, McDavid), 37. Duchene (Perry, Ellis), 44. Scheifele (Stone, Marchand), 55. Perry (O'Reilly, Gallagher)
  • Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0 rozhodovali: Jeřábek (ČR), Öhlund (Švéd.) – Kilian (Nór.), Suominen (Fín.)

Nemecko – Maďarsko 4:2 (0:1, 1:0, 3:1)

  • Góly: 32. Hager, 42. Reul, 58. Braun (Akdag, L. Draisaitl), 60. M. Goc (Y. Seidenberg, Greiss) – 10. Sofron (Bartalis), 46. Wehrs (Magosi)
  • Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0 rozhodovali: Fraňo (ČR), Olenin – Lazarev (obaja Rus.), Kaderli (Švaj.)

Rusi zdolali Nórov na nulu, Dáni zdolali Kazachov

Domáce Rusko podľa očakávania zvíťazilo v pondelkovom stretnutí na 80. majstrovstvách sveta v hokeji nad Nórskom 3:0 a v tabuľke moskovskej A-skupiny sa dostalo na líderskú pozíciu o skóre pred Česko. Po bezgólovej úvodnej tretine prelomili zverenci trénera Olega Znaroksa defenzívu severanov v 23. min zásluhou Ivana Telegina, v závere druhej tretiny zvýšil na 2:0 Artemij Panarin a konečnú podobu výsledku dal v 43. min Roman Ľubimov. „Zborná“ druhýkrát na turnaji MS 2016 vyhrala bez inkasovaného gólu, pre brankára Iľju Sorokina to bol prvý shutout.

Rusi mali istotu účasti vo štvrťfinále už pred pondelkovým zápasom, účinkovanie v základnej skupine uzavrú v utorok večerným súbojom so Švédmi. Nóri zostali v tabuľke na 7. priečke s istotou záchrany.

Dánska hokejová reprezentácia zvíťazila v pondelkovom večernom zápase základnej A-skupiny na 80. majstrovstvách sveta v Rusku nad výberom Kazachstanu 4:1 a má reálnu šancu na prienik do štvrťfinále. Na svojom konte totiž má 11 bodov a ak v utorok Švajčiari nezdolajú Čechov v riadnom hracom čase, postúpia do vyraďovacej časti MS prvýkrát od roku 2010. Kazachstan už pred zápasom nemal šancu na záchranu medzi elitou.

Dáni rozhodli o svojom pondelkovom triumfe už v prvej tretine, v ktorej na gól využili tri zo štyroch presiloviek. Do listiny strelcov sa postupne zapísali Markus Lauridsen, Jannik Hansen a Nicklas Jensen. V 24. min síce skorigoval Nigel Dawes, ale v polovici stretnutia zvýšil na 4:1 opäť v početnej výhode Nikolaj Ehlers. Dáni si v druhej polovici súboja ustrážili trojgólový náskok.

V tomto súboji sa predstavili aj dvaja slovenskí rozhodcovia – hlavný Jozef Kubuš a čiarový Peter Šefčík.

A-skupina (Moskva):

Rusko – Nórsko 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

  • Góly: 23. Telegin (Orlov, Kalinin), 38. Panarin (Šipačov), 43. Ľubimov (Jemelin, Orlov)
  • Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk (Švéd.), Piechaczek (Nem.) – Nieminen (Fín.), Pihlblad (Švéd.), 12 116 divákov

Dánsko – Kazachstan 4:1 (3:0, 1:1, 0:0)

  • Góly: 9. Lauridsen (Eller, Hansen), 17. Hansen (Storm), 18. Nicklas Jensen (Storm), 30. Ehlers (Lauridsen) – 24. Dawes (Bochenski, Lipin)
  • Vylúčení: 1:6 na 2 min, presilovky: 4:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gebei (Maď.), KUBUŠ – ŠEFČÍK (obaja SR), Lederer (ČR), 7097 divákov

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

3 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji