Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Náročná úloha. Slovákov udržia v hre len body s veľkými

Prehrali s Nemeckom aj Bieloruskom, teraz potrebujú bodovať s Kanadou a Fínskom. Zverenci Zdena Cígera majú na majstrovstvách sveta v Petrohrade pred sebou náročnú úlohu.

14.05.2016 05:00
Marko Daňo Foto: ,
Marko Daňo.
debata (10)

Dohnať vo víkendových súbojoch s favoritmi základnej B-skupiny to, čo stratili v predošlých stretnutiach. Ak sa chcú reálne udržať v hre o postup do štvrťfinále, potrebujú jeden z nich vyhrať či v oboch bodovať.

Najprv si hokejisti spod Tatier zmerajú ( o 19.15) sily s Kanadou. V nedeľu v rovnakom čase narazia na ďalšieho dosiaľ nezdolaného ašpiranta na titul – Fínsko. Posledný zápas v skupinovej fáze, a možno i na turnaji, odohrajú v utorok o 11.15 s Ame­ričanmi.

„Kanaďania hrajú zatiaľ veľmi dobre, no možno je načase, aby ich niekto zastavil. Pôjdeme do zápasu s tým, že môžeme len prekvapiť. Skúsime ukázať, čo je v nás. Vlani v Ostrave sme hrali s papierovo slabšími či vyrovnanými súpermi horšie, ale s kvalitnejšími nám to išlo akosi lepšie. Azda to zopakujeme a pripravíme nejaké prekvapenie na turnaji,“ burcuje Marko Daňo.

Najstarší muž Cígerovho výberu Dominik Graňák nesúhlasí s tým, že Slováci budú cez víkend pod menším tlakom než doteraz. „Aj teraz totiž potrebujeme vyhrať, ak chceme ešte čosi urobiť s našim celkovým výsledkom na MS. Ľudia to od nás už asi veľmi nečakajú. No nevzdávame sa. Vlani sme boli v podobnej situácii, no vtedy akoby sme priskoro hodili flintu do žita. Pritom s USA a Rusmi sme mohli získať aj štyri body,“ tvrdí skúsený obranca.

Práve on spolu s kapitánom Andrejom Sekerom sa po včerajšom tréningu v stredovom kruhu prihovorili spoluhráčom. „Povedali sme si veci, ktoré bolo treba. Vo štvrtok sme mali vyložene oddychový deň – mentálne aj fyzicky. O hokeji sme sa trošku bavili, ale nie organizovane, len tak nezáväzne. Teraz som mal pocit, že je správna chvíľa, prihovoriť sa chlapcom, kým sme tam boli všetci pokope. Debatujeme spolu často, takto na ľade to však bolo asi prvýkrát,“ prezradil Graňák.

Slováci v piatok trénovali vo výrazne oklieštenej zostave. Doma na Slovensku už sú zranení útočníci Tomáš Hrnka, Andrej Šťastný a v miestnej nemocnici sa zotavuje po operácii členka Michal Sersen. Po oficiálnom fotení tímu sa z ľadu porúčali aj Tomáš Marcinko a Vladimír Dravecký.

„Verím, že do zápasu s Kanadou budú v poriadku, počítame s nimi. Marcinko mal problémy so zubom, vytrhli mu ho, tak sme mu dali voľno, nech sa rana zahojí. Draveckého pribrzdila viróza,“ priblížil tréner Cíger, ktorý prezradil, že v sobotu sa do bránky postaví Július Hudáček.

Program a výsledky zápasov na MS nájdete TU

„Pred náročnými zápasmi je pozitívne, že chalani spolu komunikujú, udržujú kolektívneho ducha v mužstve. Chcú zabojovať a dokázať, že sme ešte neskončili. Základom bude hrať kolektívne. Ak minimalizujeme chyby, máme šancu hrať s kýmkoľvek,“ dodáva Cíger.

Nádej na zisk bodov so silnými súpermi by posilnila vyššia úspešnosť v presilových hrách. Slováci ich zatiaľ na turnaji odohrali 19, no využili len dve, čo ich spolu s Francúzskom radilo po štvrtkových stretnutiach na poslednú priečku.

„Musíme sa o nich trochu porozprávať a nájsť niečo, čo by mohlo fungovať. Rozhodne ich treba zjednodušiť a tlačiť sa viac do bránky, nie vymýšľať krížne prihrávky. Verím, že sa to potom aj odrazí na výsledku,“ hovorí Daňo.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji