Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nezastaví sa. Videoanalytik dáva oddýchnuť počítaču

Analyzuje hru súperov a zhotovuje video-prezentácie, ktoré trénerom a hráčom uľahčujú prípravu na najbližší zápas. Popri tom sleduje aj chyby v hre slovenského mužstva a s hlavným trénerom na ne hráčov upozorňujú.

12.05.2016 11:00
Igor Andrejkovič Foto:
Igor Andrejkovič sa na šampionáte v Petrohrade takmer nezastaví.
debata

Videoanalytik Igor Andrejkovič sa na šampionáte v Petrohrade takmer nezastaví. V permanencii je počas všetkých stretnutí v základnej B-skupine, a samozrejme, aj medzi nimi, keď si pripravuje materiál a reporty pre realizačný tím.

Pozíciu mu našiel Glen Hanlon

Premiéru na seniorských MS zažil pred siedmimi rokmi v Kolíne. Do svojho štábu si ho vtedy vybral prvý Kanaďan na lavičke slovenskej reprezentácie Glen Hanlon. Odvtedy sa stal pevnou súčasťou realizačného tímu.

„Bolo to spontánne. Pracoval som na zväze, s počítačmi si rozumiem a viem dobre po anglicky, takže sme nemali jazykovú bariéru. Glen ma angažoval a zasvätil do problematiky a už mi to prischlo. Práca ma baví a napĺňa,“ priznáva absolvent Fakulty telesnej výchovy a športu na Univerzite Komenského.

Bývalý útočník, ktorý to v hokejovej kariére dotiahol po juniorku Slovana, po štúdiu začal trénovať mládež. Momentálne je okrem práce videoanalytika pri národných tímoch zamestnancom zväzu na metodickom oddelení a stará sa najmä o vzdelávanie a školenia trénerov. Snaží sa im odovzdávať svoje skúsenosti z medzinárodného hokeja.

„Počas šampionátu je moja hlavná úloha analyzovať súperov, ale s trénermi rozoberáme aj našu hru. Vždy sledujem a vyberám zo všetkých predošlých stretnutí nášho najbližšieho súpera to najdôležitejšie a pripravím trénerom podrobný report. Potrebujú vidieť systém hry v obrane, útoku, presilové hry, vedieť o najnebezpeč­nejších hráčoch súpera. Najprv si prejdeme video s trénermi a potom ho prezentujeme hráčom,“ približuje Andrejkovič.

Zápasy sleduje v šatni

Keď slovenskí hokejisti strieľajú góly a bojujú o víťazstvá, 35-ročný rodák z Bojníc sedí v šatni pri počítači a pripravuje si herné situácie, ktoré by mohli zaujímať trénera Zdena Cígera.

„Celý zápas nahrávam priamo do počítača. Po skončení tretiny mám označené všetky dôležité momenty a v priebehu pár sekúnd ich trénerom viem ukázať. Kvalita sa stále posúva dopredu, teraz už máme všetko v HD kvalite. Tréner si zvykne pozrieť jednu či dve situácie. Väčšinou ide o také, v ktorých robíme chyby alebo niečo nefunguje – napríklad zlé bránenie stredného pásma, chýbajúci dôraz pred bránkou súpera alebo slabá výpomoc útočníkov pri zakladaní útoku z obrany,“ prezrádza.

Spočiatku nemá na šampionáte žiadne voľno. V sobotu, keď hrali Slováci s Maďarskom prvý zápas, prišiel na štadión o desiatej doobeda a odchádzal o jedenástej večer. „Je výhoda vidieť súpera čo v najväčšom počte stretnutí. Ideálne, keď nastúpi proti silnejšiemu aj slabšiemu oponentovi. Dá to komplexnejší obraz. Doteraz som videl všetky stretnutia našej skupiny okrem utorňajšieho súboja Maďarov s Francúzmi, s oboma tímami sme už hrali. No neoddychoval som, pripravoval som report na Bielorusov. Čas na oddych som mal pred šampionátom. Keď musím robiť celý deň, väčšie problémy s tým má počítač než ja. Práca s videami v HD kvalite je totiž náročná aj na techniku, musím jej dať i vydýchnuť,“ usmeje sa.

Prídu za videoanalytikom aj hráči?

„Keď sa na tímovej porade nedozvedeli všetko, čo chceli, zvyknú sa starší skúsenejší chalani, ktorí využívajú videoanalýzu na klubovej úrovni, ešte zastaviť. Obrancovia sa napríklad zaujímajú o detaily pri forčekingu súpera,“ prezrádza.

Štandard aj na mládežníckych MS

Video-kouča má na šampionáte každé mužstvo. Zápasy sú tak často taktický boj.

„Na ostatných MS dvadsaťročných vo Fínsku mali Rusi piatich videoanalytikov. Každý mal špecifické úlohy, rozoberali svoju aj hru súperov do najmenších detailov. Tréneri častokrát v priebehu zápasu upravujú taktiku, ide o strategický boj. Najmä preto som k dispozícii aj počas zápasov, aby sme mohli spoločne čo najlepšie zareagovať na zmenu hry súpera,“ vysvetľuje Andrejkovič.

Keďže pravidelne chodí aj na mládežnícke šampionáty, potvrdzuje, že práca s videom je štandard nielen medzi seniormi či na juniorských MS, ale už aj na osemnástkach.

„Je to nutnosť, lebo o výsledku dnes rozhodujú okrem kvality hráčov aj najmenšie detaily. Každý tréner by si mal analyzovať zápasy, aby rozširoval svoje obzory. Je napríklad radosť pozerať sa tu na hru mladých Fínov či Kanaďanov, aké signály majú nacvičené, a ako 60 minút dodržiavajú stanovenú taktiku hry. Na videu častokrát vidíte veci, ktoré bežným sledovaním zápasu nemôžete zachytiť,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji #Igor Andrejkovič