Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarsko a Francúzsko preveria oprávnenosť slovenských ambícií

Majú podobné vyžrebovanie ako vlani. Zúročia ho lepšie než v Ostrave? Slovenských hokejistov čakajú hneď na úvod majstrovstiev sveta zápasy, ktoré potrebujú vyhrať.

06.05.2016 22:00
hokej, Slovensko, fanúšikovia Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

V sobotu o 11.15 vstúpia do šampionátu stretnutím s Maďarmi a v nedeľu o 19.15 si zmerajú sily s Francúzskom. I ďalšie dva súboje odohrajú s mužstvami, na ktoré si trúfajú – Nemeckom a Bieloruskom. Na favoritov základnej B-skupiny Kanadu, Fínsko a USA narazia zverenci trénera Zdena Cígera až na záver skupinovej fázy.

„Celý rok opakujeme to isté. Každý si musí držať svoje priestory a robiť presne to, čo má. Veci sú jasne dané a vymyslené. Je to len o tom, ako ich hráči prenesú do konkrétneho zápasu. Ku každému musíme pristúpiť zodpovedne. Zatiaľ myslíme len na prvé stretnutie. Maďari vyhadzujú puky von zo svojho pásma, nastreľujú ich na zadný mantinel a snažia sa zakončovať z každej pozície. My si však musíme hrať svoje a v každej situácii byť trpezliví a disciplinovaní,“ tvrdí Cíger. Už vo štvrtok prezradil brankárom i médiám, že v prvom súboji dostane medzi žŕdkami prednosť Branislav Konrád.

„Vyhovuje mi, keď viem dopredu, že pôjdem do bránky. Lepšie sa viem na to nachystať. Nastúpime s odhodlaním vyhrať, aby sme sa na začiatku ideálne naladili. Čaká nás náročný zápas, no ak dáme do toho všetko, zvládneme ho,“ nepochybuje o výhre nad Maďarskom.

V druhom stretnutí s Francúzskom by sa mal do bránky postaviť Július Hudáček.

„Radili sme sa o tom a bolo to spoločné rozhodnutie. Nechceme stavať na jednom brankárovi. Turnaj je dlhý, treba dať príležitosť obom, lebo si to zaslúžia. Verím, že takýmto spôsobom to môžu potiahnuť ďaleko. Prvé dva zápasy si podelia a potom uvidíme, čo ďalej,“ vysvetľuje Peter Kosa, tréner brankárov.

Konráda dobre pozná zo sezóny 2014/15, keď s ním spolupracoval v Trenčíne. Verí, že s premiérou na majstrovstvách sveta sa vyrovná bez väčších problémov.

„Braňo je zápasový typ, ktorý chce chytať čo najviac. Hlavu má dobre nastavenú, snaží sa vyhecovať na každý zápas a podať najlepší výkon. Nesmie si pripúšťať prílišný tlak. Puk je všade rovnako čierny, hráči majú hokejky a korčule. Či ide o zápas slovenskej ligy alebo NHL, musíte sa naň pripraviť rovnako. Maďari hrajú severoamerickým štýlom, priamočiaro. V prechode do útočného pásma často strieľajú z prvej,“ približuje Kosa.

Cígerovi zverenci síce opakujú, že zatiaľ myslia len na Maďarsko, no zároveň neskrývajú, že chcú vyhrať v sobotu aj v nedeľu.

„Súperov si musíme dobre naštudovať, aby sme boli pripravení. Musíme hrať ako tím, v žiadnom prípade nikoho nepodceniť. Potrebujeme byť na ľade dominantní a nič súperom nedovoliť. Máme štyri vyrovnané päťky a každý zápas môže vyjsť inej. Verím, že naša spolupráca s Markom Daňom a Maťom Bakošom bude fungovať aspoň tak ako proti Dánom a pomôžeme tímu aj nejakými gólmi,“ hovorí Martin Réway.

Najstarší muž kádra Dominik Graňák je jedným z dvojice hráčov (aj Andrej Sekera), ktorí zažili vzájomný zápas s Maďarmi pred siedmimi rokmi v Klotene (4:3).

„Spomenul som si, ale len preto, že sa ma naň všetci vypytujú. Bol som aj pri jednej našej prehre s Maďarsko. V novembri 2003 to bola moja prvá reprezentačná akcia, mal som čerstvých 20 rokov. Pamätám si, že bola dusná atmosféra, hoci sme boli tím do 25 rokov, aj tak bolo zaváhanie nepríjemné. Z rôznych pohľadov je to pre nás aj teraz veľmi dôležitý zápas,“ priznáva Graňák.

Vlani v Ostrave Vůjtekovej družine úvod nevyšiel a ťahalo sa to s ňou až do konca skupiny. Najprv stratili bod s Dánskom, potom i s Bieloruskom a po výhre nad Slovinskom prehrali s Nórskom. Ak chcú teraz pomýšľať na štvrťfinále, musia v úvodných štyroch dueloch získať rozhodne viac, než sedem bodov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2016 v hokeji