Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cíger: Zápasy s Fínskom ukázali, v čom zaostávame

Hokejisti Slovenska začali sériu ôsmich prípravných zápasov pred majstrovstvami sveta dvoma prehrami vo Fínsku (2:3, 1:6). "Čakal som o niečo lepšie výkony. Je to daň i za to, že sme dali príležitosť hráčom, ktorých sme chceli vidieť. Niektorí nestíhali," konštatoval po návrate tréner reprezentácie Zdeno Cíger.

11.04.2016 09:00
Zdeno Cíger Foto: ,
Zdeno Cíger.
debata

Čo vám ukázali dva zápasy proti Fínsku?
Prvý sme odohrali celkom dobre, v druhom zápase sme herne odišli. Fíni hrali naozaj dobre, prevýšili nás vo všetkom. Ale – všetko zlé je na niečo dobré. Mužstvo si vyskúšalo špičkový hokej. Je to i daň za to, že sme chceli vyskúšať viacerých hráčov. Na brankárovi Tomášovi Tomekovi bola badať nervozita pred jeho premiérou, pri rýchlej hre domácich sa obrana dopustila viacerých chýb. Inkasovali sme aj zbytočné góly, keď sme sa dostávali do tempa.

Súviseli prehry aj s iným štýlom hokeja, než uplatňujú Švajčiari, Bielorusi a Nemci, tradiční súperi Slovákov?
To sme aj čakali, mužstvu sme prízvukovali, že to budú dva náročné zápasy. Fíni patria dlhodobo do svetovej špičky, zápasy proti nim sú poučné, bol vidieť rozdiel v kvalite, niektorí naši hráči so súperovými nestíhali. A ďalšie dve stretnutia, ktoré vo štvrtok a v sobotu odohráme proti Rusku, budú takisto veľmi ťažké.

Fíni z aktivity vyťažili aj presilovky – a štyri využili, Slováci ani jednu…
Rozoberali sme to na videu. Najmä v prvom zápase zužitkovali výhodu piatich proti trom, bolo to nečakané. Početnú prevahu zahrali veľmi dobre, ťažko sme sa bránili, kvalitatívny rozdiel v ligách bolo vidieť. Máme ešte čo robiť, Fíni sú vyšší level.

Zaregistrovali ste aj pozitíva?
Oba zápasy hral dobre útočník Maťo Réway. Áčko na drese mu patrí, nemáme s ním nijaký problém. Ťahá mužstvo, bolo ho vidieť, veľmi dobre korčuľoval, vie vymyslieť veci. Podobne Dravecký, v obrane Mišo Sersen. Prvá päťka si odohrala svoje, no niektorí zaostávali. Celkovo nám chýbalo viac energie, silnejší vnútorný duch. Ale – aj takéto veľké skúšky potrebujeme, chceli sme vyskúšať všetkých hráčov.

K akým zmenám príde pred pondelňajším zrazom v Poprade?
Príde už obranca Andrej Meszároš, káder zúžime na 25 hráčov. Rozlúčili sme sa s obrancom Lužom, útočníkmi Galambošom, Dejom, Stupkom a Špirkom, pridajú sa útočníci Bartánus a Hrnka, pozveme brankára Baroša. Čakáme aj na Cehlárika zo Švédska, z českej extraligy na obrancov Mikúša, Čajkovského, útočníka Bakoša, ktorí ešte hrajú v kluboch. Postupne budeme tím dopĺňať, uvidíme, čo bude s obrancom Ďalogom, budeme volať aj hráčom z NHL. Potrebujeme viac silných hráčov, dobrých korčuliarov, ktorí sa vedia natlačiť pred bránku, uplatniť sa vo fyzicky náročnom hokeji.

Nechýba v tíme viac skúsených hráčov zo staršej generácie, ktorí by vedeli mužstvo prípadne usmerniť?
Počas sezóny sme dali príležitosť veľa hráčom, potrebovali sme ich vidieť. To je aj pre nás najlepšie zistenie, ako sa vedia vyrovnať s medzinárodnou konkurenciou, či na to majú alebo nie. Generačnú výmenu už musíme naštartovať, niektorí skúsenejší reprezentanti už majú svoj vek. Nik z nich kvalitou výnimočne nevyčnieval. Keď mladé mužstvo ešte doplníme o pár hráčov, myslím si, že bude v pohode.

V čom budú najbližšie dva zápasy proti Ruski iné?
Verím, že doma odohráme s doplneným kádrom lepšie zápasy. S väčšou energiou i silou, ktorá nám teraz chýbala. S výkonmi proti Fínsku som nebol spokojný, čakal som trochu viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #Zdeno Cíger