Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Patrí im budúcnosť. Na hokejovom šampionáte žiaria talenty

Hviezdy a hviezdičky. Na majstrovstvách sveta v Česku korčuľujú veľké hokejové osobnosti ako Kanaďan Sidney Crosby, Čech Jaromír Jágr či Rus Jevgenij Malkin. Majú svojich nasledovníkov?

13.05.2015 10:00
Jack Eichel Foto: ,
Veľká budúcnosť amerického hokeja Jack Eichel s číslom 9.
debata (1)

Kanadský tvrďas Aaron Ekblad, švajčiarsky klenot Kevin Fiala či americký kúzelník Jack Eichel sú najžiarivejšie mladé talenty na prebiehajúcom svetovom šampionáte. S ročníkom narodenia 1996 môžu hrať ešte nasledujúcu sezónu na majstrovstvách sveta do 20 rokov.

Fúzy odhodil, bitky privodil

Devätnásťročný kanadský obranca Aaron Ekblad je poslednou jednotkou draftu zámorskej NHL. Už ako pätnásťročný vynikal mohutnou stavbou tela a mimoriadne vyspelým výzorom. Holiaci strojček používal už v štrnástich. Na základe výnimočných predispozícií mu vedenie kanadskej Ontario Hockey League udelilo štatút výnimočného hráča, čím mohol hrať juniorskú súťaž vo veku 15 rokov. Jeho rovesníci to mali striktne zakázané.

Počas juniorského pôsobenia v tíme Barrie Colts pripomínal Ekblad skôr tridsaťročného harcovníka ako neskúseného dorastenca. Jeho talent neušiel organizácii Florida Panthers. „Keď mali oznámiť meno jednotky, zastavil sa mi na chvíľu dych,“ priznal Kanaďan pre TSN.

„Je to talentovaný, silný a rozumný bek, ktorého čaká ďalší krok profesionálnej kariéry. Tešíme sa na to, že môžeme sledovať jeho hráčsky vývoj,“ povedal generálny manažér klubu Dale Tallon.

Vo svojej nováčikovskej sezóne nazbieral na obrancu úctyhodných 39 bodov za 12 gólov a 27 asistencií, čím sa zapísal do klubových štatistík. Iba o dva body zaostal za historickým rekordom Bobbyho Orra zo sezóny 1966/67. Vo floridskom tíme bol najlepší v hodnotení plus/mínus bodov (+12). Úspešná sezóna mu zaručila aj nomináciu na zisk Calderovej trofeje pre najlepšieho nováčika NHL.

„Ekblad je už iba slabý tieň postavy, ktorú vlani draftovala Florida. Dohladka oholený mladíček sa za pár mesiacov zmenil na statného, bitkami skúšaného, nekompromisného zadáka, ktorý hrá ako veterán s niekoľkoročnými skúsenosťami z NHL,“ zhodujú sa kanadskí odborníci.

Švajčiarsky talent má české korene

Výnimočnú osobnosť majú vo svojom strede aj Švajčiari. Kevin Fiala odštartoval sezónu vo švédskom klube HV 71, neskôr hrával v AHL za Milwaukee a vysnívanú NHL si vyskúšal v dvoch zápasoch za Nashville. Zúčastnil sa aj na juniorských MS do 20 rokov. Vlani dokonca hral na troch šampionátoch – do 18 a 20 rokov i medzi seniormi.

Nádejná superstar sa narodila českým rodičom v Uzwile. Hokejové gény zdedil po otcovi. Jan Fiala hral za HC Lugano a neskôr sa stal trénerom. Syna viedol v mládežníckom družstve v Zürichu, v pätnástich Kevin vyrazil na sever Európy do švédskeho Malmö.

„Celá história našej rodiny siaha do Česka. Narodil som sa vo Švajčiarsku, žijem tu a cítim sa byť Švajčiarom. Mám v sebe aj české gény. Vďaka nim mám správnu hokejovú techniku, nebojím sa ísť do bránky a dávať góly,“ prezradil pre sport.cz.

Na majstrovstvách sveta v českej metropole sa šikovný krídelník cíti ako doma. „Je pekné byť v Prahe. Žije tu moja babička, s ktorou som sa po zápasoch mohol stretnúť. Mám tu aj oboch rodičov,“ dodal Fiala, ktorý ovláda nemčinu, angličtinu, češtinu a švédčinu.

Jeho veľkým vzorom je Jaromír Jágr. „Nedávno sa rozprával s bývalým spoluhráčom z New Jersey Damienom Brunnerom a vyrušil som ich v debate. Musel som povedať Jaromírovi, že je môj idol. Cítil som sa vtedy ako malé dieťa. Škoda, že si po zápase nemôžeme vymeniť dresy ako futbalisti.“

Podobá sa na Lemieuxa, poradil si s Malkinom

Najväčšou mladou hviezdou je Američan Jack Eichel. V štrnástich začal hrávať za tím Boston Junior Bruins, tento rok sa presunul na tamojšiu univerzitu. Ako nováčik získal Hobey Baker Award pre najlepšieho univerzitného hráča. V 40 zápasoch nazbieral pozoruhodných 71 bodov.

Podľa prognóz skautských organizácií bude dvojkou tohtoročného draftu NHL. Pred neho sa dostane len 18-ročný Kanaďan Connor McDavid, ktorého schopnosti spájajú s legendárnym Waynom Gretzkym. Hru amerického centra zas prirovnávajú k Mariovi Lemieuxovi či Ericovi Lindrosovi. Vyznačuje sa totiž silou i šikovnými rukami.

„Keď dostane puk na hokejku, stáva sa sa neuveriteľne nebezpečným hráčom. Je nesmierne rýchly, má výborný prehľad a ťažko ho odstaviť od puku,“ povedal americký tréner Todd Richards pre usatoday.

Úspešný je tiež na vhadzovaniach. V súboji s Ruskom ich vyhral 15 z 21, pričom väčšinu nad centrom Jevgenijom Malkinom. Šampionát v Česku je jeho prvý seniorský turnaj. „Nastupujem proti veľkým hráčom. Sústreďujem sa na to, aby som sa im vyrovnal a okúsil intenzitu hokeja, aký sa hrá na najvyššom stupni a v NHL,“ konštatoval pre denník Šport.

Svoj obrovský talent podporuje svedomitým tréningom. V mladšom veku chodieval korčuľovať s otcom hlboko do noci. „Otec bol na mňa tvrdý, ale vedel, čo robí,“ dodal. Eichel s veľkou pravdepodobnosťou začne kariéru v NHL v drese Buffala Sabres, kým McDavida si vyberie Edmonton Oilers. „Kanadské médiá nemajú v láske mladých Američanov. Buffalo je pre neho vhodné miesto. Tím by mali vybudovať okolo neho,“ prezradil americký novinár Michael Klein.

Ďalšie mladé hviezdičky
Nathan MacKinnon (19) – Kanada, Aleksander Barkov (19), Juuse Saros (20) – obaja Fínsko, Dylan Larkin (19) – USA, Mattias Nörstebö (19) – Nórsko, Filip Forsberg (20), Elias Lindholm (20) – obaja Švédsko, Marko Daňo (20) – Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kevin Fiala #Aaron Ekblad #Jack Eichel
Načítavajú sa športové výsledky...