Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada túži prekonať štvrťfinálové prekliatie

Tri suverénne víťazstvá, priemer sedem strelených gólov na zápas. Hokejisti Kanady si zatiaľ hrajú svoj vlastný turnaj.

05.05.2015 18:00
Kanada, hokej, MS, radosť Foto: ,
Radosť hokejistov Kanady po výprasky, ktorý uštedrili hokejistom Nemecka.
debata

Na cenný kov z majstrovstiev sveta čakajú od roku 2009, kedy vo Švajčiarsku získali striebro. Odvtedy v piatich prípadoch stroskotali vo štvrťfinále.

Víťazi ostatných dvoch olympijských turnajov – zo Soči 2014 a Vancouvru 2010 – si dali pred tohtoročným šampionátom jediný cieľ: získať medailu, ideálne zlatú. Generálnym manažérom výberu sa stal Jim Nill, hlavný zostavovateľ tímu Kanady na MS 2004, na ktorých javorové listy získali v Prahe zlaté medaily.

„Majstrovstvá sveta sú krátky a náročný turnaj. Skúsenosti z minulosti sa mi dosť hodia,“ povedal pre portál TSN 57-ročný generálny manažér Dallasu. Hlavným trénerom sa stal kouč San Jose Todd McLellan.

Do kádra si vybrali posledné štyri jednotky draftov NHL – Taylora Halla (2010), Ryana Nugent-Hopkinsa (2011), Nathana MacKinnona (2013) a Aarona Ekblada (2014). K najväčším hviezdam tímu patrí Claude Giroux, Tyler Seguin, Jason Spezza a najmä fenomenálny Sidney Crosby. Kanadský výber je dokonale vyvážený. Nechýbajú v ňom skúsenosti ani mladícka dravosť. Hlad po úspechu je obrovský. Až deväť hráčov debutuje na veľkej medzinárodnej akcii. Viacerí si tak museli zvykať na širšie klzisko.

„Je to trochu iná hra. Musíme sa viac sústrediť na pohyb, zachádzať do rohov. Treba sa prispôsobiť, ale máme veľmi rýchly tím, takže by sme to mali využiť,“ uviedol Crosby pre idnes.cz. Dvadsaťsedemročný útočník má doma Stanleyho pohár i dve zlaté olympijské medaily. K tomu, aby sa stal členom tzv. Triple Gold Clubu, mu chýba víťazstvo na MS.

Za svojím cieľom odštartovali zverenci Todda McLellana suverénne. Po víťazstvách nad Lotyšskom 6:1, Nemeckom 10:0 (hetrikom sa zaskvel Taylor Hall) a Českom 6:3 sa usadili na čele A-skupiny. Kanaďanov potešila najviac výhra nad domácim výberom. „Zdolať Česko na veľkom klzisku a v jeho hale, to si veľmi ceníme. Vďaka kvalitnej obrane môžeme zdolávať elitné európske tímy,“ tvrdí útočník Jason Spezza.

Brankár Mike Smith je unesený z výbornej atmosféry. „V Európe sa mi páči rachot na tribúnach. S bubnami a spievaním je to iné ako u nás doma.“

Pohodu kanadskí hráči dokazujú na ľade i medzi novinármi. Útočník Philadelphie Claude Giroux najprv vychválil klubového spoluhráča Jakuba Voráčka či českého brankára Ondřeja Pavelca. Na otázku, čo hovorí na Jaromíra Jágra, len s úsmevom poznamenal: „Kto to je?“ Kanaďania ešte neinkasovali v oslabení a každá piata ich strela znamenala gól. Výnimočnosť tohto výberu potvrdil aj český tréner Vladimír Růžička. „Hrá perfektne v súboji jeden na jedného. Je silný na puku a prihráva neskutočne. Skôr, ako hráč zareaguje, tak to má na hokejke.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #Sidney Crosby #Jason Spezza #MS 2015 v hokeji