Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech Slovákov závisí od kolektívu. Český tlak odbremení Jágr

Už sa to blíži. Na dva týždne sa fanúšikovské tábory zahalia do národných vlajok. Začínajú sa majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

30.04.2015 10:00
Bielorusko, hokej, fanúšikovia, Slovensko Foto: ,
Slovenskí fanúšikovia.
debata (1)

Ako zvládnu tlak domáceho prostredia českí hokejisti? Pomôže Slovákom početná fanúšikovská podpora?

Päť miliónov trénerov, rozhoduje len jeden

Za ostatných šesť týždňov sa sformovala 25-členná slovenská nominácia pred svetovým šampionátom v Česku (1.-17. mája). „Konečný výber nie je nikdy jednoduchý. Treba v mužstve nechať vhodné typy hráčov. Verím, že trénerom sa to podarilo. Predpovedať šance je diskutabilné. Všetko môže záležať od jedného zápasu. Buď tím nakopne, alebo dostane pod "deku“, z ktorej sa ťažko vytiahne. Snáď bude platiť prvý prípad," želá si bývalý hokejový reprezentant Richard Kapuš.

Bratislavský rodák sa vo svojej bohatej kariére zúčastnil na dvoch olympiádach a siedmich svetových šampionátoch. V Petrohrade 2000 získal striebro, v Helsinkách 2003 bronz. Nechýbal ani na majstrovstvách sveta v Česku 2004, kde Slováci obsadili nepopulárne štvrté miesto.

„Šampionát v Česku bol skvelý zážitok. Diváci nám utvorili domáce prostredie, ale necítili sme sa pod tlakom. Je škoda, že zbytočným kiksom sme prišli o možnosť hrať finále. Napokon nám nevyšiel ani súboj o tretie miesto,“ dodal. Slovensko v semifinále nestačilo na Kanadu 1:2 a v zápase o bronz prehralo s USA 0:1 po samostatných nájazdoch.

V súčasnom slovenskom výbere bude jedinou a zároveň najligotavejšou hviezdou krídelník Los Angeles Kings Marián Gáborík. Podľa Kapuša to nie je podstatné. Tajomstvo úspechu vidí v súdržnom kolektíve.

„Slováci vždy dosiahli prenikavý výsledok, keď hrali tímovo, bojovne a ťahali za jeden koniec povrazu. Ak sa vytvoria skupinky, úspech sa nedostaví. Aj bez hviezd môžeme dokráčať ďaleko. Pamätám si, že ruská zborná mala v Petrohrade 2000 taký hviezdny káder, čo oslepoval oči – a nepostúpil ani do štvrťfinále. Škoda, že sa zranil Ladislav Nagy, lebo mal kvalitnú sezónu a tímu bude chýbať,“ myslí si 42-ročný bývalý center.

Na dvadsaťpäťku vyvolených čaká napínavé hokejové dobrodružstvo. Iným vytúžená miestenka na šampionát utiekla.

„Zostavu má na starosti výlučne tréner. My fanúšikovia môžeme len špekulovať, prečo sa jeden hráč do záverečnej nominácie dostane a inému miesto unikne. Je to vždy zamotané a kouč musí mať v mužstve pestrú paletu hráčov. Teraz bude na Slovensku päť miliónov trénerov a to je vždy zložité,“ dodáva s úsmevom.

V príprave pred šampionátom prehrali Slováci z ôsmich duelov šesťkrát. „Nemyslím si, že prehry s Lotyšskom či Bieloruskom zamávajú s psychikou hráčov. Chlapci sú natoľko skúsení a vedia, že príprava sa skončila a teraz sa začína skutočný boj.“

Domáce prostredie zväzuje ako siedmy duel v play off

Bohaté skúsenosti s domácimi šampionátmi má skúsený český tréner Antonín Stavjaňa. V roku 1985 si vybojoval v drese Československa majstrovský titul ako hráč.

„Bolo výnimočné hrať pred domácim publikom. Je to vidieť aj na súčasnej súpiske českého tímu, kde sa hráči idú pomaly pretrhnúť, aby dostali šancu v národnom mužstve. Táto situácia sa odlišuje od bežných sezón, keď sú šampionáty v iných krajinách,“ konštatuje súčasný kormidelník Nitry.

Atmosféru domáceho šampionátu zažil na vlastnej koži aj v pozícii asistenta trénera v roku 2004, kedy český tím skončil prekvapujúco už vo štvrťfinále. „Očakávania fanúšikov boli obrovské. Obzvlášť, keď bolo mužstvo nabité hviezdami. Pokiaľ sa dostaví úspech, je to skvelé, keď nie, všetci sú sklamaní,“ dodáva.

V čom je náročné hrať pred vlastným publikom? „Je tam zväzujúci pocit zodpovednosti. Mužstvo chce uspieť, a keď sa nedarí, je to veľká psychická záťaž. Prirovnal by som ju k rozhodujúcemu siedmemu duel v play off. Tímy, ktoré hrávajú doma, to častokrát nezvládnu, naopak hostia hrajú uvoľnenejšie a vyhnú sa stresu.“

České mužstvo za vytúženým titulom potiahne útočná legenda Jaromír Jágr spolu s kapitánom Jakubom Voráčkom. „Títo hráči sú zvyknutí na mediálny tlak a dokážu zvyšok mužstva od neho odbremeniť. Tréner Vladimír Růžička vynechal zo zostavy hráčov, ktorých by v inom národnom mužstve zobrali. Podľa zostavy predpokladám, že pokiaľ zvládnu zvýšený tlak, majú najväčšie šance získať svetový primát,“ tvrdí 52-ročný rodák zo Zlína.

Slovenské možnosti sú podľa skúseného trénera obmedzenejšie. „Slováci nemajú také výrazné osobnosti. Ich úspech bude závisieť od výborného kolektívu, jednoliatej partii a výkonoch brankárov. Neúspešná príprava môže byť ich výhodou. Nepodcenia vstup do šampionátu a budú sa koncentrovať na každý zápas, pretože vedia, že k žiadnemu víťazstvu sa nedostanú ľahko,“ uzatvára Stavjaňa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská hokejová reprezentácia #MS 2015 v hokeji