Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česi vo finále nebudú. Fíni im nedali šancu a nedovolili ani jeden gól

Hokejisti Fínska vyzvú v nedeľňajšom finále majstrovstiev sveta v hokeji v bieloruskom Minsku doteraz nezdolaný výber Ruska. Fíni v druhom sobotňajšom semifinále zdolali v Minsk Arene Čechov 3:0 a vybojovali si miestenku do boja o zlato (nedeľa 20.00 SELČ). Česko nastúpi v nedeľu o 15.30 SELČ na zápas o 3. miesto proti Švédsku.

24.05.2014 18:44 , aktualizované: 19:58
Alexander Salák, Jori Lehtera Foto: ,
Fín Jori Lehtera prekonáva Alexandra Saláka.
debata

ČR – Fínsko 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Gól: 9. a 60. Lehterä (Hietanen, Kontiola), 32. Immonen. Rozhodca: Brüggemann (Nem.), Bulanov (Rus.) – Dahmen (Švéd.), Semjonov (Est.).
ČR: Salák – Němec, Vitásek, Jordán, Kindl, Zámorský, Kolář II – Jágr, Novotný, Červenka – Klepiš, Sobotka, Hertl – Sekáč, Hudler, Zaťovič – Vondrka, Jan Kovář, Rolinek. Trénér: Vladimír Růžička
Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Lajunen, Kivistö, Marttinen – Pakarinen, Kontiola, Lehterä – Komarov, O. Jokinen, Haula – Palola, Immonen, Jormakka – Huhtala, Salomäki, T. Sallinen. Trénér: Erkka Westerlund

Fíni mali v základnej časti šampionátu veľké problémy a do play-off postúpili len vďaka pomoci Švajčiarska v posledný hrací deň prvej časti turnaja. Vo štvrťfinále si však Suomi poradili s Kanadou a v semifinále aj s Českom. Fínsko má šancu na tretí titul majstrov sveta, naposledy ho získalo v Bratislave 2011.

Predtým sa reprezentácii krajiny tisícov jazier podarilo vybojovať zlaté medaily v roku 1995. Bratislavské zlato je zatiaľ poslednou fínskou medailou z MS (bilancia 2 – 6 – 3). Česi si na svoj siedmy titul musia minimálne rok počkať, bojovať oň budú opäť o dvanásť mesiacov v domácom prostredí v Prahe a Ostrave. V nedeľu sa budú snažiť o šiestu bronzovú medailu v ére samostatnosti (bilancia 6 – 1 – 5).

Fínsko sa už s Ruskom na tohtoročnom šampionáte v Minsku stretlo v základnej skupine, zborná v Minsk Arene vyhrala 4:2. Suomi boli v sobotňajšom semifinále lepším tímom a zaslúžene postúpili do boja o zlato. Česi nenadviazali na výkon zo štvrťfinále z USA, keď sa nedokázali presadiť proti pozornému Pekkovi Rinnemu.

V 9. min otvoril skóre duelu Jori Lehterä, v 32. min upravoval na 2:0 pri presilovke Jarkko Immonen. V záverečnej minúte sa presadil do prázdnej bránky druhýkrát v zápase Lehterä.

odkaz
Bielorusko, pútanie
debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Fínsko #MS 2014 v hokeji