Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Strach o výsledok sa nám vypomstil

Center Marek Viedenský strelil v premiére na svetovom šampionáte v premiérovom zápase gól Česku.

14.05.2014 11:00
Marek Viedenský Foto:
debata (1)

Mal z neho obrovskú radosť, no v ďalších dvoch už na ňu nemal dôvod. „A to som sem prišiel, aby som hokejovo pookrial,“ povzdychol si 23-ročný rodák z Handlovej.

Po prvom zápase proti Česku ste povedali, že Slovensko neprišlo do Minska prehrávať. Z troch zápasov však nevyhralo ani jeden, hoci v každom viedlo, proti Francúzsku ešte vyše desať minút pred koncom o dva góly. V čom spočíva prekliatie tretích tretín?
Do Minska som prišiel preto, aby som si spravil chuť do hokeja. Keď tri roky nepostúpite do play off, ani tímovo, ani osobne sa vám nedarí, tak neprežívate najlepšie obdobie. Prišiel som sem vyhrávať, po dlhšom čase som mal chuť na víťazstvá. Po zápase proti Francúzsku na to musím čo najskôr zabudnúť. Stalo sa, to už nevrátime. Každého z nás to mrzí, ako sme pokašľali nielen zápas proti Francúzsku, ale aj dva pred ním. Musíme sa znovu nabudiť – a najmä vydržať celých šesťdesiat minút. Verím, že v najbližších stretnutiach si reputáciu napravíme.

Kde hľadať príčiny skratov?
Je ich niekoľko. Nedávame góly, nemôžeme všetko nechať na prvú päťku. Predsa sme tím, keď bude dávať góly len jedna päťka, to nepomôže. Jano Laco nás v bránke môže podržať, koľko chce, ak nestrelíme góly, nevyhráme. Skrat proti Francúzsku spôsobili dve vylúčenia a vzápätí dva inkasované góly v rozpätí pár sekúnd. Po nich sme sa dostali do herného kŕča – a akoby sme zabudli hrať hokej.

Aj od vašej formácie s Tomášom Tatarom a Richardom Pánikom na krídlach sa čaká vyššia produktivita. Je náročné oprášiť vzájomné väzby spred piatich rokov?
Viem, že každý od nás očakáva, že sa presadíme. Rišo s Tomášom už pôsobia v NHL, ja som sa do nej ešte nedostal. Každý hráme vo svojich kluboch iným štýlom. Päť rokov je veľmi dlhý čas. Ani my sme nečakali, že vyjdeme na ľad a hneď nám to pôjde. Mrzí nás, že sme zatiaľ nenaplnili očakávania a nedávame góly.

Čo teraz považujete za najdôležitejšie – preniesť do kabíny zámorský pozitivizmus?
Neviem, či ten. Hráme za Slovensko, musíme hrať ako Slováci – bojovne a s veľkým srdcom. Chceme urobiť niečo pre našich skalných fanúšikov, aby mali radosť z hokeja – a im aj poďakovať za podporu.

Vydiskutovali ste si v šatni chyby, povedali si, ako ďalej?
Samozrejme. Rozprávali sme sa medzi sebou, povedali sme si, že musíme v plnom nasadení odohrať celých šesťdesiat minút. Najdôležitejšie je častejšie strieľať, hrať aktívne. Potom prídu aj góly.

To ste si povedali sami medzi sebou alebo s trénermi?
Aj, aj. Tréneri vidia zo striedačky, čo robíme zle, upozornia nás na chyby. My, chalani, sa podporujeme v tom, že sme jeden tím. Musíme to však ukázať na ľade – a najmä sa nebáť. Keď sa začneme obávať o výsledok, tak sa nám to vypomstí.

Zaregistrovali ste po pondelkovom zápase piskot fanúšikov? Sklamalo vás to – alebo ich viete pochopiť?
My ich možno dokážeme pochopiť, no neviem, či oni vedia pochopiť nás. Snažíme sa, ako najlepšie vieme, neprišli sme sem na výlet, ale hrať za Slovensko. Niekedy sa snažíme až príliš, a potom to nedopadne dobre. Neupieram nikomu názor, no nie je milé, keď na nás diváci bučia… Aj keď sme si to za výkon v tretej tretine zaslúžili… Mentálne sme padli dole, musíme sa pozbierať psychicky a poriadne sa skoncentrovať na najbližší zápas proti Nórsku.

Viete po troch prehrách dostať hokej na chvíľu z hlavy?
Ale áno. Dôležité je oddýchnuť si, dobre zregenerovať, vyčistiť si hlavu, nezaťažovať sa niektorými zbytočnými myšlienkami.

Máte na to nejaký recept?
Je náročné dostať hokej úplne z hlavy. Poležal som si vo vani, no aj ak som rozmýšľal nad celým zápasom. Nad situáciou, po ktorej sme dostali štvrtý gól a predchádzala mu moja školácka chyba, ktorú väčšinou nerobím. Nepokryl som svojho hráča, dostal sa pred bránku – a dal gól. Môžete hrať celý zápas dobre, no príde jedna chyba – a celý dojem pokazí.

Už máte jasno, kde budete pôsobiť v budúcej sezóne? Ostávate v zámorí?
To teraz vôbec neriešim. Keď som končil sezónu, bol som zranený, nevedel som, čo bude so mnou. Sem som prišiel bojovať za Slovensko. A aj keby žiadna budúca sezóna nebola, prišiel som sem hrať za slovenské farby, urobiť nejaký výsledok.

Zdravotne ste už v poriadku?
Tak nie úplne na sto percent, ale na to nechcem upriamovať pozornosť. Dôležité je, ako to vyzerá na ľade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2014 v hokeji #Marek Viedenský