Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vůjtek veľa nespal: Stalo sa niečo nepochopiteľné. Výhra nás povzbudí

Je to na psychologickú štúdiu. Dobre, zle, najhoršie. Taká je zatiaľ tendencia výkonov hokejistov Slovenska v základnej skupine na svetovom šampionáte v Minsku.

13.05.2014 17:34
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Tréner Vladimír Vůjtek počas tréningu pred zápasom proti Nórsku.
debata (5)

Z deviatich tretín, ktoré zatiaľ odohrali, mali zo siedmich skóre 6:4 a päť bodov. Hrozivé skóre 0:8 z posledných tretín proti Kanade a Francúzsku a z predĺženia proti Česku jasne naznačuje, že závery zápasov nezvládajú. Najmä štyri inkasované góly v poslednej desaťminútovke v pondekovom stretnutí svedčia o neuveriteľnom skrate. Ráno býva múdrejšie večera, ochladnú aj pozápasové emócie. Tréner Vladimír Vůjtek priznal, že veľa nenaspal.

„Stalo sa niečo nepochopiteľné. Prvý raz, čo vediem slovenskú reprezentáciu, sme prehrali veľmi rozohraté stretnutie. Dlho, až do tých nešťastných faulov, to vyzeralo na bezproblémové víťazstvo. Prišli však dva rýchle nedovolené zákroky, súper dal dva rýchle góly za pol minúty – a to spôsobilo zvrat v náš neprospech. V druhej tretine sme nehrali ideálne, po súperovom góle na 2:1 sme sa dostali pod tlak. Nad vodou nás držal brankár Laco. Keď sme zvýšili na 3:1, v kabíne sme hráčov upokojovali. Všetci sme verili, že náskok udržíme. Náš mladý tím však záver psychicky nezvládol,“ konštatoval vecne.

Z čoho to pramenilo?

„Prehrali sme všetky posledné tretiny. Niečo to signalizuje o sile mužstva, najmä o psychickej. Niečo nie je v poriadku, pretože kvalitný tím v pohode dotiahne takýto zápas do zisku bodov. Optimizmus, ktorý sa týkal tohto mladého mužstva, asi nebol oprávnený. Čaká nás tvrdý boj o záchranu,“ podotýka.

O dvojgólový náskok sa zaslúžil prvý útok, ďalšie strelecky mlčali. Oživia zostavu proti Nórsku zmeny?

„Nemáme veľa možností, prišli sme s mladým a perspektívnym tímom. Niektorých hráčov môžeme presunúť do iných formácií. Nepáčila sa nám hra útokov. Pokúsime sa nájsť lepšie zloženie. O tom, kto bude chytať, ešte porozmýšľame,“ vraví hlavný tréner. Pripúšťa, že sebavedomie jeho zverencov klesá.

„Menšia skúsenosť a sebavedomie spolu úzko súvisia. Mladí hráči sa obávajú konca, nechcú urobiť chybu – a preto ju urobia. Skúsení rutinéri hrajú rovnako na začiatku ako na konci, vedia si poradiť. Morálka je dobrá, no keď trikrát prehráte v závere, sebavedomie padá, ťažko sa z toho dostáva. Hráči sú sami sú nešťastní,“ tvrdí.

Spomenutím boja o záchranu chce mužstvo motivovať?

„Šlo mi o to, aby sa hráči stále nedívali na tabuľku, kde budeme 19. mája, ale aby sa koncentrovali na stredajší zápas proti Nórsku. Ten musíme zvládnuť a vyhrať,“ prízvukuje Vůjtek.

Akú hru očakáva od Nórov?

„Francúzi hrali veľmi dobre kombinačne, nápadito útočili. Nóri budú húževnatejší a dôraznejší. Opäť to bude vyrovnaný zápas, ktorý nemá favorita.“

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #MS 2014 v hokeji