Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvé obrovské prekvapenie na MS. Kanada podľahla Francúzsku

Úradujúci vicemajstri sveta Švajčiari nevstúpili ideálne do 78. majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji, keď v piatok popoludní v súboji základnej B-skupiny prehrali v Minsk Arene s výberom Ruska jednoznačne 0:5.

09.05.2014 18:09 , aktualizované: 23:55
hokejisti Francúzska, radosť, Stephane Da Costa Foto: ,
Stephane Da Costa (v strede) oslavuje so spoluhráčmi jeden z gólov v sieti Kanady.
debata (2)

Reprezentanti Švajčiarska pod taktovkou tréner Seana Simpsona inkasovali už v trinástej sekunde, neistého brankára Genoniho prekonal Plotnikov. V úvodnom dejstve „zborná“ pridala a ešte dva presné zásahy, do listiny strelcov sa zapísal v presilovke Ovečkin a po ňom v hre piatich proti piatim Šipačov. V druhej tretine pokračoval tlak Rusov, no gól pridal len obranca Belov. Gólovú bodku za duelom dal presný zásah Zaripov v 59. min. Rusi nastúpia v nedeľu 11. mája proti Fínom, Švajčiarov čaká už v sobotu duel proti Američanom.

„Všetci máme veľkú radosť z dnešného výsledku. Previedli sme dobrý kolektívny výkon. V Minsku sa nám veľmi páči a fanúšikovia sú skvelí,“ poznamenal po súboji ruský brankár Sergej Bobrovskij, ktorý v súboji proti Švajčiarom zneškodnil všetkých 27 striel súpera a vyhlásili ho za najlepšieho hráča ‚zbornej‘.

Rusom sa podarilo zvíťaziť počas dôležitého národného sviatku – Dňa víťazstva nad fašizmom. „Nebol to jednoduchý zápas, ale veľmi nám pomohlo, že sme veľmi rýchlo dali prvý gól. Všetci hráči súpera sa sústredili na Ovečkina a ja som zostal sám, a tak som vystrelil. Potom sme sa snažili hrať ďalej aktívne, aby sme neprišli o náskok. Celý tím vedel, že dnes je špeciálny sviatok – deviaty máj je deň, keď nie je možné prehrať. V Minsku sa cítime ako doma, veď tu máme mnoho fanúšikov. Dokonca aj Bielorusi nám fandia,“ poznamenal Sergej Plotnikov, autor úvodného presného zásahu na svetovom šampionáte v Minsku.

Švajčiarsko – Rusko 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Góly: 1. Plotnikov (Denisov, Šipačov), 7. Ovečkin (Belov, Zaripov), 18. Šipačov (Čudinov), 30. Belov (Kuľomin, Širokov), 59. Zaripov (Ovečkin).
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Brüggemann (Nem.), Jeřábek (ČR) – Carlson (Kan.), Dehaen (Fr.), 13 300 divákov.

Vadim Šipačov strieľa tretí gól Rusov pri výhre... Foto: Reuters, ALEXANDER DEMIANCHUK
MS v hokeji, Rusko - Švajčiarsko, Vadim Šipačov Vadim Šipačov strieľa tretí gól Rusov pri výhre 5:0 nad Švajčiarskom.

Francúzi šokovali Kanadu

Prvým obrovským prekvapením na turnaji je bodový zisk reprezentantov Francúzska v súboji základnej A-skupiny proti Kanade. Hráči „galského kohúta“ doviedli duel až do predĺženia, v ktorom Kanaďania napriek veľkému tlaku neskórovali a napokon prehrali 2:3 po samostatných nájazdoch.

Pod vedením Deva Tippetta prehrávali reprezentanti krajiny „javorového listu“ od 18. min gólom S. Da Costu, no 14 sekúnd pred prvou sirénou vyrovnal B. Schenn. Francúzov dlho držal „nad vodou“ skúsený brankár Cristobal Huet, ktorý v 51. min inkasoval nešťastný gól – strela Gudbransona sa od žŕdky odrazila do Hueta a potom do jeho bránky. Odpoveď Francúzov na sebe nenechala dlho čakať a o necelé dva minúty neskôr vyrovnal opäť v presilovke svojím druhým presným zásahom S. Da Costa.

V zostávajúcom priebehu III. tretiny a ani v predĺžení už gól nepadol, v nájazdoch rozhodol o triumfe Francúzov Bellemare. Kanada najbližšie nastúpi v sobotu 10. mája o 19.45 h SELČ proti Slovensku, Francúzov čaká v nedeľu duel proti Talianom. Pre Francúzov ide o historicky druhé víťazstvo nad Kanadou na majstrovstvách sveta, po prvý raz sa im to podarilo v roku 1931. Vynikajúci výkon podal 38-ročný veterán v bránke Cristobal Huet, víťaz Stanleyho pohára 2010 s Chicagom Blackhawks, ktorý kryl 34 z 36 striel súpera.

„Toto je obrovské víťazstvo – veľký tímový úspech. Som hrdý na všetkých spoluhráčov,“ cituje iihf.com autora víťazného sam. nájazdu Pierra-Edouarda Bellemara. „Je dôležité, aby sme na tento výkon nadviazali aj v ďalších stretnutiach. V minulosti sme totiž po dobrom výkona často sklamali. Duel proti Taliansku je pre nás kľúčový,“ dodal. „Zdolali sme tím z elitnej šestky. Navyše Kanadu, krajinu kde je hokej všetkým,“ zdôraznil nadšený tréner Francúzov Dave Henderson.

Francúzsko – Kanada 3:2 po samost. nájazdoch (1:1, 0:0, 1:1 – 0:0, 1:0)
Góly: 18. S. Da Costa (Auvitu, Bellemare), 53. S. Da Costa (Roussel, D. Fleury), rozhodujúci sam. nájazd Bellemare – 20. B. Schenn (Hodgson, Garrison), 51. Gudbranson (MacKinnon)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kaval, Patafie (obaja USA) – Fluri (Švaj.), Schrader (Nem.), 5252 divákov
Nájazdy: Turris nedal, Desrosiers nedal, Monahan nedal, S. Da Costa nedal, Matt Read nedal, Bellemare 1:0

Bielorusi na úvod sklamali

Hokejová reprezentácia Bieloruska nevstúpila úspešne do základnej B-skupiny na 78. majstrovstvách sveta v domácom prostredí Minsku, keď v piatok večer podľahla výberu USA 1:6.

Zverenci tréner Glena Hanlona inkasovali prvý gól v 13. min z hokejky Nelsona, v druhej časti Američania pridali tri presné zásahy v rozpätí 163 sekúnd, keď Mezina postupne prekonali Trouba, Gaudreau a C. McDonald.

Štyri sekundy pred druhou sirénou síce skorigoval Stepanov, ale domácemu mužstvu to na úspech nestačilo. Američania v III. tretine pridali dva góly v presilovkách a zaslúžene zvíťazili 6:1.

Tím USA je po piatku na prvom mieste tabuľky B-skupiny pred Ruskom, Bielorusi sú tretí pred Švajčiarmi.

Šancu na reparát majú hráči Bieloruska v nedeľu v súboji proti Kazachstanu, americký výber nastúpi už v sobotu proti Švajčiarsku.

Bielorusko – USA 1:6 (0:1, 1:3, 0:2)
Góly: 40. Stepanov (Grabovskij, Kaľužnyj) – 13. Nelson (C. Smith, T. Johnson), 35. Trouba (DeKeyser), 36. Gaudreau (Petry), 38. C. McDonald (Hayes), 55. Trouba (Gaudreau, T. Johnson), 57. Gardiner (Gaudreau, Hayes)
Vylúčení: 7:3 na 2 min, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Fraňo, Šindler (obaja ČR) – Kilian (Nór.), Suominen (Fín.)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská hokejová reprezentácia #švajčiarska hokejová reprezentácia #MS v hokeji 2014