Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zadosťučinenie? Takto sa na to nepozerám

Veterán Miroslav Šatan sa pripojil k slovenskej hokejovej reprezentácii. V Bratislave začala druhý blok prípravy na majstrovstvá sveta v Bielorusku. "Som pripravený stať sa jedným z lídrov mladého tímu," vraví najskúsenejší útočník Vůjtekovho výberu. Tému neúčasti na olympijskom turnaji v Soči členovia realizačného tímu i štvornásobný medailista z MS považujú za uzavretú. "Nemá zmysel vracať sa do minulosti, bolo by to kontraproduktívne," zdôraznil Šatan v rozhovore pre médiá.

08.04.2014 16:46 , aktualizované: 19:02
debata (2)
zväčšiť Miroslav Šatan na zraze slovenskej reprezentácie. Foto: Ľuboš Pilc
Miroslav Šatan Miroslav Šatan na zraze slovenskej reprezentácie.

Čo bolo vo vašom rozhodovaní najsilnejším argumentom pre návrat do slovenskej reprezentácie?
U mňa sa nič oproti minulosti nezmenilo. Prvoradý je zdravotný stav, potom musí prísť pozvánka. V minulosti som sa vždy rozhodol reprezentovať, keď som bol zdravý. Tento rok to rozhodovanie bolo dlhšie, ale rozhodol som sa rovnako.

Absolvovali ste lekársku prehliadku. Čo ste konzultovali?
Mal som menšie problémy, ale tie už sú za mnou. Som v poriadku na to, aby som absolvoval štyri týždne prípravy a potom ešte zvládol dva týždne na majstrovstvách sveta. Som rád, že som tu, teším sa na kolektív, na zápasy i na samotný šampionát v Bielorusku.

Čo bolo hlavnou témou nedávneho rozhovoru s trénerom Vladimírom Vůjtekom?
Zhovárali sme sa najmä o mužstve, o tom, čo nás čaká počas prípravy i počas majstrovstiev sveta. Riešili sme pracovné veci ohľadom celého prípravného cyklu i svetového šampionátu.

Ste pripravený na pozíciu lídra mladého tímu?
To nechávam na trénerov, veď zatiaľ som neabsolvoval ani jeden tréning. Tým, že mužstvo je vcelku mladé, viacerí chalani možno pôjdu prvý raz na majstrovstvá sveta, tak do skupiny lídrov budem patriť (so smiechom). Viem, čo bude moja úloha, mám skúsenosti z minulosti, takže som na ňu pripravený.

Udržali ste si formu zo záveru sezóny?
Forma? Bol by som rád, keby som mal takú ako v januári, februári. Momentálne je však taká situácia, že približne mesiac som nehral súťažný zápas. Budem potrebovať nejaký čas, pár zápasov, aby sme sa my, čo sme dlhšie nehrali, dostali do herného rytmu. Niektorí mali kratšiu prestávku, nábeh do prípravy budú mať jednoduchší.

Odohráte všetkých osem prípravných zápasov? Na čom ste sa dohodli s trénermi?
Zhovárali sme sa aj o tejto možnosti, uvidím podľa situácie. Podľa pocitu i zdravotného stravu. Keď všetko pôjde dobre, teoreticky by som mohol odohrať všetky. Bude to záležať aj od rozhodnutia trénerov i od toho, ako sa budem cítiť.

Trénovali ste po skončení sezóny so Slovanom individuálne?
Po sezóne so Slovanom sme ešte s chlapcami, ktorí vedeli, že budú pozvaní do prípravy s reprezentáciou, dva týždne trénovali, nie však pravidelne. Ja som sa čas ani nesnažil využiť na trénovanie, skôr na oddych po sezóne a načerpanie síl, aby som mohol teraz byť v čo najlepšom psychickom a fyzickom stave. Dúfam, že mi nebude trvať dlho, aby som sa na ľade cítil opäť dobre.

Vrátili ste sa na stretnutí s trénerom Vladimírom Vůjtekom a generálnym manažérom Ottom Sýkorom aj k vašej neúčasti v Soči alebo túto tému už považujete za uzavretú?
Nie, myslím, že to by bolo kontraproduktívne. Považujem za zbytočné zhovárať sa o minulosti. Rozprávali sme sa o tom, čo nás čaká – o prítomnosti a blízkej budúcnosti. Mužstvo je výrazne zmenené, v súčasnom sú tuším len dvaja-traja hráči, ktorí boli v olympijskej nominácii. Je výrazne mladšie, čaká nás určite veľká úloha, ak chceme hrať rovnocennú partiu so súpermi na majstrovstvách sveta. Máme mesiac prípravy na to, aby sme sa dali dohromady. Aby všetci vedeli, čo sa od nich očakáva, aby tréneri našli správne útočné i obranné kombinácie a formácie – a aby sme dosiahli ten najlepší výsledok, aký sa dá.

Cítite zadosťučinenie pri návrate do slovenskej reprezentácie?
Áá… Takto sa na to nepozerám. Vždy som rád reprezentoval. Toto je moja pravdepodobne posledná sezóna. Som rád, že budem mať šancu ukončiť ju v reprezentačnom drese. Ten vždy pre mňa niečo znamenal. Budem rád, keď tá rozlúčka príde v tomto drese.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan