Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jurčina obetoval NHL za fínsky zázrak

Začiatkom apríla si chcel hokejový obranca Milan Jurčina pôvodne baliť kufre do Ameriky, ale namiesto toho si môže stále vychutnávať čaro fínskej sauny.

09.04.2013 10:00
Milan Jurčina Foto:
Milan Jurčina.
debata (1)

Keď ste sa v januári upísali fínskemu tímu Lukko Rauma, počítali ste s tým, že ešte stihnete záver prestupového termínu v NHL. Lenže Rauma sa dostala v play off ďaleko…
Veru tak. Všetko sme si s agentom premysleli, ale stal som sa vo Fínsku súčasťou malého hokejového zázraku a v NHL mi o štyri dni ušiel termín.

S tímom ste sa prebojovali až do semifinále. Ako to vnímali vo Fínsku?
Ako veľké prekvapenie. V závere základnej časti sme si najskôr vybojovali možnosť hrať v play off, skončili sme na desiatom mieste. Potom sme v eliminácii vyradili favorizované Oulu. Už v tom čase agent zbieral ponuky od klubov z NHL. Vo štvrťfinále sme hrali s Jokeritom – jasným víťazom základnej časti. Boli sme outsider, no vyhrali sme sériu 4:2. Keď sme vo štvrťfinále vyradili Jokerit, bolo jasné, že z odchodu za more nebude nič.

Môžete prezradiť, ktoré kluby z NHL prejavili o vás záujem?
Boli to tri kluby, ktoré sú momentálne na pozíciách zaručujúcich play off.

Takže ste si mohli zahrať o Stanleyho pohár…
Dá sa povedať.

Čo vám dalo pôsobenie vo Fínsku?
Vyskúšal som si nový štýl hokeja, spoznal nových ľudí. V Raume sa zišla výborná partia, jedna z najlepších, aké som kedy zažil. Beriem to ako jednu obrovskú skúsenosť.

Čím je fínsky hokej výnimočný?
Veľmi sa podobá zámorskému, veľa sa korčuľuje, hrá sa fyzicky. Hokej v Čechách bol iný, občas trochu profesorský. Aj v Chomutove som sa cítil výborne, ale fínska liga mi sedí viac.

Život v Raume?
Je to malé mestečko a hokej je športová jednotka. Na domáce zápasy sa vždy zaplnilo hľadisko. Ľudia sú tu málovravní, ale veľmi srdeční.

Vyskúšali ste povestnú fínsku saunu?
Samozrejme, máme ju v šatni a navyše som dostal aj byt so saunou. Na tímových akciách sme vyrazili k jazeru, kde sme si grilovali. Samozrejme, že súčasťou komplexu bola aj sauna. Chalani si vysekali dieru do vody a skákali zo sauny rovno do nej. Ešte som nič také nezažil.

Vy ste neskočili?
Úplne mi stačilo, keď som na pár sekúnd vybehol zo sauny pred dvere.

Zostáva na ďalšiu sezónu prioritou NHL?
Samozrejme. Na zápasy vo Fínsku chodilo veľa skautov z NHL. S agentom sa v lete stretnem v Amerike aj osobne a preberieme možnosti.

Pripojíte sa k reprezentácii, ktorá sa pripravuje na MS?
Vo fínskej lige hráme ešte o bronz. V pondelok som sa bavil s generálnym manažérom Ottom Sýkorom, 23. apríla by som sa mal pripojiť k mužstvu, aby som stihol turnaj v Bratislave. To už by mal byť voľný aj Dominik Graňák. Verím, že sa stretneme v tíme.

1 debata chyba