Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Marián Hossa: Ak Slováci zahrajú nadpriemerne, môžu prekvapiť

Sezóna sa pre neho skončila pred mesiacom po nešetrnom zákroku Raffiho Torresa. Svetový šampionát v hokeji sleduje Marián Hossa iba na diaľku. "Snažím sa zladiť hokej so starostlivosťou o dcérku," prezradil útočník Chicaga Blackhawks.

17.05.2012 08:00
Marián Hossa Foto:
Marián Hossa.
debata (2)

Ako sa vám pozdávajú doterajšie výkony Slovenska na šampionáte v Helsinkách?
Chalani hrajú veľmi sympatický hokej. Zatiaľ musia byť s ich vystúpením spokojní všetci fanúšikovia.

Kto vás najviac prekvapil?
Výborne chytá brankár Laco. Vynikajúco hral, najmä v úvodných zápasoch, mladý útočník Hudáček. Cítiť z neho zdravé sebavedomie. Rovnako Tatar. Mladí hráči sa ukazujú sľubne. Dobre hrá prvá formácia, chalani dávajú dôležité góly. Majú svoj vek a na ľade využívajú skúsenosti. Vedia podržať puk a v kľúčových momentoch sa správne rozhodnú.

Ako hodnotíte trénera Vladimíra Vůjteka?
Ešte som pod jeho vedením nehral, ale osobne ho poznám. Je to pokojný typ, vyžaruje z neho pozitívna energia.

Vo štvrťfinále si Slováci zmerajú sily s Kanadou. Čo by na ňu mohlo platiť?
Odohrali s Kanaďanmi veľmi dobrú partiu už v prvom zápase, ale teraz to bude niečo úplne iné. Zámorský tím má jednoznačný cieľ – vyhrať celý turnaj. Nič neponechá na náhodu. Na druhej strane, Slováci už splnili základný cieľ – postúpili zo skupiny a vybojovali si priamy postup na olympiádu, takže môžu hrať uvoľnene a favorita potrápiť. Všetci však musia podať nadpriemerný výkon.

Tešíte sa do Soči?
Na olympijských turnajoch sa vždy stretne to najlepšie, čo hokejový svet ponúka. Som rád, že tam Slovensko nebude chýbať. Je to skvelá správa. Chalani odviedli v Helsinkách kus roboty.

Ktorý výkon Slovákov na turnaji bol zatiaľ najlepší?
V zápase proti Američanom.

Ako ste prežívali súboj s Francúzskom?
Chalani sa možno trochu vytrápili, padlo veľa gólov, ale Francúzi boli najväčším prekvapením turnaja, hrali vynikajúco a dovolili si veci, aké by od nich nik nečakal. Dôležité je, že sme vyhrali. Nezáleží na tom, ako sa víťazstvo zrodilo.

Mali ste možnosť vidieť všetky stretnutia Slovenska na šampionáte?
Väčšinu som videl od prvej do poslednej minúty, ale stalo sa aj, že som nestihol celý duel. Viem to vhodne zladiť so starostlivosťou o dcérku. Ostatné zápasy veľmi nesledujem. Súboj proti Francúzom už s nami pozeral aj brat Marcel.

Čo ste mu po návrate domov povedali?
Vie, ako to v hokeji chodí. K športu patria aj zranenia. Je sklamaný, ale život ide ďalej. Spoločne teraz držíme chalanom palce na diaľku. Ruku mu zatiaľ neoperovali, mal ju napuchnutú. V piatok ide na kontrolu a keď to bude v poriadku, tak pôjde pod nôž.

S kým zo slovenského tímu ste v pravidelnom kontakte?
S viacerými, najviac s Tomášom Kopeckým.

Zavoláte si aj s niekým z kanadského tímu?
Nie. Keby som bol na šampionáte, tak by sme sa s chlapcami z Chicaga stretli a podebatovali, ale takto nie.

Kto je pre vás najväčší favorit na zlato?
Rusi hrali výborne a teraz sa ešte posilnili a okrem nich najmä Švédi, ktorí majú veľmi vyrovnaný káder. Zabúdať netreba ani na Kanaďanov, aj keď by som bol najradšej, keby nepostúpili do semifinále. Štvrťfinále je o jedinom zápase, ľahko sa môže zrodiť prekvapenie.

V NHL ste odohrali vydarenú sezónu, v play-off však tím, už bez vás, vypadol hneď v prvom kole. Ako ju hodnotíte?
Nazbieral som skoro bod na zápas, s tým som spokojný. Ale skoré vypadnutie v play-off nás mrzí. Chceli sme ísť ďalej. V skratke – základná časť bola dobrá, vyraďovacie boje sklamaním.

Zo silnej Centrálnej divízie nepostúpil ani jeden tím do finále Západnej konferencie. Prekvapilo vás to?
Je to zaujímavé… Pred štartom play-off som hovoril, že Los Angeles vyradí Vancouver, čo sa aj stalo. Kings sú na víťaznej vlne, vo finále vedú 2:0 a sú na najlepšej ceste vyhrať. Hrajú veľmi dobre, brankár má formu, sú pre mňa favoritom na Stanleyho pohár. Palce však držím Mariánovi Gáboríkovi. Potešilo by ma, keby bola aj tretí rok za sebou party so Stanleyho pohárom na Trenčianskom hrade.

Torres, ktorý vám faulom ukončil sezónu, dostal trest na 25 zápasov. Je jeho výška primeraná?
Dištanc nedostal len za faul na mňa, nazbieralo sa mu to za podobné zákroky z minulosti. Mal by sa z toho poučiť.

Odpustili ste mu? Podáte si ruky, keď sa stretnete?
Volal mi a ospravedlnil sa, čo je milé, ale nič to nerieši. Keď sa najbližšie stretneme, určite sa o neho niekto z nášho tímu postará. Na takéto veci sa v NHL nezabúda.

2 debata chyba