Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci z Colorada berú šampionát ako živú vodu. Chcú si vylepšiť sezónu

V sedemčlennej hokejovej úderke z tímu Colorada Avalanche korčuľujú na svetovom šampionáte dvaja Slováci. Zo spoluhráčov sa stávajú súperi. Peter Budaj a Marek Svatoš obliekajú dres Slovenska, Ruslan Salej bieloruský, Kyle Cumiskey a Matt Duchene kanadský, T.J. Galiardi americký. A tréner Joe Sacco je asistentom reprezentácie USA.

10.05.2010 06:18
Slovensko Rusko Budaj Mozjakin Foto: ,
Peter Budaj v pohotovosti pri šanci Sergeja Mozjakina.
debata

Strelcovi chýbajú góly

„Na Slovensko som neprišiel, ostal som s rodinou. Nechceli sme cestovať s malým synom. Na ľad som chodil práve so spoluhráčmi. Udržiavali sme sa v kondícii,“ približuje 27-ročný útočník Marek Svatoš.

V omladenej slovenskej reprezentácii je jedným z desiatich nováčikov. Vyhýbali sa svetové šampionáty Svatošovi alebo Svatoš šampionátom?

„Skôr šampionáty Svatošovi. Keď som dostal pozvánku, vždy mi do toho niečo prišlo – buď zranenie, alebo iné dôvody. Konečne to vyšlo tak, že som zdravotne v poriadku, nemám nijaké dôležitejšie povinnosti. Som rád, že som tu, chcem čo najviac pomôcť mužstvu. Najradšej gólmi,“ hovorí najlepší strelec svetového šampionátu do dvadsať rokov spred ôsmich rokov.

Verí, že v Kolíne si otvorí strelecké konto aj v seniorskej reprezentácii. Na olympijskom turnaji pred štyrmi rokmi v Turíne mal na to prvú príležitosť. Vtedy zažíval v klube najlepšiu sezónu, nastrieľal tridsaťdva gólov, no v národnom tíme vyšiel naprázdno – a potom sa v ňom neobjavil. V ďalších ročníkoch ho pribrzdili operácie ramien.

Bude chcieť trénerovi Saccovi ukázať, že mal v klube dostávať viac priestoru? Vie, prečo ho nedostával?

„No… Má to viac príčin. Nechcem sa však vyhovárať, najväčšia je vo mne. So všetkými okolnosťami som sa mal lepšie vyrovnať. Možno som mentálne niektoré situácie nezvládal, ako som mal. Odohral som už lepšie sezóny. Po tejto som zasa múdrejší, beriem si z nej ponaučenie. Viem, že chyba je vždy v hráčovi. Má byť natoľko psychicky odolný, aby sa vyrovnal so všetkým,“ hovorí pokojne autor predposledného gólu Colorada v tomto ročníku. Avalanche podľahli v prvom kole play-off tímu San Jose, Svatoš v poslednom zápase série skóroval.

„Vypadli sme, no pretože som ťahal dlhú pauzu bez gólu, niekoľko stretnutí som ani nehral, tešil som sa, že som si mohol opäť vychutnať skvelý pocit po strelenom góle. Hádam nebude posledný,“ naznačil.

Svitne Coloradu v budúcej sezóne na lepšie časy? „Má mladý tím, je to možné. Či budem jeho súčasťou, v tejto chvíli neviem.“

Chytať raz za mesiac je málo

Zvláštne – na túto sezónu by však obaja Slováci, ktorí na výjazdoch Colorada za súpermi bývajú spolu, najradšej zabudli. Podľa štatistík vyzneli najhoršie z ich pôsobenia v zámorí. Aj preto si chcú hokejovú chuť napraviť na majstrovstvách sveta. Hoci ani jeden nevie, aký dres oblečie v budúcom ročníku NHL.

„Či som rozmýšľal nad účasťou na šampionáte? Nemám kontrakt, nedajbože by sa čosi mohlo stať. Takéto otázky víria v hlave asi každému, kto je na tom podobne. Rozhodol som sa však, že idem. Všetko ostatné ide bokom,“ približuje 27-ročný Budaj, odchovanec Banskej Bystrice.

„Makal som, ako som najlepšie vedel, no šancí som veľa nedostal. Čo som odchytal, som neodchytal zle, mal som celkom dobré výsledky. Nastúpil som však raz za mesiac. Vďaka Bohu som zdravý, to považujem za najdôležitejšie. Klubová sezóna je za mnou, no teraz mám pred sebou veľký turnaj. Naň sa plne sústreďujem, chcem pomôcť chalanom urobiť čo najlepší výsledok pre Slovensko. Tri dni aklimatizácie nám postačia.“

Masku má od Švéda

Budaj je v Kolíne slovenskou jednotkou. „Tréner Hanlon sa mi ozval krátko po tom, čo sme vypadli z play-off. Viem, že viedol bieloruskú reprezentáciu i Minsk, usiluje sa zaviesť kanadské prvky. Pre brankára nie je nový systém až taký dôležitý. Oveľa dôležitejšie je, aby si ho osvojili spoluhráči predo mnou. Najmä v oslabeniach. Prechod na väčšie klzisko si tiež vyžaduje trochu iné reakcie, puk sa od mantinelov odráža v iných uhloch. Na väčších klziskách som odohral viac zápasov než na užších, takže v tom problém nevidím.“

Budaj si priniesol masku, ktorú mal aj vo Vancouvri. „Je od Švéda Davida Gunarssona, spolupracuje s viacerými brankármi NHL. Dominuje na nej motív Banskej Bystrice, po bokoch je slovenský znak,“ podotýka brankár, ktorého lákajú aj kluby z ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy. „Vážim si tú súťaž, no prioritou pre mňa ostáva NHL,“ zdôrazňuje a pochváli Lanxess arénu. „Nehanbila by sa za ňu ani NHL.“

Slovenskú dvojičku z Colorada v Kolíne pri ubytovaní roztrhli. „Prišiel som posledný, hráčov je nepárny počet, a tak som sám. Aspoň mám viac času na knižku. Približuje prostredie a zákulisie amerického futbalu.“

debata chyba