Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vokoun: Spoluhráči mi situáciu uľahčili, šikovne premieňajú nájazdy

Deň pre hrdinov, tak píšu nemecké médiá o športovej sobote. Prvými sa stali hokejisti Česka, keď po víťazstve 3:2 nad Švédskom po samostatných nájazdoch postúpili do finále majstrovstiev sveta.

22.05.2010 18:27
Tomáš Vokoun Foto: ,
Tomáš Vokoun.
debata

Pätnásť sekúnd pred koncom riadneho hracieho času puk tesne minul bránku Česka. Tomáš Vokoun, ktorý v nej stál do 58:14 min, už sledoval dianie zo striedačky. Osem sekúnd pred koncom všetci, ktorí boli na nej, vyskočili od radosti ako jeden. Čerstvý otec Karel Rachůnek vyrovnal – a z nájazdov do finále prešlo Česko!

„Pre brankára je veľká úľava, keď vidí, ako jeho spoluhráči premieňajú samostatné nájazdy,“ usmieval sa 33-ročný Vokoun, jedna z opôr tímu, po úspešnom vyvrcholení penált. Keď okolo prechádzal obranca Miroslav Blaťák, pohladkal ,,Vokyho" po hlave. Brankár Floridy sa tvrdeniam, že je na nájazdy špecialista, bránil. „To určite nie. Najdôležitejšie je, že sme vyhrali. Stálo to za to, aj tie všetky moje prehraté súboje v nájazdoch sa zmazali. Chlapci mi to uľahčili: dnes premenili dva z dvoch, proti Fínsku tri z dvoch.“

Priznal, že švédskych útočníkov prečítaných nemal. „Preto to bolo pre mňa máličko ťažšie. Snažím sa vždy odhadnúť, čo asi budú chcieť súperi urobiť. O Omarkovi som počul, že je šikovný, ale takisto sm ho nepoznal. Akurát som vedel, že hrá v Rusku,“ uviedol na adresu jediného Švéda, ktorý ho prekonal.

Ako sa sústreďuje na nájazdy? „Vždy, keď som sa naťahoval a rozcvičoval, som spravidla prehral. Teraz som sa len napil, stál som a čakal. Už to neriešim nejakou rozcvičkou, beriem to, ako je. Po tom všetkom, čo sme prežili, je moja situácia ľahšia.“ Vokoun má zlato z Viedne 2005, tam ho vyhlásili za najlepšieho brankára. Teraz bude opäť vo finále. Aký vidí rozdiel medzi Viedňou a Kolínom?

„Vo Viedni som bol nervóznejší, vtedy nás považovali proti Kanade za favoritov. Teraz si šampionát viac užívam. Chlapci sú na nájazdy veľmi šikovní, dávajú góly jednoducho. Mne stačí jeden chytiť – a je to,“ hovoril uvoľnene.

„Najradšej som kvôli spoluhráčom. Nováčikovia v tíme si možno až o pár rokov uvedomia, aké je ťažké dostať sa do finále. Užívam si to oveľa viac pred piatimi rokmi. Možno aj preto, že som starší. Veľmi sa mi páči, ako hráči bojujú. A atmosféra v kabíne – to sa nedá opísať. To musíte zažiť, aby ste videli, aká je to sila.“

debata chyba