Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Musíme zabrať. Súperom je rival z Česka

Ide do tuhého. Na slovenských hokejistov čaká extrémne dôležitý duel s Českom. Zverenci trénera Šuplera totiž potrebujú bodovať a víťazstvo v súboji s tradičným rivalom by im zvýšilo psychiku a dodalo síl do ďalších zápasov. Z Moskvy od redaktora Pravda.sk.

05.05.2007 06:41
Šupler, Miklošovič Foto:
Tréner Slovenska Július Šupler (vpravo) po boku asistenta Miroslava Miklošoviča pred zápasom s Českom.
debata

Oba tímy si totiž svojimi poslednými výsledkami mierne skomplikovali situáciu v boji o postup do štvrťfinále. Prehra vo vzájomnom súboji by mohla byť veľmi nepríjemná najmä pre Čechov, ktorí by na postup pravdepodobne museli v poslednom dueli skupiny zdolať Kanadu. „My musíme vyhrať jeden z nasledujúcich dvoch zápasov a dostať sa do štvrťfinále. Musíme hrať lepší a trochu jednoduchší hokej,“ vidí situáciu jednoznačne kapitán David Výborný. Slovákov čaká v nedeľu zápas proti papierovo slabším Bielorusom a pri prípadnej rovnosti bodov s Nemeckom bude v ich prospech hrať vzájomný súboj ešte zo základnej C-skupiny.

„Chceme hrať ako v každom inom stretnutí, budeme sa snažiť hrať svoju hru a zvíťaziť. Je paradox, že práve teraz po takom zbabranom dueli príde na rad Slovensko,“ konštatoval tréner Česka Alois Hadamczik. Silu slovenského tímu prešpikovaného kvalitnými hráčmi z NHL pozná a rozhodne ho nepodceňuje. „Videl som obidve stretnutia Slovenska proti zámorským celkom. Myslím si, že ho postihlo ťažké vyžrebovanie, duel proti USA bol veľmi poznamenaný namáhavým stretnutím proti Kanade. To, čo som videl, však vôbec neovplyvnilo negatívne môj názor na hru tímu,“ dodal kormidelník minuloročných finalistov z Lotyšska.

Český tím suverénne vyhral základnú skupinu B, keď nestratil ani bod, no v úvodnom zápase štvrťfinálovej skupiny senzačne prehral s Nemeckom. „Tento výsledok je pre nás skvelý, no uvedomujeme si, že to bola viac-menej náhoda. Po prvý raz sme totiž na svetovom turnaji zdolali Čechov. Pre mňa má tento triumf špeciálnu príchuť, keďže som vyrastal v Česku a začínal som tam aj s hokejom,“ konštatoval obranca nemeckého výberu a hráč Mannheimu Martin Ančička.

Slováci sa musia na zápas proti západnému susedovi poriadne sústediť a konečne zabudnúť na český komplex. Snažiť sa o to bude aj mladý obranca Sparty Praha Richard Stehlík, ktorý si bude dávať pozor najmä na klubového spoluhráča Jaroslava Hlinku. „Na tréningu cez mňa neprejde, hádam tomu tak bude aj v zápase.“ Bratranec slovenského reprezentanta Miroslava Hlinku kontroval. „To je síce pravda, ale súťažný zápas je niečo iné ako tréning. Tam ho hádam obohrám.“

Česi sú pre slovenských hokejistov spoločne s Kanadou najčastejším súperom v histórii (40 zápasov), no zároveň aj jedným z najnepríjem­nejších. Slováci vyhrali iba šesť duelov a v siedmich prípadoch sa skončil duel remízou. Na MS je bilancia ešte nepriaznivejšia z 9 súbojov vyhrali českí hokejisti až sedem, zbraň na nich našli Slováci len v Helsinkách 2003. Vtedy najprv v osemfinálovej skupine remizovali 3:3 a v súboji o bronz zdolali svojho západného suseda 4:2. Naposledy slovenskí hráči zvíťazili 7. apríla 2005 v prípravnom zápase v Nitre 5:0, odvtedy ťahajú sériu sedem duelov bez výhry, vrátane štvrťfinálového zakopnutia na ZOH v Turíne.

Káder Česka na MS v Moskve:

  • Brankári: Roman Čechmánek (Třinec), Marek Pinc (Vítkovice)

    Obrancovia: Marek Židlický (Nashville/NHL), Rostislav Klesla (Columbus/NHL), Radek Hamr (Kloten/Švýc.), Jan Platil (CSKA Moskva/Rus.), Ladislav Šmíd (Edmonton/NHL), Zbyněk Michálek (Phoenix/NHL), Michal Barinka (Vítkovice), Petr Čáslava (Pardubice)

  • Útočníci: Petr Sýkora (Pardubice), Petr Hubáček, Zbyněk Irgl (obaja Vítkovice), Jaroslav Hlinka (Sparta Praha), Jaroslav Bednář (Slavia Praha), Jiří Novotný (Washington/NHL), Jaroslav Balaštík (HV 71/Švéd.), Petr Tenkrát (Boston/NHL), Jan Marek (Magnitogorsk/Rus­.), David Výborný (Columbus/NHL), Rostislav Olesz (Florida/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Petr Čajánek (St. Louis/NHL)

Vzájomné stretnutia proti Česku:
Slovensko – Česko 40 zápasov, 6 víťazstiev – 7 remíz – 27 prehier, skóre 85:152

debata chyba