Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peter Šťastný: Dôležité bude až štvrťfinále

Po svojom bratovi Yanovi si v drese americkej hokejovej reprezentácie proti Slovensku zahral aj ďalší zo synov bývalého slovenského hokejistu Petra Šťastného Paul. Yan hral proti Slovákom iba na Nemeckom pohári, pri svojich dvoch účastiach na MS nemal šancu proti Slovensku nastúpiť.

04.05.2007 11:47
debata

Paul ale zažil prvý „pikantný“ duel hneď na svetovom šampionáte. Útočník Colorado Avalanche, ktorý kandiduje na Calder Trophy pre najlepšieho nováčika NHL, odohral vo štvrtok v súboji F-skupiny dobrý zápas a po stretnutí sa tešil z výhry amerického výberu 4:2.

V súboji sa prezentoval dvoma streleckými pokusmi, do štatistík si pripísal aj mínusový bod. „Po zápase mám dobré pocity, veď sme vyhrali. Slováci majú dobrý tím, nevyšla im druhá tretina,“ povedal Paul Šťastný, ktorého výkon v hľadisku pozorne sledoval aj otec Peter a mama Darina. Podľa vlastných slov neprežíval talentovaný mladík v súboji so Slovenskom, kde vyrastal a ktoré reprezentoval jeho otec, žiadne mimoriadne pocity.

V úvode druhej časti hry sa dostal do dobrej streleckej príležitosti, Karol Križan však jeho pokus zlikvidoval. „Strela mi nevyšla, chcel som zakončiť lepšie. Napokon sme vyhrali, takže je to dobré. Na Slovákoch bolo vidieť, že po Kanade boli trochu unavení,“ dodal Paul Šťastný, ktorý sa po stretnutí ponáhľal za svojimi rodičmi.

Peter Šťastný pricestoval do dejiska šampionátu vo štvrtok a popoludní už sledoval svojho syna v zápase USA – Slovensko. „Pre mňa je tento šampionát zážitkom. Tak ako som videl hrať Janka na prvom šampionáte, chcel som vidieť na prvých majstrovstvách aj Paľka. Aj preto som sem s manželkou prišiel. Našťastie či na nešťastie, som prišiel práve na zápas proti Slovensku. S jeho výkonom som spokojný, aj keď mu to zatiaľ nepadá. Bodaj by sa to obrátilo napríklad vo štvrťfinále,“ uviedol Peter Šťastný.

V zápase USA – Slovensko dominoval v prvej tretine európsky výber, v druhej zasa zámorský. O výsledku rozhodla druhá tretina, v ktorej Američania definitívne Slovákom ušli. „Slováci svoje príležitosti nevyužili, Američania áno. Mužstvá hrali otvorený hokej. Musím však zdôrazniť, že tieto zápasy sú o ničom – skôr povinnými jazdami. Pre všetkých bude najdôležitejším štvrťfinále,“ tvrdí Peter Šťastný.

Slovenský tím v posledných dvoch stretnutiach neuspel, bývalý úspešný hokejista však nad ním palicu neláme. Málokedy sa totiž stane, že by mužstvá prešli turnajom hladko, bez prehry. „Ani v Göteborgu to nebolo zo začiatku najideálnejšie. Slováci sú zatiaľ v pohode, potrebujú vyhrať zápas s Bieloruskom a pripraviť sa na štvrťfinále. Väčšinou to tak je, že tím chce napraviť neúspech a potom jeho výkon ide hore. Aj majstri sa často po prehrách oveľa viac stmelia. Slováci sú v hre, ako každé iné mužstvo,“ uviedol Šťastný, ktorého syn Paul sa prezentuje sympatickými výkonmi.

Na turnaji v štyroch zápasoch zatiaľ nazbieral tri body a z kandidátov na Calderovu trofej v NHL hrajúcich v Moskve je najproduktívnejší. Američania môžu v ruskej metropole ešte prekvapiť. „Tím USA je mladý, hráči sú uvoľnení, majú radosť z hry a dobre sa bavia. Trocha som im neveril, lebo sa dali dokopy neskoro, ale zatiaľ im to ide,“ dodala slovenská legenda.

debata chyba