Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Staňa: So šampionátom nepočítam

Ešte nemá klubový titul. Prvý raz v kariére si zahrá vo finále. Slovenský gólman Linköpingu Rastislav Staňa sa už nevie dočkať, kedy sa séria začne. "Mesto žije hokejom, všetci sa tešíme," hovorí 27-ročný rodák z Košíc.

04.04.2007 05:59
debata

„Isté je, že dvaja Slováci – z nich jeden brankár – budú mať švédsky titul,“ naznačí Staňa. Jeho spoluhráčom je totiž obranca Ivan Majeský, dres MODO zase okrem brankára Karola Križana oblieka aj útočník Róbert Döme. „Robo je môj dobrý kamarát, hrali sme spolu za Södertälje. Volali sme si, gratuloval som mu k postupu. Škoda, že po finále bude jeden z nás smutný,“ povzdychne si Staňa.

Hoci sú s Križanom rovesníci a pôsobia v jednej krajine, do náručia si práve nepadajú. Nevolajú si, sledujú sa najmä cez výsledky a štatistiky. Vo Švédsku hrali proti sebe sedemkrát – zakaždým vyhral Križan. ,,Odkedy som v Linköpingu, hrali sme proti sebe iba raz – na ľade MODO sme prehrali 2:3 po predĺžení. Predtým som hral v slabších tímoch ako Karol," tvrdí Staňa, ktorý začal sezónu v Malmö (teraz bojuje o záchranu) a predtým pôsobil v Södertälje.

V play off má však Košičan zatiaľ lepšie štatistiky i viac síl – Linköping totiž na postup do finále potreboval o päť zápasov menej než MODO. ,,Môže to byť naša výhoda, ale nemusí, lebo súper je zase v tempe. Oba tímy sú veľmi podobné a vyrovnané a také bude aj finále. Rozhodne momentálna forma," myslí si majster sveta z Göteborgu 2002.

Prestížne finále proti Križanovi nepovažuje zároveň za súboj o to, kto z nich pôjde na šampionát do Moskvy. ,,Podľa mňa to už má pán Šupler spočítané, inak by sa na nás prišiel pozrieť. Pravdupovediac, z majstrovstami sveta veľmi nepočítam," bez štipky hnevu hovorí Staňa. ,,Sústreďujem sa na finále, chcem vyhrať posledný zápas v sezóne," doplní gólman, ktorý už podpísal s klubom zmluvu na ďalšiu sezónu aj s ročnou opciou.

Podľa štatistík je v play off Linköping (štvrtý po základnej časti) najlepší vo využití presiloviek, v hre v oslabení i v úspešnosti streľby. MODO (tretí tím po základnej časti) sa zase opiera o hráčov so skúsenosťami z NHL.

Linköping ešte nikdy nehral vo finále elitserien, MODO získalo iba jeden titul – aj to pre dlhými 28 rokmi. Klub bol neskôr ešte štyrikrát vo finále, ale k titulu ho v roku 1994 nedotiahol ani Peter Forsberg.

**====== Finále vo Švédsku ======

**

  • 94,5 % – je Staňova úspešnosť zásahov v play off
  • 92,02 % – je Križanova úspešnosť zásahov v play off

Ako postúpil Linköping: vo štvrťfinále vyradil Luleu 4:0 na zápasy, v semifinále najväčšieho favorita na titul Färjestad 4:1, Majeský v play off 1+3

Ako postúpilo MODO: vo štvrťfinále vyradilo Timru 4:3 a v semifinále HV 71 tiež 4:3, hoci v oboch sériách prehrávalo 2:3, Döme v play off 4+5

Z piatich vzájomných zápasov v základnej časti vyhralo MODO štyri

**====== Anketa Ktorý slovenský brankár bude mať švédsky titul? ======

**

**Tomáš Surový (útočník Luley): **„Víťaza si netrúfam tipnúť. Bude to veľmi vyrovnané. Linköping má fazónu, ale aj MODO hrá v play off výborne. Obaja chalani chytajú špičkovo, nemajú takmer žiadne slabiny. Myslím, že aj vo finále svoj tím podržia a rozhodnú výkony korčuliarov.“

Martin Cibák (útočník Frölundy): „Medailu už majú obaja, čo je pre nich veľký úspech. Zlatú o niečo viac želám Karolovi Križanovi. Odmalička sme spolu vyrastali a začali s hokejom v Liptovskom Mikuláši. Najpodstatnejšie je, že slovenskí brankári podávajú vo švédskej lige výborné výkony, urobili si meno a sú oporami svojich tímov.“

Jiří Bicek (útočník Brynäsu): "Rasťo aj Karol sú výbornými gólmanmi. Rasťo má za sebou ťažšie roky, ale teraz je v dobrom tíme a dokazuje svoje kvality. Bude to vyrovnaná séria, ale titul by som asi viac doprial MODO, lebo tam hrá môj dobrý kamarát Robo Döme.

debata chyba