Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko je krásne, veľkosťou je tak akurát. V Rusku to bolo horšie. Český brankár sa na finále naladil špeciálnym účesom

Prekvapivý ťah sa Nitre vyplatil. V prvom zápase finále na Spiši vychytal triumf fínsky brankár Sami Aittokallio. V druhom dueli priviedol tím spod Zobora k víťazstvu 5:2 Čech Libor Kašík (32).

20.04.2024 22:43
SR Hokej TEL play off finále 2. Spišská Nitra KEX Foto:
Libor Kašík vychytal Nitre druhý triumf na Spiši.
debata

Početnú skupinu nitrianskych fanúšikov po zápase burcoval pri odchode z ľadu.

„Spišiaci doma v základnej časti hrali výborne. Vyhrávali jeden zápas za druhým. Vedel som, že keď pôjdem do bránky, bude to extrémne náročné,“ vraví Kašík.

Hlavu vám zdobí špeciálny účes. Je za ním stávka?

Reflektuje to, ako si vážim finále. Povedal som, že keď postúpime do semifinále, nechám sa vystríhať na kohúta. Následne som sa stavil, že ak postúpime do finále, odfarbím si vlasy na modro. Stojím si za tým. Ak by to pomohlo morálke tímu, pokojne by som sa nechal ostrihať dohola.

Rozhovor o finále hokejovej extraligy s Michalom Hudecom
Video

Druhý zápas na Spiši ste vyhrali pomerne hladko. Prekvapilo vás to?

Pred súperom sme mali obrovský rešpekt. Som veľmi šťastný z toho, aký výkon chlapci predviedli. Hrali naozaj perfektne. Urobili sme dva mimoriadne náročné kroky, ale uvedomujeme si, že ešte musíme urobiť ďalšie dva.

Domácich ste privádzali do zúfalstva. V závere sa im však podarilo znížiť. Ani na okamih ste sa neobávali, že by sa na vás mohli dotiahnuť?

Ku koncu sme hrali veľa oslabení. Musíme si to zhodnotiť, či išlo o individuálne chyby. Zbytočne sme si skomplikovali záver zápasu.

SR Hokej TEL play off finále 2. Spišská Nitra bačo Čítajte viac Nitra neohrozene kráča za titulom. Na Spiši ovládla aj druhé finále

Kedy ste sa dozvedeli, že pôjdete do bránky a aká bola vaša reakcia?

Písal som mojej priateľke Barborke, že by som veľmi chcel chytať. Som rád, že sa mi to splnilo. O tom, kedy som sa to dozvedel, by som nerád hovoril. Je to interná vec, ktorá by mala ostať v kabíne. Samozrejme, potešilo ma, že mi dali tréneri dôveru. Som za to nesmierne vďačný.

Po dvojzápase na Spiši vediete už 2:0. Čo vravíte na úžasný štart finálovej série?

Hokej je veľmi krásny šport. V play off ešte vedenie 2:0 na zápasy nemusí nič znamenať. Všetci vedia, že potrebujete vyhrať štyri zápasy. Začali sme výborne.

Veľká radosť hokejistov Nitry vo finálovom... Foto: TASR, František Iván
HK Nitra Veľká radosť hokejistov Nitry vo finálovom zápase v Spišskej Novej Vsi.

Musíme pokračovať v tímovom výkone, aký sme predvádzali v prvých dueloch. Musíme sa nachystať na domáce zápasy. Tí robia na našom štadióne obrovský rámus. Pôjdeme do toho s pokorou.

Zatiaľ sa zdá, že ste hrobármi klubov z východu. Vyradili ste Poprad i Michalovce a proti Spišiakom máte sériu vynikajúco rozohranú.

Dobre sa to počúva, ale šport býva niekedy nevyspytateľný. Musíme krotiť prehnanú radosť. Tešíme sa z toho, že sme vo finále ale ideme postupne jeden zápas po druhom.

Hrali ste už predkolo play off s Trenčínom. Na konte máte takmer 70 zápasov v aktuálnej sezóne. Ako ste na tom so silami?

Slovensko našťastie nie je obrovská krajina. Je veľké tak akurát. Cestovanie teda nerobí problém a neuberá nám to sily. Omnoho náročnejšie to bolo, keď som hral v KHL za Chabarovsk. Tam bolo oveľa horšie.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

Zatiaľ finále pripomína sériu s Michalovcami. V nej ste rovnako prvý zápas vydreli a v druhom ste triumfovali pomerne hladko. Vidíte určitú paralelu?

V prvom rade chcem povedať, že druhý zápas na Spiši sme nevnímali vôbec ako hladký. Dreli sme celých 60 minút a to sa prejavilo na výsledku. Vedeli sme, že nesmieme poľaviť ani na sekundu. Spišská má obrovskú silu v útoku. Musíme ich držať na uzde.

Bolo na vás vidno, že si zápas užívate. Ako sa vám chytalo?

Zápasy finále play off si musí človek užívať naplno. Treba si uvedomiť, že je to niečo výnimočné, čo sa nemusí tak skoro opakovať. Teda, pokiaľ nehráte v Třinci (smiech). Vždy, keď dostanem šancu, chcem podávať čo najlepšie výkony.

Vás spoluhráč Jakub Lacka výrazným spôsobom prispel k druhému víťazstvu na Spiši. Má podľa vás reprezentačnú for­mu?

Tak to vôbec neviem. Pevne verím, že tieto zápasy sledujú ľudia z vedenia slovenskej reprezentácie, pretože niektorí chlapci by si pozvánku do národného tímu určite zaslúžili.

Posily Slovenska z NHL pred MS s najlepšou formou Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
V galérii nájdete najväčšie zámorské posily...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK Nitra #HK Spišská Nová Ves #Libor Kašík