Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fúha, bude to ťažké, ale nesmieme sa zblázniť. Spišiaci smerujú k historickému úspechu, Košičania odmietajú paniku

Plán splnili do bodky. Hokejisti Spišskej Novej Vsi sa po dvoch domácich víťazstvách (5:4 pp a 4:0) výrazne priblížili k postupu do finále extraligy. Košičania si uvedomujú, že ich cesta za obhajobou bude tŕnistá. Ak si chcú "oceliari" udržať nádej, potrebujú v utorok v Steel aréne triumfovať.

07.04.2024 13:56
SR Spišská Nová Ves hokej 1/2 TEL Košice KEX Foto:
Spišiaci si doma splnili proti Košiciam svoju úlohu stopercentne.
debata

V domácom prostredí sa však v základnej časti trápili. Ak si dokážu Spišiaci jedno víťazstvo v metropole východu uchmatnúť pre seba, budú už len krôčik od dosiahnutia najväčšieho úspechu klubu v histórii.

"Môže to byť ešte dlhá séria. Netreba sa hneď na začiatku vyčerpať do úplného maxima a nezmyselne sa naháňať.

Ihrisko máme podobne veľké ako Košice. Musíme si aj u nich počkať na presilovky a hrať trpezlivo," vraví brankár Spišiakov Marcel Melicherčík.

Údery rozdáva, no vie ich aj prijať

Košičania nenašli v druhom zápase recept na prekonanie skúseného gólmana. Ten si pripísal dôležitú nulu.

Bratov Lukáčovcov uviedli do Siene slávy košického hokeja
Video

"Zo psychologického hľadiska má význam, ak tím neinkasuje. Súper sa dostáva pod tlak. Akýkoľvek gól, hoci aj v závere zápasu, vás môže nakopnúť.

Úprimne poviem, že ani po rokoch si netrúfam pred zápasom odhadnúť, ako sa bude vyvíjať. Či sa bude hrať takticky alebo skôr fyzicky. Vždy sa to môže nejako zvrtnúť," konštatuje Melicherčík.

Vedenie 2:0 na zápasy si váži, no zároveň ho nepreceňuje. Uvedomuje si, že Košičania budú v domácom prostredí, s podporou vlastných fanúšikov vo výhode.

Juraj Slafkovský Čítajte viac Na Slafkovského som kričal, že je úbožiak. Nechápal som, čím ho doma kŕmia. Slovanské korene zaprel, bude z neho superhviezda

„Fúha, na ich ľade to bude veľmi náročné. Aj preto nás môže tešiť, že sme zvládli oba domáce zápasy. Hlavne ten prvý, ktorý bol mimoriadne tesný,“ priznáva brankár Spišiakov.

Úvodné semifinále rozhodlo až predĺženie. O triumf domácich sa postaral útočník Róbert Džugan, ktorý vo výskoku tečoval strelu od modrej čiary.

„Vedenie 2:0 v sérii je skvelé. V kabíne je pozitívna atmosféra, ale my to berieme s pokorou. V prvom rade sa teraz nesmieme zblázniť a nenechať sa vyprovokovať,“ varuje Džugan.

Prvé zápasy potvrdili, že Spišiaci majú dynamickejšie mužstvo. Košičania nedokázali naplno reagovať na aktívnu hru, ktorou sa zverenci Vlastimila Wojnara prezentujú celú sezónu. Navyše ich zdobí aj veľká obetavosť.

VIDEO: Záznam z druhého zápasu semifinále Spišská Nová Ves – Košice

„Držíme sa sytému, ktorý nám prináša úspech. Čo sa týka mňa, za celú sezónu som neschytal toľko, čo v prvých zápasoch semifinále. Sám vyznávam agresívny štýl. Ak viem údery rozdať, musím ich aj prijať. Pokiaľ je to čisté, tak je to v poriadku,“ hodnotí Džugan.

Nepanikárime, vraví Ceman

Košickí hokejisti neskladajú zbrane. Naplno sa sústredia na najbližšie duely. „Séria sa sťahuje k nám a chceme naplno využiť výhodu domáceho ľadu. Na nič iné ako víťazstvá ani nemyslíme,“ vraví útočník Košíc Marek Bartánus.

Spoluhráčov nabáda, aby sa viac tlačili do priestoru pred súperovou bránkou. „Treba Melicherčíkovi čo najviac znepríjemniť výhľad, aby to mal ťažšie. Zároveň sa musíme viac pokúšať o dorážky,“ mieni Bartánus.

Podľa trénera Košičanov Dana Cemana bola väčšina druhého zápasu aj napriek jasnému výsledku vyrovnaná. Rozhodol krátky úsek hry v úvode druhej tretiny, kedy si Spišiaci vytvorili dvojgólový náskok.

„Bolo to 50 na 50. Na začiatku druhej tretiny sme na chvíľu stratili koncentráciu, čo súper využil na dva rýchle góly. Ožili aj fanúšikovia. V niektorých momentoch boli až mimoriadne hluční. Atmosféra bola vynikajúca,“ chváli Ceman.

SR Hokej TEL 48.kolo Košice Spišská KEX Čítajte viac Čo to má znamenať? Košickí legionári pozerali ako vyorané myši. Prípravu na semifinále si majster spestril slovenskou tradíciou

Kanadský lodivod nebol spokojný s ofenzívnou hrou. Počas zápasu si jeho zverenci vypracovali len zopár šancí, ktoré sa mohli skončiť gólom.

„Z nášho pohľadu bola nebezpečná iba jedna formácia. To nestačí. Potrebujeme vidieť viac od chlapcov, ktorí hrajú v nižších útokoch. Nepanikárime, ale určite urobíme zopár zmien, aby sme boli úspešní,“ vraví Ceman.

V tíme Spišiakov sa budú snažiť eufóriu po dvoch výhrach krotiť skúsenejší hráči.

"Máme v kádri viacero mladých chlapcov, pre ktorých je to veľká škola. Tí starší, ktorí majú v kariére odohrané ťažké zápasy v zahraničí alebo v zámorí, vedia, ako sa v takejto situácii zachovať.

Je to tiež aj na nás, tréneroch, aby sme hráčov udržali nohami na zemi," prezrádza asistent Spišiakov Vladimír Záborský.

Koľko zarábajú hokejisti na Slovensku? Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
V ktorom slovenskom klube zarábajú hokejisti...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Marcel Melicherčík #Marek Bartánus #HK Spišská Nová Ves #Róbert Džugan